Archief van maart, 2010

Personeel!

Langzamerhand beginnen de contouren van het nieuwe college zichtbaar te worden, en de speculaties over de†verdeling van portefeuilles over de kandidaat-wethouders†nemen toe. Bij de VVD zijn ze er al uit: Betty de Boer gaat naar Den Haag. Gefeliciteerd!

We kunnen het college nog niet gelukwensen, want ze zijn er nog niet uit. Nog niet uit de inhoud, en ook nog niet uit de portefeuilleverdeling. Maar als ik afga op de onverwoestbaar optimistische krantenberichtjes van Frank de Vries (PvdA), is dat alleen nog een kwestie van tijd.

Mijn eigen inschatting is dat naast de partijen die het college bevolken ook de portefeuilles nauwelijks zullen veranderen: Frank de Vries op RO, Karin Dekker (GL) op Verkeer en FinanciŽn, Jannie Visscher (SP) op Beheer en Zorg. Ik schat Elly Pastoor (PvdA)†in op Onderwijs, maar dat is een gokje. Voor Ton Schroor (D66) blijven dan over de portefeuilles van EZ, Cultuur en Sociale Zaken.†Over het algemeen voortzetting†dus van het vorige college. Maar wie weet zit ik er wel helemaal naast en komt er nog een verrassende move. Zou niet gek zijn, als het linkse blok de vernieuwing niet alleen aan D66 laat.

Eens kijken: wat dacht je ervan als De Vries en Dekker zouden ruilen? Dat geeft een nog grotere betrokkenheid bij elkaars kroonjuwelen (tram en Forum) en dan zit er eens†een niet-PvdA’er bij RO/EZ. Jannie Visscher op Sociale Zaken, Ton Schroor op EZ en Beheer en Zorg, Elly Pastoor op Cultuur, Onderwijs en Welzijn. Wat ik maar wil zeggen: er is wel iets nieuws te bedenken.

Bij de VVD slaat de vernieuwing wel toe. Wat Betty de Boer†eerder in Europa niet lukte, lukt nationaal wel: ze gaat naar de Tweede Kamer. Uiteraard van harte gefeliciteerd! Ben benieuwd wat haar portefeuille daar wordt. Eťn ding is duidelijk: in Den Haag kan ze met de tram!

2 reacties maart 31st, 2010

Nieuw college?

En eindelijk is er dan witte rook: formateur Frank de Vries (PvdA) heeft gemeld dat zijn partij samen met GL, D66 en SP verder gaat praten over collegevorming. Een nieuw college dus, maar hoe nieuw is nieuw?

Wat ik vanmiddag al aan reacties gehoord heb + een korte reactie:

- de ‘loosers’ (verliezende partijen PvdA en SP) gaan gewoon door;

Ik vind het nogal wat dat†er na een verkiezingsuitslag waarin PvdA/SP 6 zetels verloren en VVD/Stadspartij er 4 bij kregen een college wordt voorgesteld dat het afgestrafte linkse college als kern heeft. De hoofdrolspelers Frank, Karin ťn Jannie doen allemaal weer mee, terwijl de uitslag toch duidelijk aanleiding geeft om te denken dat de Stadjers meer verandering hadden willen zien.

- D66 helpt links dus tůch aan een meerderheid;

†Hoe zat het ook weer met die stoere woorden over geen ‘excuustruus’ willen zijn? En dat was ook vanuit goedbegrepen eigenbelang, want hoe gaat wethouderskandidaat Ton Schroor in z’n eentje het vorige college bijsturen? Nu PvdA en GL nu ook het opgekalefaterde SP weer binnenboord hebben, is de bewegingsvrijheid van D66 zeer beperkt geworden.

- een college met CDA/CU was riskant geweest omdat het om een combinatie van twee partijen gaat;

Met stip het meest gezochte argument in deze collegeonderhandelingen. Als je ziet hoe deze twee partijen elkaar in zeer korte tijd genaderd zijn en in staat bleken in de onderhandelingsgesprekken een serieus alternatief voor VVD en SP neer te zetten, dan is er ook alle reden om te veronderstellen dat het met die samenwerking wel goed zat. Met een opstelling die realistischer was dan die van de VVD en optimistischer dan die van de SP, hadden we een vernieuwende en betrouwbare aanvulling op PvdA, GL en D66 kunnen bieden.

- deze samenstelling van het college is geen weerspiegeling van de verkiezingsuitslag;

In aantallen kan dit college op een meerderheid rekenen, dus in die zin klopt het bovenstaande niet. Maar het blijft evenzeer een feit dat die meerderheid is geslonken en dat je daar dus iets mee moet doen. De collegesamenstelling doet daar nog weinig mee en ik vraag me ook echt af of dit college in deze samenstelling dat de komende 4 jaar alsnog gaat doen. Wij zullen dit college juist op deze aspecten aan de tand voelen. Terug naar de inleiding: is-ie nieuw of is-ie dat niet?

2 reacties maart 24th, 2010

Afstoten

Je moet maar durven, zo midden in de collegeonderhandelingen met over het algemeen links-geŲriŽnteerde partijen pleiten voor privatisering van de afvalinzameling. De VVD doet het en verdient er een vette kop in de krant mee, maar is het verstandig?

Bang zijn ze niet bij de VVD, en dat siert hen. En op zich hebben ze ook een punt, want zeker in tijden van bezuinigingen moet je kijken naar mogelijkheden om taken af te stoten, maar waarom nou juist de afvalinzameling?

Want als er ťťn gemeentelijke taak goed op orde is, dan is het wel de manier waarop de Milieudienst (MD) omgaat met afval. Niet aflatend wordt er op een creatieve manier gekeken naar mogelijkheden†om het afval van de stad nog†sneller, goedkoper en duurzamer te verwerken. De MD staat†landelijk bekend als innovatief en toonaangevend.

En waarom dan afstoten? Omdat in 2003 78% van alle gemeenten de afvalinzameling had geprivatiseerd? Natuurlijk moet je bereid zijn om naar voorbeelden in het land te kijken, zoals blijkbaar de succesvolle privatisering in de gemeente Den Haag.

Maar zoals vaker gezegd: Den Haag is Groningen niet en ik ben eigenwijs genoeg om te denken dat we het hier met de afvalinzameling helemaal niet zo slecht geregeld hebben. Sterker nog, andere gemeenten zorgen ervoor dat de MD een regionale taak heeft, terwijl zij ook voor privatisering hadden kunnen kiezen.

Nogmaals: taken afstoten is prima, maar blijf wel goed naar de lokale situatie en het lokale belang kijken. Je kunt je door af te stoten, ook los van collegeonderhandelingen, lelijk in je eigen vlees snijden!

Reageer maart 17th, 2010

Nieuwe politiek

Sjongejonge, wat een gebeurtenissen opeens. Ben je nauwelijks bekomen van het vertrek van Eurlings (CDA), komt daar het overlijden van Van Mierlo (D66) en het afscheid van Bos en†de komst van Cohen (beiden PvdA) overheen. Gelukkig is Prummel weer terug in het antiForum-hok, dus wat dat betreft blijft alles†bij het oude.

Nieuwe politiek in de raadszaal afgelopen donderdag. Een uit de kluiten gewassen Stadspartij, een verdubbeld D66 en een debuterende Partij voor de Dieren. En een verliezende PvdA, een verslagen SP en een opnieuw†incasserend CDA.

De uitslag is wat mij betreft teleurstellend, en het verlies onverwacht groot. Tijd om daar dramatisch over te doen was er nauwelijks, want een week na de klap legden Anne en ik alweer de eed af. Met z’n tweeŽn achterin de raadszaal.

Al die mensen die denken dat we in de oppositie gaan zitten wegroesten, hebben het helemaal mis. En al die mensen die ook deze keer weer CDA hebben gestemd, bedanken we door er weer te staan, te doen waarvoor we zijn gekozen†en monter, nuchter en helder het CDA-geluid uit te dragen.

Het afleggen van de eed is een bijzonder moment. Het markeert het begin van een nieuwe periode, en het laat zien dat je je afhankelijk weet: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig!”. In dat licht het raadslidmaatschap mogen vervullen is een voorrecht, dat we waar willen maken in dienst van de stad. Dat gaan we doen, leeft/leest u met me mee?

7 reacties maart 12th, 2010

Nieuwe oogst

Morgen gaat het dan gebeuren: na 4 jaar een nieuwe raad. Er is weer ongelooflijk hard geschreven, geflyerd, gedebatteerd, geblogd en getwitterd. Er zijn bananen geplaatst, posters geplakt en TukTuks versleten. Het was prachtig,† nu morgen nog oogsten!

Ik maak me geen zorgen over ons verkiezingsthema: financiŽle betrouwbaarheid. Met discussies over tram en Forum is dit een schot in de roos, met de bananen hebben we het concreet gemaakt en met de TukTuk aan de man gebracht.

Ik maak me geen zorgen over†onze poster: die is helder en direct en duidelijk anders dan die van de andere partijen.

Ik maak me geen zorgen over de†flyers: die zijn herkenbaar (financiŽn, parkeren, studentenhuisvesting en veiligheid), wijkgericht en met behulp van vele vrijwilligers†in grote aantallen verspreid.

Ik maak me wel zorgen over de opkomst.†Van de prognoses daarover word je niet vrolijk. Een nieuwe raad die het moet doen met een stem†van minder dan 50% van de bevolking wens ik geen enkele gemeente en zeker Groningen niet toe.†Ik hoop echt dat Groningen massaal opkomt!

Ik maak me†ook zorgen over de stad. Hebben we de komende jaren een nuchter en stabiel bestuur, wat hard nodig is,†of blijft het meer van hetzelfde, of gaat het populisme de boventoon voeren?

Als u nog twijfelt, kijk dan eens op onze website, daar vindt u het CDA-program en onze kandidaten, en de slogan: “Geen geld voor het dromen van links, geen boodschap aan het schreeuwen van rechts. CDA: betrokken, betrouwbaar, bereikbaar!”

5 reacties maart 2nd, 2010


Kalender

maart 2010
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie