Archief van september, 2010

Welke gek

Het was toch weer even spannend, met de kerstboom op de Grote Markt. Maar hij komt er ook dit jaar en dat is natuurlijk goed nieuws. Maar waarom moet de gemeente dat nou betalen?

De kerstgedachte slaat bij het college vroeg toe dit jaar. Want het spel van wie-gaat-de-boom-betalen was nauwelijks begonnen, of wethouder Dekker (GL) trok de portemonnee en maakte er een gemeentelijke boom van.

Op zich niet gek, want ze heeft zich wel eens eerder kritisch uitgelaten over de aankleding van de boom “Welke gek heeft dit bedacht?”, en nu kan ze hem volledig naar eigen smaak volhangen.

Maar natuurlijk wel gek, als je je bedenkt dat, ook al zag de GCC vanwege de zogenaamde freeriders geen kans de boom te financieren, zich toch verschillende partijen hebben gemeld die de boom wilden redden. Het leek op een scene uit een wild west film: wie het eerste beweegt, betaalt. Waarom bewoog Dekker zo snel?

Was het omdat zelfs Joost van Keulen (VVD!) pleitte voor gemeentelijk ingrijpen? Of zou het vanwege mogelijke reclame-uitingen zijn? Misschien wilde ze onder het motto: ‘is er dan niets meer heilig?” beslist geen commercie op de boom.

Mijn reactie is: 1) de boom is niet heilig, Kerst gaat over andere dingen (sorry, kan het niet laten) en 2) die € 5.000 ben je onnodig kwijt. Te snel bewegen kost de gemeente hier geld. Ik hoop dat we Kerst 2011, met aanpak van de freeriders, ook van dit probleem af zijn. Voor nu: vast prettige Kerstdagen!

2 reacties september 15th, 2010

Gekraakt

Vlak vóór het reces nam de raad een GroenLinks-motie aan, die de strekking had om de landelijke wet inzake het kraakverbod niet uit te voeren. Flagrant in strijd met de rechtstatelijkheid, maar daar had de linkse meerderheid inclusief wethouder De Vries (PvdA) geen boodschap aan. Maar nu: gerechtigheid!

Het gebeurt niet vaak, maar na die laatste raadsvergadering kwam bij de CDA-fractie het stoom uit de oren. Waarom? Vlak daarvoor had een linkse meerderheid een motie aangenomen met als strekking om het wettelijk vastgelegde kraakverbod niet te handhaven. Boosheid vooral richting de PvdA-fractie, waar eerder nog wel eens enig besef van rechtstatelijkheid kon worden gevonden.

Boosheid ook richting wethouder Frank de Vries, die met een onnavolgbaar betoog de strekking van de motie en de rechtstatelijkheid aan elkaar probeerde te breien. Het kwam niet onverwacht, want het feit dat hij de wet  eerder ”een domme rechtse wet” noemde, had ons  al op het ergste voorbereid. Maar dat zo’n opvatting “een tikje” op gespannen voet staat met de rechtsstaat moet De Vries toch ook kunnen volgen, want “zo simpel is dat dan ook wel weer”.

Gelukkig kan ik positief eindigen: Rehwinkel was zichtbaar minder enthousiast over de motie en gaf aan dit met de politie en het OM te bespreken. Die hebben hem blijkbaar ondubbelzinnig duidelijk gemaakt dat er geen sprake van kan zijn dat een gemeenteraad een wet, of die nu rechts is of links, buiten werking stelt. Het kraakverbod zal ook in Groningen gehandhaafd worden!

Dus; De Vries moet gewoon doen waarvoor hij is ingehuurd: wethouden. Met zijn inkleuring van meerderheden is het helemaal te hopen dat er geen rechts kabinet komt, want dan zal hij nog vaker worden gekraakt tussen zijn eigen opvattingen en aangenomen wetten.

7 reacties september 9th, 2010

Gevaar uit het Zuiden

De pers wist me te vinden, de laatste dagen. Veel over Von Rabenhaupt, de trotse verdediger van onze stad die nu al tijden de verkeerde kant op kijkt. En natuurlijk ook veel over de formatie. Bij beiden komt het gevaar uit het Zuiden…

Zelden hebben zovelen zolang naar een dichte deur zitten kijken. Maar als de CDA-fractie bijeenkomt, is dat nieuws, zelfs als het achter gesloten deuren is. Vergaderd werd er over Geert Wilders, die als een gevaar uit het Zuiden kan worden gezien. Een mogelijke samenwerking met hem en zijn partij houdt het CDA ernstig verdeeld.

Zo ernstig, dat sommigen fractievoorzitter Maxime Verhagen zelf als het gevaar uit het Zuiden zijn gaan zien. Inderdaad, van nature is er vanuit het Noorden meer verwantschap met types als Ab Klink, maar naast Bleker mag toch ook Verhagen worden meegegeven dat de boel weer is vlot getrokken.

Hoe dan ook, ik ben blij dat mijn partij weer een gezamenlijke koers heeft, al gaat het bij velen en ook bij mij niet van harte. Maar goed, nu even doorzetten, onze kalmte bewaren, een akkoord op tafel en dan op het congres laten zien waar we als partij staan. De verleiding is groot om Wilders nu al af te serveren, maar laten we eerst eens rustig naar een mogelijk akkoord kijken en dan onze conclusies trekken.

En Von Rabenhaupt? Voor hem was het duidelijk: het gevaar kwam uit het Zuiden. Dat hij nu aan de V&D-kant van het Stadhuis staat met de blik op het Noorden gericht, is een historische vergissing. Laten we hopen dat het CDA na het verlies van zijn leider en vele kamerzetels verdere vergissingen bespaard blijven.

7 reacties september 2nd, 2010


Kalender

september 2010
M D W D V Z Z
« Jun   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie