Archief van januari, 2012

Achterhoedegevechten

Twee actuele discussies, Meerstad en de gemeentelijke financiën. En twee keer gaat de aandacht naar weliswaar opvallende, maar niet de cruciale punten. Hoe breng je de fundamentele debatten over Meerstad en de gemeentefinanciën tot de kern terug?

Een groot deel van de discussie over Meerstad, zowel in de raadscommissie als in de pers, ging over een gemeentelijke grenscorrectie. Het zou beter zijn voor de Stad én voor Slochteren als de gemeente Groningen geheel Meerstad als haar gebied heeft, dus Slochteren moet maar een stuk grondgebied afstaan. Groningen doet toch al bijna alles, minder bestuurlijk gedoe, minder financieel  risico.

Zelfs wanneer dat laatste waar zou zijn, wat zeker nog niet vaststaat, is al wel op voorhand duidelijk dat een grenscorrectie ons geen meter verder helpt als het gaat om de problemen van nu. Het opnieuw vaststellen van gemeentegrenzen duurt jaren en  als we daar op gaan wachten dan hebben we de boot al gemist. Lekker concrete discussie, pikant ook wel, maar het helpt ons niets verder bij de oplossing van het kernprobleem van Meerstad: hoe brengen we in de huidige woningmarkt de bouwopgave zodanig terug dat de risico’s beheersbaar worden en Meerstad aantrekkelijk blijft? Bij teveel schrappen houd je geen wijk, bij te weinig schrappen houd je geen geld over.

Het tweede voorbeeld gaat over de gemeentefinanciën, want daar staan de vele ‘foutjes’ van het college in de schijnwerper, nu weer de € 20 mln die verkeerd geboekt was bij externe inhuur. Inderdaad een opvallend punt: commissie verontwaardigd, college maakt opnieuw excuses, vervolg in de raad. Maar de echte fout die dit college dreigt te maken is om ook in deze tijd van recessie alle grote projecten en bijbehorende risico’s in de lucht te willen houden. Dát is waar het echt om gaat en waar bij de Voorjaarsbrief een paar knopen moeten worden doorgehakt. Wanneer gaat de PvdA dáár nu eens vragen over stellen?

Vind ik dan dat we geen opmerkingen mogen maken over de voortdurende rekenfouten van dit college? Zeker wel, het spel moet gespeeld worden. En voor een college dat bij hoog en bij laag beweert de basis op orde te willen hebben, is elke rekenfout een nagel aan de doodskist. Maar laten we nu alsjeblieft niet net doen alsof we daarmee de kern te pakken hebben. Sterker nog, ik heb liever een college met rekenfouten, maar bij wie de grote lijnen van de gemeentekas in goede handen zijn, dan andersom.

Bij ingewikkelde discussies als Meerstad en het geld van de gemeente is de verleiding groot om opvallende, goed behapbare en vlot klinkende discussies in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. Gooi er nog een beetje links-rechts in en je hebt het politieke spel te pakken. Maar los van deze schermutselingen in de achterhoede ben ik veel bezorgder over de vraag of de Stad met deze coalitie ook het belangrijkste gevecht, nl. dat met de recessie, weet te overwinnen.

4 reacties januari 14th, 2012


Kalender

januari 2012
M D W D V Z Z
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie