Archief van augustus, 2011

SP laat Forum lopen

Het CDA heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college over de vertragingsschade van het Forum. Het college lijkt ervan uit te gaan dat deze kosten geheel door de provincie zullen worden gedragen, maar dat is nog allerminst zeker.

De voorbereidingen voor het Forum starten, maar het fundament eronder is nog lang niet hecht. Want wanneer de gemeente alsnog (een deel) van de opgelopen vertragingsschade moet ophoesten, is dit extra gemeentelijk geld waar verschillende partijen, met name CDA en SP, zich steeds tegen verzet hebben. Het CDA vindt dat deze zaak zo snel mogelijk helder moet zijn, omdat de sloopwerkzaamheden aan de Oostwand al deze week starten.

Daar komt bij dat de SP en het Forum een gedwongen huwelijk zijn. Waar de SP zich bij de verkiezingen nog nadrukkelijk tegen het Forum uitsprak, is er daarna alleen maar ‘voor’ gestemd. Dit terwijl de SP toch een helder standpunt hanteert: zij zullen zich niet tegen het Forum verzetten, onder de voorwaarde dat er geen extra gemeentelijk geld naartoe gaat.

Even was het spannend toen de provincie de toegezegde € 35 miljoen niet wou uitkeren. Maar een collegevorming en een draai van de provinciale VVD verder bleek het geld alsnog te komen. Wat je hier ook van vindt, feit is dat door deze gang van zaken de voorbereidingen voor sloop en bouw aan de Oostwand een tijd stil hebben gelegen,waardoor vertragingsschade is ontstaan. Wie gaat dat betalen?

Het college houdt tot nu toe vol dat de provincie deze kosten wel voor de volle 100% zal willen dragen. Onbegrijpelijk, want de provincie heeft aangegeven de 35 miljoen + rente te willen betalen, maar heeft zich voor het overige steeds zeer terughoudend opgesteld. Ik houd er daarom rekening mee dat het wel eens anders zou kunnen uitvallen, wat tot extra gemeentelijke kosten en lastige vragen voor de SP leidt.

Want waar is de SP in deze discussie? Er wordt veel energie gestoken in protesten tegen landelijk beleid, maar waar is de ‘aksie’ tegen deze gang van zaken in de eigen binnenstad? Hoe kun je dat ‘nee’ bij de verkiezingen blijven volhouden als de voorwaarden, die je zelf hebt gesteld, niet worden nagekomen? Mijn conclusie: de SP laat het Forum lopen. Want voor je het weet, ligt de boel plat en wordt het vanwege gedane zaken steeds moeilijker om nog iets met het op zich heldere standpunt te doen.

Nu de sloop van de Oostwand begint, worden deze vragen nijpend. De SP staat erbij en kijkt ernaar, al dan niet vanuit coalitiebelang. Ik wil weten hoe het zit, want stilzitten is geen optie.

1 reactie augustus 29th, 2011


Kalender

augustus 2011
M D W D V Z Z
« Mei   Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie