Berichten in de categorie 'ALV'

Gevleugeld of gekortwiekt?

“Congressen kopen geen straaljagers”, is een gevleugelde uitspraak van PvdA-collega Arjan de Rooij. Hij gebruikt die uitdrukking om aan te geven dat het niet zozeer de partij, als wel de fractie is die de politieke lijn uitzet. De laatste tijd krijgt hij het wel te verduren van zijn eigen ALV,†wat ook politieke consequenties kan hebben.

Het Dagblad kopte met “muiterij in de PvdA”. En hoewel dat misschien wat al te zwaar is aangezet, is het natuurlijk wel juist dat de fractie tijdens de laatste ALV spitsroeden moest lopen om uit te leggen waarom ze zich door de SP politiek hadden laten chanteren tot een akkoord voor het nieuwe pand van SoZaWe in het Europapark.

Los van de vraag of de opstelling van de SP geoorloofd is, is er toch ook door een gebrek aan regie een situatie ontstaan waarin de SP kon doen wat ze hebben gedaan. Want als de hele besluitvorming rond ‘de soos’ nu sneller was gelopen en eerder had plaatsgevonden, bijvoorbeeld al in 2008, had de SP dan wel zo makkelijk de koppeling met al die mega-besluiten in juni kunnen leggen?

Hoe dan ook, er wordt dus intern een robbertje gevochten in de PvdA, en dat is op zich† helemaal niet erg, dat komt in de beste families voor.†Natuurlijk wordt het wel spannend als de link met de kandidaatstelling voor de komende raadsverkiezingen wordt gelegd.†Want dezelfde ALV die nu zo kritisch is, koopt misschien geen straaljagers, maar†is†wel bevoegd tot het vaststellen van de nieuwe PvdA-lijst.

Over straaljagers gesproken: gisteren was in het nieuws dat de PvdA afdeling Groningen een extra landelijk partijcongres†bijeen gaat roepen als de PvdA in de Tweede Kamer toch vůůr de Joint Strike Fighter (JSF) zou kiezen. Met deze opstelling is het bovenaan genoemde citaat van De Rooij nauwelijks meer vol te houden.

3 reacties april 22nd, 2009

Suf?

Eens in de zoveel tijd komen de Jonge Socialisten met een item, gericht tegen het CDA, en vaak is dat wel lachen.†Nu hebben ze ons op de korrel naar aanleiding van een uitspraak van Joop Vogel in de raadscommissie R&W. ‘CDA wil Groningen zo suf mogelijk’ is†hun best humoristische titel. Jammer genoeg†blijft het niet zo leuk, want voor de rest is het stuk gebaseerd op onjuistheden. Even een paar feiten:

1. De reactie van de JS komt zo’n anderhalve week na de raadscommissie;

2. Dat is altijd nog sneller dan de kritiek van de PvdA-fractie, want die†moet nog komen;

3. Volgens de JS wil het CDA de stad Groningen studentenloos maken (zie vergelijking met Drachten), terwijl wij alleen de grenzen van de groei willen verkennen.†Kennelijk ontgaat deze toch zo duidelijke nuance de JS ten enen male. Suf of gewoon even lekker een karikatuur maken van een christen-democratisch standpunt?

4. Drachten (gemeente Smallingerland) is blijkbaar de sufste gemeente. Eťn keer raden wat de grootste fractie in de raad van†Smallingerland is…

5. “Zonder studenten zou Groningen weinig spannender zijn dan een CDA-bijeenkomst”: zie onder 3 en inderdaad, tegen de spanning op de PvdA-bijeenkomsten van de laatste tijd kunnen†we niet op!

6. En dan de ergste: “drie ťminences grises”? OK, Joop is 50+ en Bernard is 60+, en ik krijg al wat grijze haren van dit linkse college, maar met mijn 37 jaar ben ik nog steeds jonger dan het gemiddelde PvdA-raadslid. Laat de JS daar eens iets aan doen!

Conclusie: best even lachen, schieten op het CDA, maar zonder echt recht te doen aan de feiten is het niet meer suf, maar laf.

2 reacties december 13th, 2008

Modder

Het is momenteel wat aanmodderen bij het linkse college. Na een goede seizoenstart met een pakket vlotte fietsmaatregelen en een begroting 2009 die dankzij een kapitaalinjectie uit Den Haag al even vlot werd aangenomen, begint er nu toch wat zand in de machine te komen. Natuurlijk moet een actief en ambitieus college†met de voeten in de modder staan, maar teveel modder voorkomt het zetten van de nodige stappen.

Je kunt niet voorkomen dat, als je aan het werk†bent,†er zo nu en dan modder naar boven komt.†Dat de werkzaamheden aan het Damsterdiep nu alweer stilliggen, valt in die categorie en daar kan het college natuurlijk niet zo veel aan doen. We moeten door en het voordeel is dat de (discussie over) de aanpak van de Diepenring vanwege de door de raad gelegde koppeling nu ook weer wat opschuift.

Anders ligt het bij de discussies over de verkoop van het Natuurmuseum, de locatie van de Sociale Dienst en de financiŽle onderbouwing van het Forum. Gemeenschappelijke deler bij al deze punten is dat de achterban van de grootste fractie in de raad, de PvdA, zich roert.

Bij het Natuurmuseum kon een uitspraak van de ALV van de PvdA tegen de sluiting nog op het nippertje worden voorkomen. Nu het op verkoop aankomt en de (commerciŽle) gegadigden zich melden, roert de achterban zich opnieuw.

Ten aanzien van de locatie van de Sociale Dienst kon een dergelijke uitspraak niet worden tegengehouden, en stemde een overweldigende meerderheid (alleen twee wethouders stemden tegen, fractie onthield zich) vůůr een motie tťgen verhuizing naar het Europapark. Met fractievoorzitter Arjan de Rooij ben ik het eens dat een ALV geen straaljagers koopt en ook geen locaties bepaalt, maar het is wel een politiek relevant gegeven, nu het college†massief inzet op†het Europapark.†Kijken wat daar vanmiddag in de raadscommissie Werk & Inkomen mee gebeurt.

En dan†het Forum. De VVD kon in de afgelopen raad nog†meekomen, maar het was op het tandvlees. Jammer dat dit pas in de stemverklaring naar buiten kwam, want daardoor was geen discussie meer mogelijk,†terwijl fractievoorzitter Betty de Boer na de raadsvergadering in een†weblog wel weer met allerlei argumenten komt.

In diezelfde raadsvergadering werd er trouwens twee keer op verzoek van het college†geschorst. Bij†de Cultuurnota (raad hield vol) en bij Petemoei (discussie uitgesteld tot december).†Na een redelijk rustige periode duidt dit volgens mij op dynamiek†in de coalitie, overigens zonder direct te verwachten dat het vuurwerk vroeg komt dit jaar.

Hoe dan ook, aan de vooravond van belangrijke beslissingen als de locatie van de dienst SoZaWe, het Forum, de tram en de Zuidelijke Ringweg zou†een college†het liefst moddervrij operen. Dat is ze voorlopig even niet gegund.

Reageer december 3rd, 2008


Kalender

juni 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Berichten per maand

Berichten naar categorie