Berichten in de categorie 'Forum'

Nieuwe auto?

Afgelopen vrijdag kregen we de Voorjaarsbrief, die†inzicht geeft in de gemeentelijke financiŽn met het oog op het vaststellen van de begroting 2010 dit najaar. Nou, ik heb wel eens vrolijker post gehad, zo vlak voor het weekend. Crisis, bezuinigingen, personeelsstop, en ook geen inhuur van derden meer. Het is maar goed dat de Cultuurverandering al klaar is, anders hadden we Berenschot eruit moeten gooien!†Maar wat betekent dit voor het Forum?

Het is op zich niet zo’n vondst, maar je hoort er eigenlijk heel weinig over. Enerzijds zetten we veel geld in om jaarlijks de exploitatie van het Forum rond te krijgen, en anderzijds zitten we na te denken hoe we de komende jaren zo’n 40 miljoen structureel kunnen bezuinigingen. Dat is fors en de wethouder van financiŽn†gaf eerder dan ook al de winstwaarschuwing, dat er op termijn misschien†ook wel in voorzieningen zou moeten worden gesneden.

Ik weet wel, het ene geld is het andere niet, want niet alle middelen voor het Forum komen†van de gemeente en het investeringsdeel (om het Forum neer te zetten) is incidenteel. Maar de exploitatie en kapitaallasten zijn structureel en rechtvaardigen dus de vraag: in hoeverre kunnen de middelen van het Forum†ingezet worden om†de†bezuinigingen te beperken? En als je dat zou doen, wat zijn dan de consequenties? Wat bespaar je en wat kost het je?

Voor alle duidelijkheid: ik zeg†niet dat ik dit wil, maar ik wil wel weten in hoeverre het†een optie is, en hoe verstandig het is. Het lijkt me namelijk dat, als je zo’n beslissing over een miljoenenproject neemt aan de vooravond van een forse bezuinigingsronde, je helder moet zijn over de financiŽle consequenties.

Het is net als het kopen van een nieuwe auto in deze tijd van recessie: als je een mooi exemplaar op het oog hebt, terwijl je weet dat je de komende jaren de broekriem aan moet trekken, dan wil je ook weten hoe je ervoor komt te staan in het geval je het niet en in het geval je het wel doet. Misschien koop je de auto dan gewoon toch, maar dan heb je in ieder geval een weloverwogen keuze gemaakt. Alle kaarten op tafel!

5 reacties juni 6th, 2009

Eendimensionaal

Het is nu officieel, het is ze gelukt! De opdracht vanuit Den Haag†voor de SP was om na de gewonnen raadsverkiezingen ook te laten zien een bestuurderspartij te kunnen zijn. Na de discussie over het Forum in de commissie R&W van vandaag, kunnen we vaststellen dat de SP hierin†ruimschoots is geslaagd.Op een aantal punten is de SP, ook als coalitiepartij, gewoon lekker kritisch gebleven, en dat siert ze.†Het blauwe dorp, de balansventilatie, de verkoop van†de Essent-aandelen; zomaar wat voorbeelden (er zijn er meer) en†wat je er zelf ook van vindt, †het is een herkenbaar SP-geluid.

Hoe anders was het vanmiddag bij Ruimte & Wonen, waar collega Eikenaar een lofrede over het Forum hield die zijn weerga niet kent, zonder ťťn kritische opmerking. Opvallend, want PvdA en GroenLinks waren ook erg positief, maar hadden in ieder geval nog ruimte voor een kritische kanttekening her en der.

Die ruimte was er bij de SP niet en dat viel op. Nog meer viel op welke reden de SP daarvoor aangaf. Rosita van Gijlswijk, ook niet de minste SP’er, zei dat zij de referendumuitslag respecteerden. Gekker moet het toch niet worden!?

Want waar staat dat de referendumuitslag inhoudt dat je niet zelf meer mag denken? Waar staat dat je dan maar elke invulling van de Oostwand, elke invulling van het Forum moet accepteren? Hebben al die mensen in het referendum†gezegd†dat we dan maar kritiekloos akkoord moeten gaan met elke exploitatie, hoe wankel ook? Impliceerde het referendum dan ook dat je het college niet op de huid mag zitten over een subsidie van 10 miljoen, waar we vanuit kunnen gaan dat die komt, maar nog niet zeker is? Mogen we geen vragen meer stellen over de†onduidelijke afspraken over†Images en de verhuizing naar de voormalige Camerabioscoop? Moeten we al die zorgen die er in de Stad over het Forum leven niet serieus nemen?

Ik heb eerder wethouder De Vries (PvdA) al beticht van het misbruiken van de uitkomst van de raadpleging over het Forumgebouw: mensen hebben ‘ja’ gezegd tegen de buitenkant, maar dat impliceert niet alles. Het is onze verantwoordelijkheid als raad om ervoor te zorgen dat de hele ontwikkeling op een verantwoorde manier gebeurt. De uitkomst van een referendum of raadpleging is eendimensionaal, de werkelijkheid niet. Dat vergt dus uitwerking en daar hoort een kritische houding bij die ik ook van de SP gewend ben.

4 reacties juni 3rd, 2009

Stormbal

Ze zijn†er niet gerust op, bij D66: na aanvankelijk enthousiasme voor het Forum onder publiek en politiek signaleert fractievoorzitter Elco van der Wilt nu een afbrokkelend draagvlak en stelt hier vragen over aan het college. De vraag is of D66, als verklaard voorstander van het Forum, hiermee niet zelf bijdraagt aan het beeld dat ze willen tegengaan, namelijk een afkalvend enthousiasme voor dit grote project.

Van der Wilt heeft ontegenzeggelijk een punt: we zijn na de breed gedragen keuze voor het ontwerp van NL Architects nu twee jaar verder, er is sprake van uitstel tot 2015 en het geld is nog niet rond. De tegengeluiden over de omvang van het gebouw en de omvang van de kosten nemen toe: te groot, te duur, te cultuur.

En het culturele veld wil weten waar ze met een speler als het Forum aan toe zijn, terwijl we nog tot juni moeten wachten voor het college met een definitief plan komt, inclusief financiering.

D66 hijst nu de stormbal en legt de verantwoordelijkheid voor het in stand houden van het draagvlak bij het college. Maar deze vragen op dit moment stellen zal het draagvlak niet doen toenemen. En wat moet het college antwoorden anders dan: “We werken er hard aan en weten zeker dat het goed komt, in juni hoort u (zoals afgesproken) meer?”

Als verklaard voorstanders al met deze zorgen naar buiten komen, bevindt het Forum zich in zwaar weer. Ik denk dat het college deze actie van†D66, die ongetwijfeld als steun is bedoeld, toch niet als steun zal ervaren.

3 reacties februari 11th, 2009

Black Box

Er zijn nogal wat discussies over gebouwen, deze raadsperiode. Na eerder het Natuurmuseum hebben we nu natuurlijk het Forum, maar ook de discussie over het gebouw van de Sociale Dienst loopt nog steeds. Ondanks forse tegenwind†van onder meer de†PvdA-fractie (zie ťťn van hun eerdere weblogs) blijft het college vasthouden aan nieuwbouw†op het Europapark. Wat zit daarachter?

Van het begin af aan hebben wij en veel andere fracties bezwaren gehad tegen het verplaatsen van de†dienst SoZaWe van de huidige locatie, de Zwarte Doos vlak bij de Westerhaven, naar een locatie ver uit het centrum. Want los van de vraag of het voor cliŽnten nu verder reizen is of niet, de impact van het vertrek van honderden ambtenaren zal door de winkeliers aan de Westerhaven gevoeld worden.

Daarna kwamen de kosten als argument naar voren. Het strippen van het huidige gebouw en het vervolgens renoveren is volgens het college 9 tot 37 miljoen duurder (87-15 miljoen) dan nieuwbouw op het Europapark (ca. 78 miljoen). Dat is†apart, omdat in die gedachtengang het casco van de Zwarte Doos meer in de weg zou staan dan zou helpen, want het zou dan een forse negatieve waarde moeten hebben.

Natuurlijk speelt hier een andere politieke agenda: het college wil het Europapark een impuls geven en dezelfde honderden ambtenaren die ze in de Westerhaven gaan missen, komen wel naar het Europapark en tikken ook aan bij het gebruik van het station Europapark. De eis voor een marktplaats op de begane vloer van 4.500 m2 leidt ertoe dat alleen de locatie Europapark voldoet. En wie heeft die eis, waardoor bestaande locaties welhaast moeten afvallen, gesteld? Juist.

Met renovatie van de Zwarte Doos halen we wel veel, maar niet alle doelstellingen uit het Plan van Eisen. Maar het college heeft bij het Forum†bewezen flexibel op omstandigheden te kunnen reageren. Ik weet, twee keer verhuizen is zeker niet ideaal,†kost geld en tussentijds moet de dienstverlening†uiteraard gewaarborgd zijn. Maar laten we eerst even goed onze knopen (kosten en baten) tellen voor we zo’n locatie aan de stadsrand laten schieten. Volgende week hebben we het erover in de commissie…

1 reactie november 26th, 2008

Verbluffend

Bij de begrotingsraad werd het al duidelijk: het Groninger Forum is de meest heikele kwestie dit najaar. En het gaat ook opeens erg snel, want afgelopen maandag een extra commissievergadering en volgende week behandeling in de raad. Niet iedereen ging op dezelfde manier met deze volgorde om.

Het voorlopig bedrijfsplan van de Forum-organisatie vond het zelf verbluffend dat er in korte tijd zoveel was gerealiseerd. Dat zou best kunnen, maar wat ik vooral verbluffend vind, is dat er tot op microniveau bekend is welke activiteiten waar gaan plaatsvinden, inclusief allerlei technische details, terwijl de financiŽn op hoofdlijnen nog steeds grote gaten laten zien.

Geen misverstand hoor, ik vind het concept van het Forum nog steeds fantastisch en kan ook helemaal enthousiast raken van†al die mooie beelden, moderne architectuur en spraakmakende synergie.

Maar†wat ik zie gebeuren is dat sommigen verliefd raken op het concept en daardoor in hoger sferen raken. En dat is niet bevorderlijk voor de besluitvorming,†want daarbij horen je beide benen gewoon op de grond te staan. Je kunt in het concept geloven, maar het gebouw moet je betalen.†

En dan nog de archeologie. Logisch dat op die plek onderzoek wordt verricht en we zijn†akkoord gegaan, ook al vinden we het wel een boel geld. Bij de begrotingsbehandeling gingen PvdA en SP ook akkoord, zonder voorbehoud. Verbluffend was het dat ze het waagden om tijdens de commissiebehandeling 5 dagen later volledige betaling door de gemeente ter discussie te stellen: daar waren ze†wel wat laat mee!

De beantwoording door het college leverde niets nieuws op, dus we zullen zien wat hier in de raad mee gebeurt. Wordt vervolgd.

1 reactie november 19th, 2008


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie