Berichten in de categorie 'raad'

Oude en nieuwe gezichten

De afgelopen raadsvergadering gaf veel nieuwe gezichten. Naast vertrekkend raadslid Jacqueline Kinds (PvdA) zat partijgenoot en opvolger Arjan de Rooij. Naast Geert Spieker (Stadspartij) zat partijgenoot en opvolger Robert Prummel. Jacques Wallage†zat er nog en Roeland van der Schaaf (ook PvdA), werd opnieuw geÔnstalleerd als raadslid.

Het was mooi om te zien, hoe over Jacqueline Kinds werd verteld op welke manier zij de afgelopen jaren het raadswerk heeft verricht: warm, betrokken en met een hart voor kinderen die weinig kansen krijgen. En ze hoeft zich geen zorgen te maken over haar opvolging, want Arjan de Rooij heeft al een paar keer laten zien het gevecht niet uit de weg te gaan.

Het was jammer om te zien dat†Geert Spieker in zijn laatste†volledige raadsvergadering was gedwongen afstand te†nemen van een door zijn eigen Stadspartij ingediende motie. Hij†zat er zichtbaar mee in z’n maag, en dat siert hem. Hij deed het met een keurige stemverklaring, maar op deze manier afscheid nemen is natuurlijk niet zijn keus. Er was hem meer gegund.

Het was apart om te zien dat de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester werd vastgesteld. De eerste voortekenen van het post-Wallage tijdperk worden zichtbaar.

En het was mooi om te zien dat Roeland van der Schaaf de raad (weer) binnenkwam. Ik ken hem als een ras-PvdA’er met een hart voor de Stad, dus dat moet wel goedkomen. Roeland, veel succes!

Reageer januari 31st, 2009

Citaten 2008

Aan het einde van 2008 zijn er nogal wat verrassingen uit de hoge hoed gekomen. Niet alleen het jaar wisselt, maar de raad nam of neemt ook afscheid van de fractievoorzitters van PvdA, SP en de Stadspartij en ook de voorzitter van de raad vertrekt. Veel nieuwe gezichten dus, volgend jaar. Maar voordat we daar weer induiken eerst nog traditiegewijs mijn opsomming van de meest interessante citaten uit het afgelopen jaar (in chronologische volgorde):

“Om nou het symbool van onze stad om te toveren tot een Chinese lampion, dat gaat ons te ver!” De Jonge Socialisten hebben niets tegen China, maar zijn†fel tegen†het plan om de Martinitoren met duizenden lampions te versieren.

“Als je ze even aanraakt, sluiten ze zich” CDA’er Jan Seton hekelt het gedrag van PvdA, SP en GroenLinks die bij enig weerwerk direct de gelederen sluiten.

“Waar hebben we het dan nog over?” CU-raadslid Inge Jongman vindt het te gek voor woorden dat het college al vůůr de raadscommissie een besluit heeft genomen over de locatie van de nieuwe Sociale Dienst.

“Niets doen bleek politiek onverstandig, het juiste doen politiek onmogelijk” D66-leider Elco van der Wilt schetst het dilemma over de invoering van de 25%-norm voor studentenhuisvesting en de effecten ervan.

“Er is sprake van een onhandige samenloop van omstandigheden” In eerste instantie verwijst burgemeester Wallage bij de stadionbrand in de Euroborg naar de omstandigheden. Later geeft hij toe dat er ook aan de kant van de gemeente fouten zijn gemaakt.

“Er lijkt hier dus sprake van enige hardhorendheid aan de kant van de gemeente” PvdA’er Jan Spakman gebruikt het understatement van het jaar voor de opstelling van verkeerswethouder Karin Dekker (GL)†in de kwestie Steentilstraat/Diepenring.

“Dat komt nog wel” Toen nog fractievoorzitter van de SP Jasper Schaaf reageert in juni op aantijgingen dat de SP onvoldoende SP-geluid laat horen.

“In veel andere steden in binnen-†en buitenland lukt het wel om grote delen van de stad af te sluiten voor autoverkeer. Waarom is dit zo veel moeilijker in Groningen?” GroenLinkser Harrie Miedema begrijpt er geen snars van dat het het linkse college weer niet is gelukt een autoloze zondag te organiseren.

“We zijn gewoon niet groot genoeg” Geert Spieker (Stadspartij) is reŽel genoeg om toe te geven dat de Euroborg nooit de 40.000 stoeltjes kan halen die nodig zijn voor het WK 2018.

“Geen FingerspitzengefŁhl, maar natte vingerwerk” CDA’er Jan Seton hekelt het parkeerbeleid van de afgelopen jaren, dat te weinig op betrouwbare feiten en tellingen is gebaseerd.

“Let goed op welke vrienden je uitkiest” Mattias Gijsbertsen (GL) ziet dat het CDA in de flatscreendiscussie last heeft van de forse uitspraken van de VVD in de pers.

“Ze zijn de keuken vergeten” Spieker constateert dat er veel extra geld nodig is voor de inventaris van het Forum.

“Je moet voorkomen dat Stadjers hun burgemeester bedoelen als ze het over d’Olle Grieze hebben” burgemeester Jacques Wallage (PvdA) kondigt in december zijn vertrek op 1 juli 2009 aan.

Tot zover deze niet uitputtende en zeker niet objectieve opsomming van citaten uit 2008. Voor iedereen veel heil en zegen in 2009!

Reageer december 30th, 2008

Verbluffend

Bij de begrotingsraad werd het al duidelijk: het Groninger Forum is de meest heikele kwestie dit najaar. En het gaat ook opeens erg snel, want afgelopen maandag een extra commissievergadering en volgende week behandeling in de raad. Niet iedereen ging op dezelfde manier met deze volgorde om.

Het voorlopig bedrijfsplan van de Forum-organisatie vond het zelf verbluffend dat er in korte tijd zoveel was gerealiseerd. Dat zou best kunnen, maar wat ik vooral verbluffend vind, is dat er tot op microniveau bekend is welke activiteiten waar gaan plaatsvinden, inclusief allerlei technische details, terwijl de financiŽn op hoofdlijnen nog steeds grote gaten laten zien.

Geen misverstand hoor, ik vind het concept van het Forum nog steeds fantastisch en kan ook helemaal enthousiast raken van†al die mooie beelden, moderne architectuur en spraakmakende synergie.

Maar†wat ik zie gebeuren is dat sommigen verliefd raken op het concept en daardoor in hoger sferen raken. En dat is niet bevorderlijk voor de besluitvorming,†want daarbij horen je beide benen gewoon op de grond te staan. Je kunt in het concept geloven, maar het gebouw moet je betalen.†

En dan nog de archeologie. Logisch dat op die plek onderzoek wordt verricht en we zijn†akkoord gegaan, ook al vinden we het wel een boel geld. Bij de begrotingsbehandeling gingen PvdA en SP ook akkoord, zonder voorbehoud. Verbluffend was het dat ze het waagden om tijdens de commissiebehandeling 5 dagen later volledige betaling door de gemeente ter discussie te stellen: daar waren ze†wel wat laat mee!

De beantwoording door het college leverde niets nieuws op, dus we zullen zien wat hier in de raad mee gebeurt. Wordt vervolgd.

1 reactie november 19th, 2008

Circus

De victorie†komt uit Winschoten deze keer: de gemeente moet circussen met wilde dieren toelaten. Een discussie die niet alleen in Oost-Groningen, maar ook in de Stad speelde, is hiermee door de rechter beslecht. Goed nieuws voor al die kinderen die ook voor de dieren naar het circus komen. En getuige de berichtgeving over collega Betty de Boer (VVD), begint straks ook het verkiezingscircus te draaien.

Het was een soms felle discussie met vooral GroenLinks en de SP. Men wilde de gemeentegrenzen sluiten voor circussen met wilde dieren omdat deze niet goed behandeld zouden worden. Veel ophef, grote woorden.

Uiteindelijk was Winschoten de eerste gemeente waar, overigens op initiatief van de ChristenUnie, een verbod voor circussen met wilde dieren in de APV werd getimmerd. Een bezwaarschrift mocht niet baten, overigens tegen het advies van de gemeentelijke bezwarencommissie in.

De rechter moest dus de knoop doorhakken en daar werd in Groningen ook naar uitgekeken. En de uitspraak is†teleurstellend voor actiegroep “Wilde dieren de tent uit”, maar geruststellend voor de circussen die hun dieren liefdevol verzorgen, en alle mensen die graag deze circusvoorstellingen bijwonen.

Een kleine “Zie je nou wel” is op z’n plaats, want naast principiŽle argumenten voor of tegen wilde dieren in circussen – daar kun je namelijk van mening over verschillen – †heb ik in de discussie steeds gezegd dat het niet een gemeentelijke, maar een landelijke bevoegdheid is om het dierenwelzijn te regelen: de gemeente mag er hier geen eigen regels op nahouden, en dat heeft de rechter nu bevestigd.

Einde verhaal? Nee, er is nog een mogelijkheid voor hoger beroep. Vanmiddag geeft burgemeester Vlietstra een persconferentie, dus wie weet.

“Wie weet” geldt ook voor Betty de Boer, die vanuit het niets op een bijna-verkiesbare plek op de Europese kandidatenlijst van de VVD is terechtgekomen. Gefeliciteerd, Betty!

Als lijsttrekker Hans van Baalen het in juni 2009 goed doet, gaat ze pendelen tussen Groningen en Brussel en begint hier de discussie over haar opvolging. Interessant, want langzamerhand starten de partijen†in de stad de procedures voor de nieuwe kandidatenlijsten weer op. Binnenkort weer verkiezingscircus in de stad!

Reageer oktober 29th, 2008

Landsbanki

De kredietcrisis vermag veel. Zo is sparen opeens niet meer ouderwets, want je haalt er hogere rendementen mee dan op de beurs. De provincie is zuur, want 30 miljoen verspeeld aan/in IJsland. En de PvdA-fractie ter stede ziet er reden in om de OZB niet al te veel te verhogen. Gelukkig had de stad geen geld meer bij Landsbanki staan…

Het is wat apart om in de weblog van de sociaal-democraten (verschijningsdatum 9 oktober jl.) stoere taal te horen over een verhoging van de OZB die lager uit moet vallen dan de voorgenomen 8%.

Ten eerste apart, omdat algemeen bekend is dat coalitie op de hoogte is van de collegestukken en dus toen al wist wat het voorgestelde OZB-tarief zou worden. Makkelijk scoren dus, of zou het dualisme opeens keihard hebben toegeslagen?

Ten tweede apart, omdat de PvdA bij de discussie over Sport in Beeld in februari nog tegen een oppositiemotie stemde met als inhoud†de OZB niet met 3,5% extra te verhogen. Wethouder Dekker (GL) kan wel zeggen dat ze goed naar de raad heeft geluisterd, maar†volgens de coalitie (= meerderheid van de raad) had er toen best 3,5% bij gekund. Blijkbaar wil Dekker niet toegeven dat ze naar de oppositie heeft geluisterd, terwijl dat toch geen schande is.

Neem nou die Landsbanki-affaire. In de raadscommissie FinanciŽn & Veiligheid†van afgelopen juni waarschuwt collega Bernard Koops (CDA) voor geld dat volgens de jaarrekening 2007†bij Landsbanki stond. “Geen zaken meer mee doen” was de boodschap. De wethouder gaat†niet op dit punt†in. Terwijl ze afgelopen maandag bij de presentatie van de begroting aangeeft dat een ambtenaar het in het voorjaar niet meer vertrouwde en het geld uit IJsland heeft gerepatrieerd.

Het is van tweeŽn ťťn.†”f het geld stond in juni al veilig en wel op een andere bank, maar zeg dat dan gewoon als iemand uit de raad daarnaar vraagt. ”f het geld was toen nog niet gered en dan lijkt het erop dat een oppositielid een waardevolle tip heeft gegeven.†Wellicht geeft het antwoord op onze schriftelijke vragen uitsluitsel. Hoe dan ook, we mogen ons als gemeente gelukkig prijzen dat we niet in zo’n scenario zitten als waar de provincie zich in bevindt.

Maar: wat gaat de stad eigenlijk merken van het provinciale verlies van die 30 miljoen?

11 reacties oktober 14th, 2008

Vorig bericht


Kalender

juli 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie