Berichten in de categorie 'Drugs'

Kierewiet

De growshops zijn om meerdere redenen ‘hot’. Ten eerste is hun aantal groeiende, dus zijn ze blijkbaar populair, en ten tweede is er in de pers een discussie ontstaan over screening van deze winkels waar benodigdheden voor wietteelt worden verkocht. Een screening die tot nu toe in Groningen niet plaatsvindt.

De kwestie is op zich helder. Je hebt het fenomeen growshops, waar mensen legaal benodigdheden kunnen kopen voor kleinschalige wietkweek. In de praktijk blijken deze growshops vaak – maar niet altijd – een dekmantel voor andere, illegale praktijken. Om deze reden zijn andere grote gemeenten, waaronder Amsterdam, Venlo en Almere overgegaan tot introductie van een vergunningensysteem, waardoor (aspirant) vergunninghouders door BIBOB kunnen worden gescreend op criminele achtergronden.

In Groningen kunnen growshops zich relatief eenvoudig vestigen omdat hier (nog) geen exploitatievergunning is vereist en er ook nog geen BIBOB-toets wordt toegepast. Dit heeft er intusen toe geleid dat we met zo’n twintig growshops er momenteel evenveel hebben als Amsterdam.

Burgemeester Wallage heeft nog geen voorstellen gedaan voor zo’n vergunningstelsel en BIBOB-toets, omdat “hij eerst wil uitzoeken wat voor gevolgen de invoering van zo’n stelsel kan hebben”. OK, het is bestuurlijk uiteraard gewenst om te checken of je juridisch safe zit, maar de ervaringen in andere steden laten zien dat Wallage niet bang hoeft te zijn voor een herhaling van de affaire Music, waar de gemeente ondanks een BIBOB-advies geen juridisch houdbare zaak bleek te hebben.

Bonter maakt collega Telgt (PvdA) het. Allereerst merkt hij op dat je onder voorwaarden wiet mag kweken en dat je daar de spullen voor moet kunnen kopen. Dat klopt, en het gaat er dus ook niet om alle growshops uit te bannen, maar wel om criminele uitwassen te voorkomen. Ervaringen in andere steden laten zien dat dit geen overbodige luxe is.

Maar dan:  het vergunningensysteem zou volgens Telgt stigmatiserend werken, “want niet ieder growshop is fout”. Hier vliegt de PvdA wat mij betreft uit de bocht. Natuurlijk is niet iedere growshop fout, maar het vergunningenstelsel geeft juist met de BIBOB-toets de kans bloot te leggen welke shop fout is en welke niet. Je wordt dus niet gestigmatiseerd doordat je een vergunning moet aanvragen, je wordt pas gestigmatiseerd als je fout blijkt te zitten. En dan ben je niet gestigmatiseerd, maar terecht betrapt op criminele zaken.

De opstelling van de PvdA zou betekenen dat we onze ogen maar moeten sluiten voor de foute growshops, omdat het aanvragen van de vergunning voor de goede shopeigenaren stigmatiserend zou werken?! Nee, geef mij dan maar de houding van die in de krant geciteerde shopeigenaar: “Laat ze ons maar controleren”. Hij heeft het begrepen; als je niets te verbergen hebt, is er niets aan de hand.

Maar de opstelling van de PvdA kan nog veranderen, en ‘terughoudend’ is nog niet hetzelfde als dat je het volledig uitsluit. Er zijn CDA/VVD-vragen naar het college onderweg, maar het lijkt mij dat invoering van het vergunningstelsel bestuurlijk volstrekt acceptabel is en gezien de praktijk onvermijdelijk zal zijn.

 

Reageer maart 28th, 2009


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie