Landsbanki

14 oktober 2008

De kredietcrisis vermag veel. Zo is sparen opeens niet meer ouderwets, want je haalt er hogere rendementen mee dan op de beurs. De provincie is zuur, want 30 miljoen verspeeld aan/in IJsland. En de PvdA-fractie ter stede ziet er reden in om de OZB niet al te veel te verhogen. Gelukkig had de stad geen geld meer bij Landsbanki staan…

Het is wat apart om in de weblog van de sociaal-democraten (verschijningsdatum 9 oktober jl.) stoere taal te horen over een verhoging van de OZB die lager uit moet vallen dan de voorgenomen 8%.

Ten eerste apart, omdat algemeen bekend is dat coalitie op de hoogte is van de collegestukken en dus toen al wist wat het voorgestelde OZB-tarief zou worden. Makkelijk scoren dus, of zou het dualisme opeens keihard hebben toegeslagen?

Ten tweede apart, omdat de PvdA bij de discussie over Sport in Beeld in februari nog tegen een oppositiemotie stemde met als inhoud†de OZB niet met 3,5% extra te verhogen. Wethouder Dekker (GL) kan wel zeggen dat ze goed naar de raad heeft geluisterd, maar†volgens de coalitie (= meerderheid van de raad) had er toen best 3,5% bij gekund. Blijkbaar wil Dekker niet toegeven dat ze naar de oppositie heeft geluisterd, terwijl dat toch geen schande is.

Neem nou die Landsbanki-affaire. In de raadscommissie FinanciŽn & Veiligheid†van afgelopen juni waarschuwt collega Bernard Koops (CDA) voor geld dat volgens de jaarrekening 2007†bij Landsbanki stond. “Geen zaken meer mee doen” was de boodschap. De wethouder gaat†niet op dit punt†in. Terwijl ze afgelopen maandag bij de presentatie van de begroting aangeeft dat een ambtenaar het in het voorjaar niet meer vertrouwde en het geld uit IJsland heeft gerepatrieerd.

Het is van tweeŽn ťťn.†”f het geld stond in juni al veilig en wel op een andere bank, maar zeg dat dan gewoon als iemand uit de raad daarnaar vraagt. ”f het geld was toen nog niet gered en dan lijkt het erop dat een oppositielid een waardevolle tip heeft gegeven.†Wellicht geeft het antwoord op onze schriftelijke vragen uitsluitsel. Hoe dan ook, we mogen ons als gemeente gelukkig prijzen dat we niet in zo’n scenario zitten als waar de provincie zich in bevindt.

Maar: wat gaat de stad eigenlijk merken van het provinciale verlies van die 30 miljoen?

Bericht onder: geld, raad

11 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Bert  |  14 oktober 2008 om 22:57

  Wie de goede kranten las (en dus niet een vod als het Dagblad) had in het voorjaar al kunnen weten dat de Ijslandse economie inclusief bankwezen er slecht voor stond. Kennelijk heeft gedeputeerde Calon dat niet gedaan. Volgens Heertje (vandaag in het AD) moeten de verantwoordelijke bestuurders consequenties trekken uit dit falende beleid. En hij heeft gelijk: Wie zet nu publiek geld op een buitenlandse bank, en al helemaal eentje buiten de EU. Ronduit schandalig. Geef het geld liever ter bewaring aan oma in het bejaardentehuis dan hadden we het nu nog gehad, ipv aan niet nadenkende naieve bestuurders.. Het geld komt er niet mee terug maar voor dit enorm falende beleid moet politieke verantwoording worden afgelegd.

 • 2. Amanda  |  15 oktober 2008 om 08:29

  Hoe zou het wezen met andere instellingen zoals scholengemeenschappen die ook aardige reserve,s hebben opgebouwd.

 • 3. Kees Huizenga  |  15 oktober 2008 om 11:13

  Meer toezicht in meervoud gevraagd

  Ik ben het volledig eens met dr. A. Heertje. Minister Wouter Bos zei gisteravond bij Pauw & Witteman dat de gemeenten een uitstekende bank hebben: de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG). De waterschappen hebben eveneens een uiterst betrouwbare bank: de Waterschapsbank.

  Met publiek geld dienen bestuurders uiterst zorgvuldig om te gaan. Het zetten van geld op speculatieve spaarrekeningen in het buitenland getuigt niet van wijsheid en goed rentmeesterschap. Vooral het korte-termijn-belang wint het vaak van de calvinistische degelijkheid. Ik pleit voor toezicht, toezicht en nog eens toezicht. Het einde van het tijdperk van de deregulering is in zicht!

  Ik vrees dat met name MEERSTAD het kind van de Calonrekening zal zijn. De hond bijt in zijn eigen staart…

  Indien het waar is dat woningbouwcorporaties eveneens de dupe zijn, mogen de huurprijzen niet extra worden verhoogd. Het gaat wederom om toezicht!

 • 4. fien  |  15 oktober 2008 om 13:02

  Tja Jan, klopt hoor dat de PvdAfractie het afgelopen voorjaar tegen een motie gestemd heeft om toen alvast de eventuele… voorgenomen… OZB verhoging met 3,5 procent te verminderen: wij wilden bij de begroting op grond van alle informatie de afweging maken.
  Maar wij hebben ook in juni duidelijk gezegd dat die 8,5% ons behoorlijk dwars zat. En dat zijn we steeds maar blijven zeggen, ook tegen onze wethouders.
  Wij zijn blij dat het college daar tenslotte blijkbaar ook naar geluisterd heeft!!

  fien

 • 5. Bert  |  15 oktober 2008 om 13:55

  Wat wel vreemd is dat het CDA in de gemeente Groningen kennelijk waarschuwt voor de Ijslandse rekeningen maar bij de provincie Groningen net zo hard sliep als de daar aanwezige gedeputeerden en ambtenaren.

 • 6. Btje  |  15 oktober 2008 om 19:19

  Het is gewoon zot dat mijn belastinggeld niet wordt ingezet om de lokale (Nederlandse) economie te versterken. Voor 0,5% meer zet men het weg in een land waarvan allang duidelijk is dat het land grote problemen heeft. Voor die 0,5% verdwijnt er geld naar het buitenland en moeten onze banken concurreren (lees: bezuinigen/mensen ontslaan/geld lenen van de 20 miljard van Bos) om te overleven.

  Het gaat niet alleen om speculeren, men is bewust onze eigen economie aan het verzwakken. En die OZB gaat echt wel naar de 8% of meer. Men moet het verloren geld terug ‘verdienen’ voor het forum, tram en om de dalende huizenprijs te compenseren. En overige belastingen zullen ook wel stijgen nu Bos bezig is om de staatschuld te verdubbelen.

 • 7. Bert  |  16 oktober 2008 om 21:47

  Ach de lokale bestuurders die gefaald hebben, geven als weerwoord de schuld aan de toezichthouders. Niet zelf kijken naar de eigen fouten maar de schuld elders neerleggen. Daarbij negerend dat sommige andere gemeenten hun zaakjes op tijd op orde hebben gebracht en er al maanden in de pers werd geschreven over de slechte Ijslandse economie. En de oproep van Wouter Bos dat gemeenten hun geld gewoon op de Bank voor Nederlandse gemeenten wordt nb nog bekritiseerd ook!!! Net of er geen fouten zijn gemaakt willen die zelfde bestuurders kennelijk de hand vrij houden om in de toekomst weer geld naar het buitenland te sluizen. http://www.ad.nl/binnenland/2697413/Onveilig_sparen_met_publiek_geld_is_van_de_zotte.html

  Het lijkt mij dat de falende lokale bestuurders conclusies moeten trekken en daarmee moeten opstappen. Er is duidelijk sprake geweest van falend beleid en daarbij hoort het nemen van politieke verantwoordelijk en uiteraard niet het kinderachtige gedrag wat sommige bestuurders nu vertonen door de schuld op anderen te schuiven.

 • 8. Drewes de Haan » Bl&hellip  |  19 oktober 2008 om 01:42

  [...] Noord-Holland krijgt nu dus het deksel op neus voor hun uiterste zoektocht naar meer geld. De gemeente Groningen verdient juist complimenten voor het gevoerde de beleid. Afgelopen maandagmorgen werd al duidelijk dat een uitstaand bedrag bij een IJslandse bank in het vroege voorjaar van 2008 was teruggehaald. De betrokken ambtenaren hadden toen al signalen dat het de verkeerde kant op ging in IJsland. En dat is een toch een stuk eerder dat president Wellink van de Nederlandse Bank die zei het hem eind augustus pas duidelijk geworden. Ik heb dit afgelopen woensdag ook gezegd in de vergadering van de raadscommissie¬†Financi√ęn. Het viel in die vergadering op dat CDA en VVD¬†moeite hadden met heterkennen van het¬†goede optreden¬†van de gemeente. VVD-raadslid Joost van Keulen sprak over: “door het oog van denaald gekropen” en¬†CDA-raadslid Bernard Koops over: “geluk gehad”.¬†Koops zelf had in juni overigens al gewaarschuwd geen geld bij¬†IJslandse banken te stallen. Op basis daarvan¬†probeerde het CDA nog even¬†om het succes zelf te claimen, maar dat was¬†wel erg doorzichtig. [...]

 • 9. Joost  |  24 oktober 2008 om 09:38

  Het sneue van het hele verhaal is dat de indruk nu is ontstaan dat de ozb niet wordt verhoogd. Dat is natuurlijk onzin, 5% verhoging is nog steeds heel erg veel. Blijft onderwerp van discussie.

 • 10. Weblog Eelco Eikenaar &ra&hellip  |  24 oktober 2008 om 11:38

  [...] Het is ze van harte gegund bij het CDA. Zij waren het die er het eerste op wezen dat de Landsbanki niet veilig was, afgelopen juni. Jan Seton berichtte er trots over. De bankencrisis in juni, een jaar, eerder al aan zien komen, dan heb je pas echt kijk op zaken. Ik citeer uit de raadsvergadering van juni 2007, besproken wordt het overschot bij de rekening: [...]

 • 11. Betty de Boer » Spa&hellip  |  04 december 2009 om 15:49

  [...] IJslandse banken. Raadslid Bernard Koops claimt bij monde van zijn fractievoorzitter Jan Seton een deel van het succes doordat hij in juni al op dit risico heeft gewezen. Succes heeft vele [...]

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten