Archief van oktober, 2009

Jackpot

Het was weer een hetze, deze keer. De Staatsloterij heeft een jackpot van zo’n 27 miljoen, die “gegarandeerd” valt. Een enorme toeloop op de verkoopadressen, want iedereen hoopt in één keer multimiljonair te zijn. Precies andersom was het in de zaak van de uitkeringsfraude: de gemeente kwam erachter in zo’n 27 jaar een kwart miljoen armer te zijn geworden.
[/url]Persoonlijk vind ik het een sof, die hele staatsloterij. Door talloze spotjes word je lekker gemaakt om mee te doen, want de jackpot van 27,5 miljoen zou zeker gaan vallen. Dat klinkt toch als een garantie, niet? Hij is ook gevallen, maar dan op 1/5 lot, dus ook voor 1/5 uitgekeerd. De rest gaat mee naar de volgende maand wat dan weer een pot oplevert van…27,5 miljoen. Applaus voor de reclamemensen, maar hier word je toch gewoon om de tuin geleid?
Datzelfde deed een vrouw (66, staat er steeds bij) uit Groningen, die 27 jaar deed alsof ze alleen woonde, terwijl ze feitelijk samenwoonde, en daarmee de gemeente benadeelde voor ? 250.000. Alsof je een emmer leeggooit!
Ik ben van deze zaak geschrokken. Want blijkbaar is het gewoon mogelijk om jarenlang ten onrechte een hogere uitkering te ontvangen zonder dat er een haan naar kraait! Ik vind dat een slechte zaak, ten eerste omdat uitkeringen worden betaald van gemeenschapsgeld, en daar moeten we verantwoord mee omgaan.
Maar ik vind het ook echt niet kunnen in de richting van al die uitkeringsgerechtigden, die zich keurig aan de regels houden en elk dubbeltje om moeten draaien om weer tot de volgende uitbetaling de eindjes aan elkaar vast te kunnen knopen.
Ja, ik weet dat sommige vormen van uitkeringsfraude moeilijk op te sporen zijn, maar ik vind om de bovenstaande twee redenen dat het een dure plicht van de overheid is om de verstrekking van uitkeringen ook te controleren.
Een discussie over de vraag of uitkeringen hoog genoeg zijn voor bijv. gezinnen, een discussie over de normen voor bijzondere bijstand voor TV’s, een discussie over controle en privacy: allemaal prima en daar doe ik aan mee. Maar ik hoop dat we het er in ieder geval over eens zijn dat je fraude niet kunt tolereren.

2 reacties oktober 5th, 2009


Kalender

oktober 2009
M D W D V Z Z
« Jul   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie