Archief van april, 2011

Lege dop

“Een nieuwe route naar het Forum” is de ondertitel van het advies van de commissie Terlouw. Zij willen ‘een frisse doorstart’ van het Forum, zoals ook RTV Noord optekende. Maar wat er werd gezegd, was nieuw noch fris. Het is een lege dop…

Ik heb zelden een rapport gezien waar zo lang naar is uitgekeken en wat vervolgens zo weinig nieuws bevat. Een spelletje “zoek de verschillen” met eerdere raadsvoorstellen zal verwarrend weinig resultaat opleveren. Wat is er in de afgelopen weken dan eigenlijk gebeurd?

Terlouw noemde vanmiddag drie dingen: de communicatie had beter gekund, de invulling dynamischer en het programma tot aan de opening moet anders. Geen van deze zaken (waarvan de twee laatsten toch extra geld gaan kosten?), gaat over de kern van het probleem, namelijk of het Forum datgene gaat brengen wat de voorstanders al te graag willen en de tegenstanders ten zeerste betwijfelen.

Over het punt waar het echt om gaat, datgene wat de provincie over de streep moet trekken om alsnog die 35 miljoen te betalen, bevat het rapport bar weinig nieuws. Want we wisten al dat het Forum economisch structuurversterkend zou zijn, de vraag zat in de mate waarin en in hoeverre die structuurversterking te onderbouwen is. 

Ik zou dan ook niet weten wat PS in dit rapport zou kunnen aangrijpen om toch over de brug te komen, anders dan het enkele feit dat het Forum door moet gaan, “omdat de stad Groningen zich hiervoor leent”. Maar ja, ook dat wisten we al.

Nee, weinig nieuws en het leek er ook op dat, nadat Terlouw het ei van de commissie had gelegd, dit de laatste keer was dat we hen zagen. Maar heeft wethouder Schroor (D66) niet in het raadsdebat in reactie op vragen van het CDA de toezegging gedaan dat de raad nog in staat zou worden gesteld om met de commissie Terlouw het rapport te bespreken? Vanmiddag bleek uit niets van nakoming van deze toezegging. Of was dat ook een lege dop?

3 reacties april 26th, 2011

DaFinci

De naam ‘DaFinci’ is uiteraard gebaseerd op Leonardo Da Vinci, eminent wetenschapper en schilder van onder andere de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal. Maar je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat de DaFinci-affaire dit college nu heel slecht uitkomt.

Voorjaar 2009. Het CDA-campagneteam breekt zich het hoofd over het thema voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Voor Forum en tram zijn principebesluiten genomen, dus door zal het niet (meer) over gaan. Nee, laten we de recessie nemen in combinatie met de financiële risico’s van de grote projecten.

Op korte termijn – de termijn tot aan de verkiezingen – was deze keuze helemaal fout. Het ging gewoon wél over Forum en tram, en voor zover het daar niet over ging, stemde de kiezer op basis van wat er in Den Haag speelde. Een originele bananencampagne om de financiële risico’s te verbeelden mocht niet baten, de Stadspartij was spekkoper en het CDA zakte nog verder terug.

Voorjaar 2011. De economische recessie laat zich nu echt voelen. Na een vorig jaar nog redelijk verlopen debat over de begroting 2011 komt nu het eerste zware dossier op tafel, de bezuinigingen op de maatschappelijke banen. Want hoe hard je Den Haag ook de schuld wilt geven, hier in de Stad zullen nare beslissingen moeten worden genomen.

Direct daarop volgt slecht nieuws over Meerstad, terwijl het Forum nog niet rond is en de Regiotram onzeker, en de moeilijkste Voorjaarsnota in jaren eraan zit te komen. Het DvhN spreekt over een ongekend aantal hoofdpijndossiers: “de Finimal is niet aan te slepen.”

Net op dát moment komt het debat over de miljoenenoverschrijdingen van boekhoudkundig systeem DaFinci. Dat kan er dus ook nog wel bij. De raad is van  links tot rechts verbolgen en vindt het verweer van wethouder Dekker in de raadscommissie F&V onvoldoende. Van een wethouder die altijd zegt er bovenop te zitten horen dat “er te laat is opgeschaald”, gaat er bij de meesten niet in.

Gezien de enorme kostenoverschrijding (verdubbeling), het verweer van de wethouder, en de risico’s voor andere (grote) projecten, komen CDA en VVD nu met het voorstel om te grijpen naar het éénnazwaarste middel, het raadsonderzoek. De raad geeft daarmee aan niet te kunnen leven met een project dat niet in control is en waarvan de accountant niet kan vaststellen hoe groot de schade nu eigenlijk is. En de raad geeft uiting aan zijn zorgen over de beheersing van grotere projecten, die de Stad momenteel zo vreselijk kwetsbaar maken.

Toen wij begin 2009 een solide financieel beheer van het stedelijk geld als campagnethema voor de verkiezingen kozen, zaten we er goed naast. Anderhalf jaar later blijkt het hét onderwerp in de raad te zijn, en het einde is nog niet in zicht. Het college heeft de creativiteit van denkers als Da Vinci nodig om hier goed uit te komen!

1 reactie april 23rd, 2011

Heet voorjaar

Zo aan de vooravond van het protest tegen de bezuinigingen op de maatschappelijke banen, is duidelijk dat dit voorjaar niet de gemakkelijkste periode voor dit college gaat worden. Forum, Regiotram, Meerstad: bij elk van deze grote projecten is er wat aan de hand, nog los van de noodzaak tot pijnlijke bezuinigingen om de begroting 2012 rond te krijgen. De temperatuur stijgt.

Het zit het college ook niet mee. Eerst lijkt het erop dat met de nieuwe samenstelling van het college van GS (even wennen: PvdA-VVD-GL-D66) de kansen voor het Forum weer groter zijn geworden. Gelukkig wachten ze het advies van de commissie Terlouw, dat eind deze maand verwacht wordt, netjes af. Maar later wordt door een opmerking over de beslissing in 2015 over de vraag óf de Regiotram de regio in zal gaan, dit hele project weer op losse schroeven gezet. En intussen bevindt ook Meerstad zich in zwaar weer. 

Forum kantje boord, Regiotram onzeker, Meerstad riskant: we lopen als Stad nogal wat risico’s tegelijk. En dan te bedenken dat het college in deze periode ook bezig is met de Voorjaarsnota, waarin de grote lijnen van de begroting 2012 worden aangegeven. Vanwege de landelijke bezuinigingen de moeilijkste Voorjaarsnota in jaren, waar het college zich de tanden op stukbijt.

Want hoe houd je de bezuinigingen acceptabel, als je zoveel grote projecten in de lucht wilt houden? Hoe houd je de voorzieningen op peil, hoe houd je de belastingen binnen de perken, hoe houd je het beleid sociaal? In de verkiezingscampagne was dit ons centrale thema. Kijk nou uit wat je doet, want anders gaat het ten koste van onze sociale vangnetten, het beheer en onderhoud, de kwaliteit én kwantiteit van de stad. Algemene reactie: niet zo somber, het is altijd nog meegevallen, je bent niet ambitieus. Maar nu blijkt dat realiteitszin zo ook z’n voordelen heeft.

Hoe dan ook, ik ben benieuwd of en hoe het college hier uitkomt. Voor een doorstart van het Forum is de SP nodig, en die zullen óf bij extra kosten óf bij een meer commerciële invulling hun knopen gaan tellen als het gaat om steun voor het Forum en daarmee collegedeelname. Want de SP is eigenlijk tegen het Forum, maar stemt wel vóór. En zo is D66 eigenlijk voor een stadstram, maar steunen ze de Regiotram. Ondertussen probeert de PvdA de boel bij elkaar te houden, terwijl Karin Dekker (GL) een uiterste poging doet de eindjes aan elkaar te knopen.

Duidelijk is dat het tweede linkse college nu uitgebreid de kans krijgt om aan te tonen dat ze de stad kunnen besturen, ook als het geld niet tegen de plinten klotst. Is de SP bereid om, bijvoorbeeld bij de discussie over de maatschappelijke banen, ingrijpende bezuinigingen voor haar rekening te nemen? De komende maanden zijn hierin cruciaal; zeker als je weet dat de moeilijkste Voorjaarsnota in jaren er aan zit te komen, wordt dit een heet voorjaar.

2 reacties april 12th, 2011


Kalender

april 2011
M D W D V Z Z
« Mrt   Mei »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie