Berichten in de categorie 'filosoferen'

Filosoferen

Het was toch nog een mooie zomeravond, afgelopen donderdag. Tussen de buien door was er genoeg ruimte voor een fotoshoot op herkenbare plekken in de stad. En niet alleen de geijkte plekken kwamen aan bod: naast het Peerd van Ome Loeks, de Martinitoren en de Kop van Oost belandden we ook in café Veronica, bij Ulgersmaborg, waar we samen met de vaste gasten filosofeerden over Geert Wilders en werkloosheid.

Wie verwacht er nou midden op een bedrijventerrein zo’n bruine kroeg? Zo zie je maar weer dat je ook na 20 jaar Stad nog niet alles kent. En het was boeiend om zo maar even aan te waaien en te praten over buitenlanders, Balkenende en bier. En heel gezellig.

Dat filosoferen doen we eigenlijk te weinig. Ja, we hebben bij het Voorjaarsdebat gefilosofeerd over de oorzaken en oplossingen van de recessie en het ook dicht bij onszelf gezocht: de bankiers zijn geen demonen en wij zijn geen heiligen. Recent nog heeft de Paus (over heiligen gesproken) in zijn laatste encycliek ook gesproken over dat de mens zelf debet is aan de crisis: economie, winst maken is geen doel op zich, maar moet leiden tot het algemene goed.

Er zijn ook andere geluiden over de menselijke neigingen. In de discussie over het fietsparkeren stelde de PvdA laatst voor om mensen te laten betalen voor gebruik van fietsenstallingen. Op zich een nobel en redelijk streven, maar dit zal tot neveneffect hebben dat veel mensen hun fietsen weer gratis vlak voor de winkeldeur gaan parkeren, iets wat we net met jaren consequent beleid hebben bestreden.

De PvdA vindt dat we daarmee een zwarte kijk op de mensen hebben, die in alle redelijkheid best een redelijke prijs en een omweg voor een fietsenstalling zullen accepteren. Woordvoerder Jan Spakman betitelde de tegengeluiden in zijn opinie-artikel als gefilosofeer over de gemakzucht van mensen.

Filosoferen? Kijk dan toch gewoon wat er in de stad gebeurt! Dagelijks zie je mensen (de goeden niet te nagesproken) die hun fiets lukraak op de stoep neerkwakken, maling hebben aan toegankelijkheid voor de gehandicapte medemens om zelf maar een paar minuten te kunnen winnen. De zee aan geparkeerde fietsen in de stad is langzamerhand één van de grootste ergernissen geworden. Extra financiėle drempels voor stallingen dragen niet bij aan een oplossing.

Tja, eigen belang voor algemeen belang, het is niets nieuws. Elke neergekwakte fiets maakt pijnlijk zichtbaar dat de filosofie van de PvdA het in de praktijk niet redt .

 

 

5 reacties juli 11th, 2009


Kalender

juni 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Berichten per maand

Berichten naar categorie