Archief van mei, 2009

In de wielen

Het is bekend: verkeerswethouder Dekker (GroenLinks) heeft het niet altijd makkelijk met CDA-bestuurders die Verkeer in portefeuille hebben. Eerst was het vaak heibel met gedeputeerde Henk Bleker, en het ziet er niet naar uit dat zijn opvolger Marc Jager (CDA) een andere koers gaat volgen. En†aan minister Eurlings (ook CDA) moet ze een realistische variant voor de Zuidelijke ringweg voorleggen. Diezelfde Eurlings rijdt haar nu ook op een andere manier in de wielen…

Het is al een†paar jaar bekend, de gemeente Groningen zit hoog met de leges voor rijbewijzen. Zelfde papiertje†(of pasje tegenwoordig), maar in Groningen duurder dan in de meeste andere gemeenten.†Op zich geen nood, meerdere gemeenten zaten te hoog. Wel had†Eurlings de gemeenten al gewaarschuwd: jullie gaan de leges binnen twee jaar verlagen of anders doe ik het.

Ik weet niet waarom, maar in de gemeente Groningen heeft dit niet tot†merkbare aanpassingen geleid, ondanks aandringen van (delen van) de raad. Sterker nog: Groningen staat met stip op de tweede plaats van†gemeenten met het duurste rijbewijs. We hoeven alleen Deventer voor ons te†dulden.

En de verschillen zijn ook niet mals, want waar een argeloze burger in Groningen meer dan Ä 60 moet betalen voor een rijbewijs, kan dat in veel gemeenten tientjes goedkoper. Zeker in tijden van recessie geen misselijk bedrag, en intussen heeft de JOVD ook aangegeven dit ongehoord te vinden.

Over bedragen gesproken: vanavond hoorde ik in de commissie FinanciŽn & Veiligheid dat deze kwestie de gemeente Ä 400.000 per jaar gaat kosten. Dus niet alleen de verkeerswethouder, maar ook de wethouder financiŽn heeft last van Eurlings.

Ik heb eerder gemeld dat wat mij betreft niet direct de Pavlov-reactie van verhoging van andere tarieven moet worden gekozen, maar dat we eerst eens kritisch kijken naar onze eigen organisatie. Enige bescheidenheid lijkt me hier op z’n plaats, want als op ťťn na alle andere gemeenten het (veel) goedkoper kunnen, dan zit er bij ons†toch echt iets niet goed!

2 reacties mei 20th, 2009

Meikermis

We zijn halverwege†mei, die de opmaat vormt voor een junimaand waarin de raad ongekend veel belangrijke besluiten gaat nemen. Tegelijkertijd is het haast onnatuurlijk rustig. Ja, er zijn wel commissies en straks ook weer raad, maar heel veel heeft het niet om het lijf. Wat is er aan de hand?

Regroup, re-think, react. Na de dramatisch verlopen raadsvergadering van maart (nieuwbouw dienst SoZaWe) en april (verkoop Essent-aandelen) is iedereen bezig een strategie uit te denken richting de raadsvergaderingen van juni (tram, Forum, Voorjaarsdebat). Wat is onze positie, wat wordt onze richting, wat betekent dit voor nu en voor later?

Als je het beeld neemt van een kermis,†zitten we in een soort achtbaan, waar je eerst wat hobbels krijgt om warm te lopen(maart-april), dan een rustig stukje waarin je denkt dat het allemaal wel meevalt (nu) en dan de afmaker (juni) waarbij†je†alsnog van een duizelingwekkende hoogte pijlsnel naar beneden valt, met alle fysieke gevolgen van dien.

De veiligheidsmaatregelen die bij een kermisattractie horen, worden in de politiek niet gegeven. We razen straks door juni heen zonder enige garantie, juist ook omdat er zoveel tegelijkertijd gebeurt. Wat brengt de Partij van de Arbeid in stelling tegen de aanvallen van de SP, hoe†doet die partij het met†de tram en het Forum, en welke lijn kiest de oppositie? En wie heeft de regie? Heeft iemand de regie?

Zelfs de meest ervaren raadsleden hebben zelden zoiets meegemaakt, zeker nu dit†ook nog eens samenvalt met het vertrek van†de burgemeester. En ook landelijk is er onrust (kredietcrisis, Wilders) wat altijd zijn neerslag heeft in het Stadhuis. Onrust en onzekerheid: de meikermis zal dit jaar tot in juli duren!

3 reacties mei 16th, 2009

TrofeeŽn

De Jonge Socialisten (JS) zijn er al uit:†niet†ťn tram ťn Forum, maar kies voor de tram, die immers een OV-probleem oplost, en laat het Forum schieten. Ze wijzen daarbij op de komende bezuinigingen, de onzekerheid over de verkoop van de Essent-aandelen en dalende opbrengsten uit het Gemeentefonds. Ze halen zelfs rupsje-nooit-genoeg van stal. In juni beslist de raad.

Je had er op kunnen wachten, en ook nu stellen de JS ons niet teleur. Op de dag dat de PvdA-fractievoorzitter in het DvhN een hartstochtelijk pleidooi houdt voor de tram, komen de jonge sociaal-democraten met een geheel eigen opvatting en schieten ze het Forum alvast af. Zoiets†komt trouwens in de beste families voor, want eerder al heeft mijn ‘eigen’ CDJA zich†tegen de tram uitgesproken.

Er is, gezien de kosten van beide projecten, de neiging een keuze te maken. En die neiging wordt nog versterkt doordat die gelegenheid†zich ook voordoet, nu er straks in 1 maand, misschien wel in ťťn raadsvergadering over twee projecten met een enorme potentie maar ook met enorme financiŽle implicaties†moet worden beslist. Op zich is het toeval dat de besluitvorming samenvalt, maar het biedt gelijk ook de kans om de kosten in samenhang te bezien.†

Toch is†de opstelling van de JS†opvallend, want zoals de tram†sterk aan GroenLinks-wethouder Dekker hangt, is het Forum†immers vooral het paradepaardje van de PvdA. De opvatting van de JS, wat daar verder ook van zij, toont in ieder geval aan dat er in de boezem van die partij gerede twijfels bestaan over†de betaalbaarheid van dit project.

Stel nu dat de JS hun zin krijgen, en de tram komt er wel, maar het Forum gaat inderdaad niet door, dan verliest de PvdA daarmee haar meest in het oog springende project. Dat terwijl de andere twee coalitiepartijen de buit dan al – met steun van de PvdA – binnen hebben: de SP heeft SoZaWe op het Europapark en GroenLinks heeft dan de tram. Wat houdt de PvdA dan over om te laten zien na 4 jaar links college?

Wat mij betreft schrijven†ze de aanpak van de Zuidelijke Ringweg, waar we het begin juli over gaan hebben,†op hun conto, – en dat zou ook terecht zijn- maar ik betwijfel of dat voldoende is om hun electoraat mee te behagen. Nee, ik verwacht dat de PvdA, ondanks de opvattingen van de JS, toch massief zal blijven inzetten op het Forum. En misschien rekenen ze stiekem ook op een burgemeester uit eigen kring als trofee, maar daar kun je nooit zeker van zijn.

1 reactie mei 5th, 2009


Kalender

mei 2009
M D W D V Z Z
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Berichten per maand

Berichten naar categorie