Archief van januari, 2010

Op krediet

Het was een stevig debat in de raad over het Forum. Tijdens†en vooral na het debat vlogen de kwalificaties in het rond. Jammer dat veel ging over wat ze van het CDA vonden en weinig over waar het feitelijk over ging,†namelijk†het vertrouwen in het Forum.

Terug naar vorig jaar juni. Het college kwam met het voorstel voor het Forum, waarbij het geld voor de investeringen volgens eigen zeggen op een haar na binnen was. Voor een bedrag van Ä 10 miljoen was een Europese subsidie aangevraagd, en dat zou in september goedkomen, zo verzekerde ons wethouder De Vries (PvdA). Op ons tandvlees en uitgaand van deze toezegging gingen we akkoord, want om die paar maanden ga je niet flauw doen.

Maar na een vertrouwelijke mededeling in het najaar, die nog niet geruststelde, bleef het lang stil. Totdat er anderhalve week terug na veel ‘Forum-bashing’ in de media (met inderdaad populistische uithalen)†een opiniestuk van De Vries in het Dagblad van het Noorden verscheen, waarin hij de credits van het Forum opsomde en meldde†dat het geld rond was. Dat wisten we nog niet en tijdens de interpellatie (”show me the money”) bleek het geld ook niet rond te zijn.

Het in juni met moeite bij elkaar geschrapte vertrouwen was hiermee weg en ons krediet verspeeld. Wat ons in juni over de dekking was voorgespiegeld werd niet bewaarheid en de opmerking in de krant dat het geld rond was, bleek een loze kreet.†We laten ons toch niet dollen?

Hoe†kan een wethouder, die geconfronteerd wordt met een toenemende achterdocht tegen de Forumplannen in de Stad, nu zo laconiek omgaan met deze kwestie? Hoe kan een college nu zo weinig†investeren in het vertrouwen van†CDA en ook D66?†Hoe kan je iets zo graag willen dat je te rooskleurig doet over de dekking? Waar de sleutel voor onze steun ligt, is bekend, en laat het college daar nu aan gaan werken!

Maar inderdaad, intussen heb ik wel het feestje verstoord. Prompt kregen we het verwijt†niet progressief†te zijn. Bedoeld werd dat het CDA niet op vooruitgang uit†zou zijn. Reactie 1:†scheer ons maar over ťťn kam met†VVD en Stadspartij, dat werkt echt†om ons vertrouwen terug te winnen?! Reactie 2:†Als dit de manier is om een groot en belangwekkend project als het Forum erdoor te krijgen, dan wil ik niet eens progressief zijn!

2 reacties januari 30th, 2010

Filmpje!

Er is weer een nieuw campagnefilmpje van de PvdA, en weer gaat-ie grotendeels over het CDA. De meeste views op het filmpje komen van ons, want wij vinden ‘em†hilarisch en een echte campagneklassieker. Hieronder de link, met enig commentaar:

Onze versie van het filmpje van Frank is te vinden op:

http://www.youtube.com/watch?v=7HSlI_CGgy0

Het origineel is trouwens te vinden op GroningenKiest, onder ‘PvdA’. Veel plezier!

4 reacties januari 20th, 2010

Op schoot

VVD-collega Betty de Boer maakt het de laatste tijd wel bont.†Eerst gaat ze kritiek leveren op een privťvakantie van de directeur van het Forum, vervolgens voegt ze gemakshalve het CDA bij het linkse kamp. Hard roepen is makkelijk, maar zorg dat je je bij de feiten houdt.

Kijk, daar heb ik nu een hekel aan, eerst een grote broek aantrekken over de reis van Forumdirecteur Bas van Kampen naar Sidney en als dat dan niet juist blijkt te zijn, geen excuses aanbieden. Wees dan een vent, geef aan dat je je hebt vergist en ga dan verder met waar je mee bezig bent. Iedereen kan een fout maken, niet?

Het tweede onderwerp gaat wat dieper, want in haar “de week bekeken” van 17 januari zegt†ze: “Het CDA houdt daarentegen†de mogelijkheid wel open om als troostpartij te fungeren.”†Waar haalt ze dat vandaan?†Ik daag haar uit†ťťn uitspraak van mij te citeren waaruit dat blijkt. Zolang ze daar niet in slaagt, is duidelijk dat dit niets anders is dan campagneretoriek, ongefundeerd iets roepen.

Want het zou haar wel uitkomen, zo’n positie van het CDA. Maar niets is minder waar: voor zo’n college zouden de linkse partijen gedrieŽn†van hun geloof moeten vallen op essentiŽle punten zoals financiŽle degelijkheid, bereikbaarheid en parkeren, veiligheid, handhaving, coffeeshops, voorzieningen in wijken, beheer en onderhoud, studentenhuisvesting, burgerparticipatie en de positie van de overheid. En ook over Forum en tram zijn we nog niet uitgepraat.† En bovendien†gaan wij toch niet het college dat we de afgelopen 4 jaar hebben bekritiseerd, vooral vanwege zijn houding naar de stad en Stadjers, aan een meerderheid helpen?! Dat zou volkomen ongeloofwaardig zijn.

Nee, het CDA wordt niet linkser. Maar de VVD wordt wel rechtser. De laatste tijd doet de VVD niets anders dan dezelfde soort teksten scanderen als de Stadspartij, in de hoop daar kiezers mee te trekken. Dat mag natuurlijk, maar ik herken daarin op geen enkele manier meer de VVD van een aantal jaren terug, die liberaal kon zijn en toch serieuze gesprekspartner bleef voor andere, ook linkse partijen. De Boer kruipt steeds meer bij Prummel (Stadspartij) op schoot, en dat is niet goed voor de VVD en ook niet goed voor de stad.

9 reacties januari 18th, 2010

Overdaad schaadt

De Stadspartij heeft een†heldere campagnelijn: zo veel mogelijk vragen stellen. We gaan hard richting de 200, and still counting.†We zijn nog maar aan het begin van de campagne! Hoe moet dat verder?

De uitspraken “less is more”, “in der Beschršnkung zeigt sich der Meister” oftwel “overdaad schaadt”†zijn aan de Stadspartij niet besteed. Deze partij gaat onder leiding van collega Prummel onverdroten door met het stellen van†vragen, erg veel vragen.

Over Forum, over tram, het maakt niet uit, er gaat een spervuur van vragen richting het college. Dat†kan haast een medewerker Stadspartij-vragen inhuren, ware het niet dat er een vacaturestop is.

En bij zoveel vragen ga je je†afvragen waar Prummel c.s. de tijd vandaan halen om alle antwoorden te lezen! Of is de campagnetactiek van de Stadspartij vragen te stellen om het vragenstellen?

Om te laten zien dat je met weinig vragen ook veel aan de kaak†kan stellen, heb†ik de volgende vragen aan de Stadspartij:

1. Hoe ziet u de relatie tussen kwantiteit en kwaliteit?

2. Bent u eigenlijk wel geÔnteresseerd in de antwoorden?

3. U wilt bezuinigen op ambtenaren, zoals de meeste partijen; maar wie moeten dan al die vragen van u beantwoorden?

5 reacties januari 14th, 2010

Supertrio

Zo aan het eind van de collegeperiode is het tijd om jezelf eens goed te kietelen, en in het artikel in DvhN van afgelopen zaterdag doet†wethouder Frank de Vries (PvdA) dat met verve. De Vries lijkt er al uit te zijn en verwijst naar de verkiezingsuitslagen van ‘02 en ‘06.† Vreselijk voorbarig…

Misschien komt het omdat eerder over hem is gezegd dat hij zo’n beetje de enige wethouder is die kan rekenen op nog 4 jaar, maar de uitspraken van De Vries komen toch wel enigszins hautain over. Gefotografeerd achter zijn bureau, neemt hij de uitslagen van de twee vorige verkiezingen nog eens door en ‘ziet dan mogelijkheden’ voor nog 4 jaar links.

Sorry hoor, maar dit schiet me echt in het verkeerde keelgat. Ten eerste bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Ja, het is waar dat er tot nu toe in Groningen steeds een linkse meerderheid was. Maar als er een verkiezing is waar dit wel eens anders zou kunnen worden, dan is dat wel deze.

En†daarnaast is het onfatsoenlijk om los van een verkiezingsuitslag alvast een college in elkaar te timmeren. De volgorde is: eerst campagne, dan verkiezingen, en dan pas de formatie van een nieuw college. En op dat moment moeten we maar eens zien of de studeerkamerberekeningen van De Vries nog kloppen!

“Ik heb naar de uitslagen van 2002 en 2006 gekeken en gezien dat er mogelijkheden zijn”. Hou nou toch snel op met die onzin: de enige verkiezingen die voor het nieuwe college tellen zijn die van 3 maart 2010!Nog†zo iets: De Vries ziet de lijstverbinding “als een compliment voor dit college, kennelijk hebben we het toch niet zo gek gedaan.” Dat soort complimenten uit eigen coalitiekring laat een vreemde smaak achter.

Het enige compliment dat telt, is van de kiezer. Laten we dat afwachten en dan kunnen we op 3 maart zien of er echt sprake is van een supertrio!

Joop Vogel

Reageer januari 10th, 2010


Kalender

januari 2010
M D W D V Z Z
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Berichten per maand

Berichten naar categorie