Archief van oktober, 2008

Circus

De victorie†komt uit Winschoten deze keer: de gemeente moet circussen met wilde dieren toelaten. Een discussie die niet alleen in Oost-Groningen, maar ook in de Stad speelde, is hiermee door de rechter beslecht. Goed nieuws voor al die kinderen die ook voor de dieren naar het circus komen. En getuige de berichtgeving over collega Betty de Boer (VVD), begint straks ook het verkiezingscircus te draaien.

Het was een soms felle discussie met vooral GroenLinks en de SP. Men wilde de gemeentegrenzen sluiten voor circussen met wilde dieren omdat deze niet goed behandeld zouden worden. Veel ophef, grote woorden.

Uiteindelijk was Winschoten de eerste gemeente waar, overigens op initiatief van de ChristenUnie, een verbod voor circussen met wilde dieren in de APV werd getimmerd. Een bezwaarschrift mocht niet baten, overigens tegen het advies van de gemeentelijke bezwarencommissie in.

De rechter moest dus de knoop doorhakken en daar werd in Groningen ook naar uitgekeken. En de uitspraak is†teleurstellend voor actiegroep “Wilde dieren de tent uit”, maar geruststellend voor de circussen die hun dieren liefdevol verzorgen, en alle mensen die graag deze circusvoorstellingen bijwonen.

Een kleine “Zie je nou wel” is op z’n plaats, want naast principiŽle argumenten voor of tegen wilde dieren in circussen – daar kun je namelijk van mening over verschillen – †heb ik in de discussie steeds gezegd dat het niet een gemeentelijke, maar een landelijke bevoegdheid is om het dierenwelzijn te regelen: de gemeente mag er hier geen eigen regels op nahouden, en dat heeft de rechter nu bevestigd.

Einde verhaal? Nee, er is nog een mogelijkheid voor hoger beroep. Vanmiddag geeft burgemeester Vlietstra een persconferentie, dus wie weet.

“Wie weet” geldt ook voor Betty de Boer, die vanuit het niets op een bijna-verkiesbare plek op de Europese kandidatenlijst van de VVD is terechtgekomen. Gefeliciteerd, Betty!

Als lijsttrekker Hans van Baalen het in juni 2009 goed doet, gaat ze pendelen tussen Groningen en Brussel en begint hier de discussie over haar opvolging. Interessant, want langzamerhand starten de partijen†in de stad de procedures voor de nieuwe kandidatenlijsten weer op. Binnenkort weer verkiezingscircus in de stad!

Reageer oktober 29th, 2008

Plat

Het was niet de meest gelukkige week voor†wethouder Verschuren (SP). Eerst hoorde ik hem op Radio 1 de noodopvang voor asielzoekers in Groningen verdedigen, maar staatssecretaris Albayrak (PvdA) slaat de deur keihard dicht. En het voorstel over de flatscreens voor minima viel ook niet overal goed.

Een Groninger wethouder op de landelijke radio komt niet vaak voor, maar nu hoorde ik toch echt de†Brabantse tongval van Peter Verschuren op Radio 1.†Op locatie op de noodopvang,†met het pleidooi deze langer open te houden, zolang het Rijk niet voor iedereen opvang regelt.

Nee hoor, was het antwoord van Albayrak in antwoord op PVV-vragen in de Kamer. De noodopvang gaat gewoon volgens planning eind 2009 dicht. En bovendien was het de opvatting van een enkele wethouder en niet van het college.

Zo, daar kon Verschuren het mee doen. Het lijkt mij toch dat de door hem geuite opvatting ook door†collegeleden van andere politieke kleur wordt gedeeld. Stuurt Verschuren nu Wallage (ook PvdA) op Albayrak af?

Het tweede persmoment van Verschuren ging over de flatscreens voor de minima. Weer via de radio,†nu†Radio Noord, zei hij dat hij de vergoeding voor TV’s voor minima wilde verhogen, omdat ze recht hebben op een flatscreen. Tumult alom, verergerd door deze manier van uitdrukken.†VVD “belachelijk” en CDA “overdreven” in de gordijnen en linkse partijen die het een prima voorstel vinden.†

Toen kreeg Verschuren hulp van partijgenoot Jannie Visscher. Het gaat hier om een landelijke NIBUD-norm en er was volgens haar immers door de raad een motie aangenomen om†de normen tot NIBUD-niveau te verhogen? Helaas pindakaas, RTV-Noord groef de stukken op en zag al snel dat de GroenLinks-motie destijds (juni 2007) was afgewezen. Zelfs de SP was tegen! Reactie Visscher: de motie is misschien toen wel afgewezen, maar de meerderheid van de raad is voor. Ja, zo ken ik er nog een paar, begin er dan niet over!

Conclusie: twee keer een platte discussie en werk aan de winkel voor de coalitie. Het zou zo maar kunnen leiden tot twee moties, waarvan ik er ťťn wellicht wel en de ander zeker niet zal steunen.†Uitlokking zegt u? Nee hoor, het zou mij tegenvallen als deze moties intussen niet al in voorbereiding zijn.

10 reacties oktober 23rd, 2008

Iets vragen

Aan de rand van het winkelcentrum Vinkhuizen was het fris, de bladeren vielen en windvlagen striemden ons gezicht. Opeens was daar een vriendelijke stem: “Mag ik u iets vragen?”. Collega-raadslid Dick Hukema (PvdA) wilde van mij weten wat ik van de wijk Vinkhuizen vind. Het bleek dat hij en zijn actieve fractiegenoten Spakman en Oost meningen over de†wijk aan het inventariseren waren onder het winkelend publiek. Een mooie vorm van lokale democratie, en ook ťťn die wat opleverde.

“Wat ik van de wijk vind? Ik dacht dat ik mocht zeggen wat ik van jullie vind!”, probeerde ik nog, maar dat was niet de bedoeling, het ging nu niet over de partij. Toen ik zei dat het parkeerterrein te vaak vol is, bleek dat een veel gehoorde klacht. Opvallend genoeg werd in Vinkhuizen, naast parkeren, tekortschietend beheer en onderhoud veel genoemd.

In Beijum hoor ik zulke geluiden al langer en ze worden ook sterker. Dan gaat het om winkelwagentjes in de sloot, vuilniszakken naast de container, maar ook te veel groen op/in/boven de stoep. Er wordt onderhouden maar het rendement ervan is te laag en het effect te kort om op te kunnen boksen tegen de natuur, ondanks†verwoede inspanningen van verschillende Beijumers om de openbare ruimte in hun eigen omgeving schoon te houden.

En zo moet het natuurlijk ook niet. Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte (in het Stadhuis vaak BORG genoemd) is een kerntaak van de gemeente en dat moet gewoon goed. Hier wreekt zich het gegeven dat dit duurzame college iets anders verstaat onder ‘extra geld voor groen’ en te weinig investeert in het onderhoud van wegen, stoepen en struiken.

Ook het extra geld in de begroting 2009 is slechts een doekje voor het bloeden, en zal niet tot veel applaus in Beijum en Vinkhuizen leiden. Het is uiteraard van harte welkom maar echt te weinig om het beheer en onderhoud weer structureel op niveau te brengen. Het is goed dat ook de grootste fractie in de raad dit signaal vanuit Vinkhuizen heeft gekregen. Eens zien of dit helpt om het onderhoudsbudget in de begroting eens stevig te verhogen. Ik zal het eens vragen…

Reageer oktober 18th, 2008

Landsbanki

De kredietcrisis vermag veel. Zo is sparen opeens niet meer ouderwets, want je haalt er hogere rendementen mee dan op de beurs. De provincie is zuur, want 30 miljoen verspeeld aan/in IJsland. En de PvdA-fractie ter stede ziet er reden in om de OZB niet al te veel te verhogen. Gelukkig had de stad geen geld meer bij Landsbanki staan…

Het is wat apart om in de weblog van de sociaal-democraten (verschijningsdatum 9 oktober jl.) stoere taal te horen over een verhoging van de OZB die lager uit moet vallen dan de voorgenomen 8%.

Ten eerste apart, omdat algemeen bekend is dat coalitie op de hoogte is van de collegestukken en dus toen al wist wat het voorgestelde OZB-tarief zou worden. Makkelijk scoren dus, of zou het dualisme opeens keihard hebben toegeslagen?

Ten tweede apart, omdat de PvdA bij de discussie over Sport in Beeld in februari nog tegen een oppositiemotie stemde met als inhoud†de OZB niet met 3,5% extra te verhogen. Wethouder Dekker (GL) kan wel zeggen dat ze goed naar de raad heeft geluisterd, maar†volgens de coalitie (= meerderheid van de raad) had er toen best 3,5% bij gekund. Blijkbaar wil Dekker niet toegeven dat ze naar de oppositie heeft geluisterd, terwijl dat toch geen schande is.

Neem nou die Landsbanki-affaire. In de raadscommissie FinanciŽn & Veiligheid†van afgelopen juni waarschuwt collega Bernard Koops (CDA) voor geld dat volgens de jaarrekening 2007†bij Landsbanki stond. “Geen zaken meer mee doen” was de boodschap. De wethouder gaat†niet op dit punt†in. Terwijl ze afgelopen maandag bij de presentatie van de begroting aangeeft dat een ambtenaar het in het voorjaar niet meer vertrouwde en het geld uit IJsland heeft gerepatrieerd.

Het is van tweeŽn ťťn.†”f het geld stond in juni al veilig en wel op een andere bank, maar zeg dat dan gewoon als iemand uit de raad daarnaar vraagt. ”f het geld was toen nog niet gered en dan lijkt het erop dat een oppositielid een waardevolle tip heeft gegeven.†Wellicht geeft het antwoord op onze schriftelijke vragen uitsluitsel. Hoe dan ook, we mogen ons als gemeente gelukkig prijzen dat we niet in zo’n scenario zitten als waar de provincie zich in bevindt.

Maar: wat gaat de stad eigenlijk merken van het provinciale verlies van die 30 miljoen?

11 reacties oktober 14th, 2008


Kalender

oktober 2008
M D W D V Z Z
« Sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie