Archief van november, 2008

Black Box

Er zijn nogal wat discussies over gebouwen, deze raadsperiode. Na eerder het Natuurmuseum hebben we nu natuurlijk het Forum, maar ook de discussie over het gebouw van de Sociale Dienst loopt nog steeds. Ondanks forse tegenwind van onder meer de PvdA-fractie (zie één van hun eerdere weblogs) blijft het college vasthouden aan nieuwbouw op het Europapark. Wat zit daarachter?

Van het begin af aan hebben wij en veel andere fracties bezwaren gehad tegen het verplaatsen van de dienst SoZaWe van de huidige locatie, de Zwarte Doos vlak bij de Westerhaven, naar een locatie ver uit het centrum. Want los van de vraag of het voor cliėnten nu verder reizen is of niet, de impact van het vertrek van honderden ambtenaren zal door de winkeliers aan de Westerhaven gevoeld worden.

Daarna kwamen de kosten als argument naar voren. Het strippen van het huidige gebouw en het vervolgens renoveren is volgens het college 9 tot 37 miljoen duurder (87-15 miljoen) dan nieuwbouw op het Europapark (ca. 78 miljoen). Dat is apart, omdat in die gedachtengang het casco van de Zwarte Doos meer in de weg zou staan dan zou helpen, want het zou dan een forse negatieve waarde moeten hebben.

Natuurlijk speelt hier een andere politieke agenda: het college wil het Europapark een impuls geven en dezelfde honderden ambtenaren die ze in de Westerhaven gaan missen, komen wel naar het Europapark en tikken ook aan bij het gebruik van het station Europapark. De eis voor een marktplaats op de begane vloer van 4.500 m2 leidt ertoe dat alleen de locatie Europapark voldoet. En wie heeft die eis, waardoor bestaande locaties welhaast moeten afvallen, gesteld? Juist.

Met renovatie van de Zwarte Doos halen we wel veel, maar niet alle doelstellingen uit het Plan van Eisen. Maar het college heeft bij het Forum bewezen flexibel op omstandigheden te kunnen reageren. Ik weet, twee keer verhuizen is zeker niet ideaal, kost geld en tussentijds moet de dienstverlening uiteraard gewaarborgd zijn. Maar laten we eerst even goed onze knopen (kosten en baten) tellen voor we zo’n locatie aan de stadsrand laten schieten. Volgende week hebben we het erover in de commissie…

1 reactie november 26th, 2008

Verbluffend

Bij de begrotingsraad werd het al duidelijk: het Groninger Forum is de meest heikele kwestie dit najaar. En het gaat ook opeens erg snel, want afgelopen maandag een extra commissievergadering en volgende week behandeling in de raad. Niet iedereen ging op dezelfde manier met deze volgorde om.

Het voorlopig bedrijfsplan van de Forum-organisatie vond het zelf verbluffend dat er in korte tijd zoveel was gerealiseerd. Dat zou best kunnen, maar wat ik vooral verbluffend vind, is dat er tot op microniveau bekend is welke activiteiten waar gaan plaatsvinden, inclusief allerlei technische details, terwijl de financiėn op hoofdlijnen nog steeds grote gaten laten zien.

Geen misverstand hoor, ik vind het concept van het Forum nog steeds fantastisch en kan ook helemaal enthousiast raken van al die mooie beelden, moderne architectuur en spraakmakende synergie.

Maar wat ik zie gebeuren is dat sommigen verliefd raken op het concept en daardoor in hoger sferen raken. En dat is niet bevorderlijk voor de besluitvorming, want daarbij horen je beide benen gewoon op de grond te staan. Je kunt in het concept geloven, maar het gebouw moet je betalen. 

En dan nog de archeologie. Logisch dat op die plek onderzoek wordt verricht en we zijn akkoord gegaan, ook al vinden we het wel een boel geld. Bij de begrotingsbehandeling gingen PvdA en SP ook akkoord, zonder voorbehoud. Verbluffend was het dat ze het waagden om tijdens de commissiebehandeling 5 dagen later volledige betaling door de gemeente ter discussie te stellen: daar waren ze wel wat laat mee!

De beantwoording door het college leverde niets nieuws op, dus we zullen zien wat hier in de raad mee gebeurt. Wordt vervolgd.

1 reactie november 19th, 2008


Kalender

november 2008
M D W D V Z Z
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Berichten per maand

Berichten naar categorie