Archief van november, 2006

15.839 (+ 0,3%)

Er waren verkiezingen in het land en in de provincie Groningen verloor het CDA. In heel de provincie? Nee, de hoofdstad van de provincie bood hardnekkig weerstand: 0,3% in de plus, tegen de trend in. Werd het toch nog gezellig in het provinciehuis…

Heel wat minder gezellig was het voor wethouder Frank de Vries (PvdA). Uit eigen beweging of hiertoe aangewezen door het lot viel hem de eer toe de uitslag van de stad voor te lezen. Vooral de eerste drie uitslagen zullen hem zwaar zijn gevallen: een bescheiden winst voor het CDA,  een fors verlies van de PvdA en een nog forsere winst voor de SP.

Leuker was het voor Rosita van Gijlswijk (SP) zij kon, acht maanden na de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, nu in Amsterdam opnieuw een megawinst bejubelen. De SP-fractie buigt zich over haar opvolging, terwijl bij het CDA voornamelijk de vraag speelt of ze in de Tweede Kamer ook zo vaak overal tussendoor zal tetteren. Op dat punt naderde zij haar houdbaarheidsdatum, dus de verkiezingen kwamen geen moment te vroeg.

Dan de ChristenUnie. Wij feliciteren onze christenbroeders met hun landelijke groei. In mijn ogen terecht, gezien het constante, heldere optreden van André Rouvoet. Dat heeft het CDA vast een paar zetels gekost. David de Jong liep dan ook opgetogen rond in het Provinciehuis. Dit terwijl hij toch 1,2% van zijn achterban moest inleveren, vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart.

Die vergelijking is dan ook niet helemaal eerlijk, want als je ‘em voor het CDA zou doortrekken, zouden we 5 à 6 zetels krijgen. Een leuk vooruitzicht, maar reëel? De uitslag van de Statenverkiezingen is het volgende ijkpunt. Het campagnevoeren hebben we in ieder geval nog niet verleerd!

 

3 reacties november 25th, 2006

Rode waas

Ik dacht dat ik een tijdje uit de lucht was met mijn weblog (campagne, begroting) maar wethouder Frank de Vries (PvdA) was nog langer stil. Maar nu, na maanden radiostilte is het dan weer zover, er is een logje aan zijn brein ontsproten en hoe! Hij neemt zijn oude hobby weer ter hand, ‘dit kabinet’ afkraken. Jammer eigenlijk, want het laat zien dat zijn kracht juist ligt in het lokale bestuur. 

De uitbarsting in zijn weblog is heel apart, omdat het normaal gesproken met Frank prima kersen eten is. Hij is zich aan het inwerken in de Smink-dossiers, kent de politieke kneepjes van het vak en houdt zijn raadscommissie over het algemeen redelijk tevreden.

Maar als het over ‘dit kabinet’ gaat, is het net of er een rode waas voor zijn ogen komt, die zijn zicht aanmerkelijk vertroebelt. Zo behelst zijn eerste kritiekpunt het kabinetsstandpunt over de Zuiderzeelijn. Daarbij vergeet Frank dat zijn eigen partij, de Partij van de Arbeid, hem op dit punt allang in de steek heeft gelaten, terwijl de CDA-fractie de snelle verbinding blijft omarmen. Over de Zuidelijke Ringweg heb ik in een eerdere weblog melding gemaakt van de acties van CDA Tweede Kamerlid Jan Mastwijk, maar PvdA, SP noch GL heb ik hierover gehoord. En die aardgasbaten zijn onder de Paarse kabinetten, waarin de PvdA de grootste partij was, toch ook niet naar het Noorden gegaan. Onduidelijk blijft waarom de PvdA daar landelijk nu opeens wel gevoelig voor zou zijn.

Nee, de oprisping van De Vries gaat niet zozeer om deze inhoudelijke punten, hij wil dit kabinet gewoon een rotschop verkopen. Gelukkig gaat De Vries daar niet over, maar de kiezer. En enig chagrijn van de kant van De Vries kan ik wel verklaren, nu het CDA in de peilingen hardnekkig de grootste blijft en de PvdA in een enkele peiling zelfs door de SP wordt opgegeten.

Ik zou zeggen: Frank, kop op, het zijn maar peilingen, op 22 november weten we meer. Maar laat die rode waas je blik niet vertroebelen.

 

 

 

 

 

2 reacties november 21st, 2006

Slakkengang

De trend was al een tijdje zichtbaar en werd in de commissie Financiën & Veiligheid over de begroting (8-11) weer bevestigd: dit college komt maar niet op gang, belangrijke stukken en discussies worden stelselmatig naar achteren geschoven. Behoedzaam manouvreren, zorgvuldig handelen zegt u? Nee, dit college is zo traag als een slak die afremt voor de bocht.

Je moet niet steeds op je eigen waarneming afgaan, maar het viel al snel op dat de lange termijnagenda voor oktober, november en december weinig voor de raad in petto had. Daarnaast staat de commissie Beheer & Verkeer (wethouders Dekker en Visscher) qua belangrijke onderwerpen al maanden droog.

Daaroverheen een mail van een betrokken steunfractielid over de portefeuille van wethouder Van Schie (PvdA): “Er wordt wel heel veel doorgeschoven!”. En inderdaad, de notitie over het vrijwilligerswerk werd over de begroting heen getild en ook veel andere discussies (o.a. over de WMO) moeten in december plaatsvinden.

Dat wordt dan een drukke maand, want ook wethouder Dijkstra (PvdA) en wethouder Verschuren (SP) verwezen in de begrotingscommissie naar stukken die in december of nog later zouden worden aangeleverd. En we hebben maar drie vergaderweken!

De conclusie is dat dit college wel heel erg langzaam op gang komt. Waar ligt dat nou aan? Ik heb geen idee. Dit college heeft toch een werkbare meerderheid in de raad, dus daar hoef je je in principe geen zorgen over te maken. En de ambtenaren zijn toch ook niet gestopt met produceren toen het linkse college aantrad? Of zitten de nieuwe wethouders er niet genoeg bovenop?

Zoals gezegd, ik weet het echt niet. Maar ik weet wel dat de raad niet in staat zal zijn de voor december aangekondigde stukkenstroom te verwerken. Of we gaan het afraffelen of we gaan (weer) uitstellen. In beide gevallen geen aanlokkelijk vooruitzicht. Hoe dan ook, voorlopig gaat dit college met een slakkengang richting 2007. 

 

Reageer november 8th, 2006

Vereende krachten voor ringweg?

De ringweg, en dan vooral de zuidelijke ringweg, is ‘hot’. Het CDA in de Tweede Kamer roert zich tegen minister Peijs (CDA) en ook onze eigen Tonnis Musschenga (CDA) wil wel een stap harder lopen om een verkeersinfarct rond de Stad te voorkomen. Is het bij iedereen hot? Nee, het CDA-loze college van B&W in Groningen loopt nog niet zo hard.

CDA Tweede Kamerlid Jan Mastwijk heeft zich erin vastgebeten: er moet en er zal geld komen voor de aanpak van de zuidelijke ringweg. Via een motie die hij aan de andere grote partijen heeft gestuurd wil hij een meerderheid voor deze kwestie organiseren. Hulde! Na de stellingname voor de snelle treinverbinding is dit de tweede keer dat het CDA in Den Haag zich hardmaakt voor de terechte bereikbaarheidswensen van het Noorden, waar anderen afhaken.

En ook provinciaal vindt Mastwijk gehoor. Gedeputeerde Tonnis Musschenga (CDA) heeft wel oren naar een versnelde aanpak van de zuidelijke ringweg, omdat GS ook wel inzien dat nu niet ingrijpen op korte termijn zal leiden tot (nog) meer files en (nog) minder doorstroming. Want naast de bekende problemen op de A28 (vanuit Assen) en de westelijke A7 (vanaf Drachten) krijgt nu ook de oostelijke kant van de A7 (vanaf Hoogezand) met steeds meer files te maken.

En lokaal dan? In de begrotingsvoorstellen voor 2007 wordt niet bar veel geld uitgegeven aan autoinfrastructuur. Is ook niet te verwachten van een college waarin GroenLinks-wethouder Dekker zowel over het asfalt als over het geld gaat. De fietsers worden goed bedeeld, de bussen moeten van de Grote Markt, allemaal heel aardig, maar daar los je de toenemende bereikbaarheidsproblemen van de Stad niet mee op.

Overigens zal het college wel weer naar het kabinet verwijzen, zoals zo vaak. Juist dat probleem gaat de motie van Jan Mastwijk oplossen, als de Pvda en de VVD in Den Haag de Groningse wensen tenminste ook serieus nemen.

 

 

Reageer november 1st, 2006


Kalender

november 2006
M D W D V Z Z
« Okt   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie