Archief van november, 2009

Havanna

“Linkse partijen dromen over regeren” meldt RTL4-txt vanavond. PvdA, GL en SP dromen hardop over regeren in Den Haag, terwijl in Nijmegen de droom net in duigen ligt. En in Groningen?

“GroenLinks wil graag regeren, zegt Femke Halsema, maar dan moet er nog wel wat gebeuren bij de PvdA, zoals de standpunten over AOW, zorg en armoede.” Er moet dan nog wel wat meer gebeuren, denk ik, want PvdA, SP en GL halen in de meest recente politieke barometer respectievelijk 19, 17 en 8 zetels. Dat is samen 44 en nog heel ver weg van de benodigde 76. Maar dromen mag altijd.

In Nijmegen zijn ze uitgedroomd, want het linkse college daar is gevallen over een voorgestelde OZB-verhoging van 5%, waar de PvdA-fractie niet verder wilde gaan dan 0,5%. Het schijnt dat het onderling na bijna 8 jaar links toch al niet meer echt boterde en dat dit het laatste duwtje was. Tot de verkiezingen gaan de linkse wethouders nog op de winkel passen, maar de campagne is daar nu echt gestart.

Groningen dan. In het commentaar van het Dagblad van vandaag wordt links al afgeschreven en wethouder Frank De Vries (PvdA) als enige constante factor gezien, omdat hij als enige zeker zou zijn van een wethoudersplaats.

Ik weet één ding zeker, en dat is dat nu nog niets zeker is. Het zou goed kunnen dat de PvdA de grootste blijft, maar er kunnen op het laatst rare dingen gebeuren. Actuele zaken in Den Haag een paar dagen voor de verkiezingen kunnen hier een paar zetels schelen. In de plus of in de min.

Maar met de krant schat ik zo in dat er geen tweede linkse college komt. Als we straks met de neus op de financiële feiten worden gedrukt is een college met een behoorlijke mate aan realiteitszin een must. Dromen over Havanna mag, maar niet meer in het stadhuis!

1 reactie november 28th, 2009

Inspraak is een werkwoord

Een groot artikel in de krant van maandag, met wethouder De Vries ten voeten uit op de foto. De kop: “We moeten met mensen praten” en inderdaad, het ging over inspraak. Prima, maar ik mis nog iets…

Twee maanden geleden was er een hoorzitting over participatie. Bewoners die op verschillende manieren met de gemeente te maken hebben gehad, positief of negatief, kwamen aan het woord. Daaronder bewoners die geconfronteerd waren met de bouwprojecten ‘de Brugwachter’ (bij de Korrewegbrug) en La Liberté (Corpus).

Wethouder José van Schie was bij die avond aanwezig, wethouder De Vries niet. Dat kan een keer gebeuren, maar er waren juist over de Brugwachter en La Liberté interessante dingen te horen. Uit het artikel blijkt dat De Vries de strekking van deze opmerkingen nog niet heeft meegekregen.

Hj blijft namelijk zeggen, ook in het artikel, dat de mensen van La Liberté eerder in het proces zijn betrokken en dat dit proces daardoor beter liep dan dat van de Brugwachter, dat als het ware uit de lucht kwam vallen. Maar wat hoorde de raad tijdens de eerder genoemde avond? Dat de mensen van La Liberté helemaal niet eerder in het proces waren betrokken, maar desondanks de plannen wel zagen zitten. Het is daar gewoon op dezelfde manier misgegaan, maar omdat de buurt zich kon vinden in de al vergevorderde plannen, kwam het college goed weg. Pluim voor de inhoud, niet voor het proces.

Wat te doen? Wethouder De Vries zegt dat de gemeente “een tikkie ruimte’ moet geven om mensen niet op inspraak te laten afknappen. Ik vind dat we het lek hier nog niet boven water hebben (zie ook de participatie bij de Diepenring) en dan is “een tikkie ruimte” absoluut een zwaktebod! Eerder beginnen, met mensen praten, informatie uitwisselen, in samenspraak mogelijkheden verkennen en dan als gemeentebestuur de knoop doorhakken. Het kan, het is eerder vertoond, en alleen voortdurend serieus investeren in deze lijn kan afknappen op inspraak voorkomen.

2 reacties november 25th, 2009

Sinterklaas

Het was me het weekje wel: op woensdag de raadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Oldambt, op donderdag de bekendmaking wie president van Europa wordt en op vrijdag de intocht van Sinterklaas. Op het eerste gezicht een toevallige aaneenrijging van gebeurtenissen, maar is er een gezamenlijke noemer: er zit overal iets christen-democratisch in.

Allereerst de verkiezingen in Oldambt: natuurlijk de hartelijke felicitaties voor collegalijsttrekker Ricky van den Aker, die met een score van 16% voor het CDA 4 volle zetels in de wacht wist te slepen! Knap gedaan en ongetwijfeld een ticket voor collegedeelname. De PvdA bleef overigens ondanks stevig verlies ruim de grootste en mag daar de coalitievorming starten. We houden het in de gaten!

Ten tweede de president van Europa. Wordt-ie het nu wel of wordt-ie het nu niet? Balkenende heeft consequent aangegeven niet gevraagd te zijn en had dus ook geen moeite met lastige vragen van journalisten. Zo was hij niet teleurgesteld toen christen-democraat Van Rompuy de baan kreeg: “Je bent teleurgesteld als je iets wilt en ik was geen kandidaat.” Sommigen hadden liever gewild dat hij keihard had gezegd in Nederland te willen blijven als premier. Balkenende daarover: “Is het niet arrogant om te zeggen: ‘ik ben niet beschikbaar’ als je niet gevraagd bent?”

En als derde de intocht van de Sint.  Bij prachtig weer heb ik met mijn twee jongens de schepen van Sint en pieten gevolgd vanaf de nieuwe fietsbrug over het Reitdiep tot vlak bij de Plantsoenbrug, waar we vanaf een prachtig woonschip (dank!) een dito zicht hadden op al die vaartuigen. Het lijken er elk jaar wel meer te worden! Het was in ieder geval een prachtig gezinsfeest. En o ja, wat heeft dit dan met het CDA te maken? Nu wil ik de goedheiligman niet bij voorbaat tot mijn politieke stroming rekenen, maar geef toe, hij is katholiek!

5 reacties november 21st, 2009

Op slot

Het zat er al een tijdje aan te komen, en nu is de bom gebarsten: in Selwerd heeft de wijkraad de noodklok geluid over het steeds grotere aandeel studentenhuisvesting in de wijk. En het gaat ze niet om de overlast: studenten zijn van belang voor de stad en ook voor Selwerd, maar nu is de balans uit de wijk. Het vertrouwen in het vergadercircuit is tot het nulpunt gedaald en men wil nu concrete actie. En daar hebben ze een punt, en dat geldt niet alleen voor Selwerd…

“Hebben jullie ook al zo’n brief gehad?” is de vraag die de bewoners van Selwerd elkaar steeds vaker stellen. Dan gaat het over de brief van de gemeente waarin wordt aangekondigd dat er een woning in de omgeving als kamerverhuurbedrijf zal gaan dienen. Een brief die men met lede ogen aanziet, want er is al zo veel studentenhuisvesting in Selwerd.

En dat is ook waar: naast de flats worden ook de portiekwoningen en de laagbouw steeds meer benut voor studenten. De druppel die de emmer deed overlopen was de aanvraag voor een onttrekkingsvergunning voor een helft van een 2 onder 1 kap-woning aan de Acacialaan, goed voor 9 à 10 studenten. Als zelfs dat soort woningen worden onttrokken, dan is er feitelijk geen grens meer aan de groei.

Conclusie van Selwerd: de 15%-norm werkt niet en we moeten nu iets doen. De voorzitter had het op OOG-TV over de wijk op slot zetten, even geen nieuwe aanvragen meer behandelen. Dat is voor de korte termijn misschien helemaal niet zo’n gekke oplossing, als er intussen maar stevig wordt nagedacht over meer structurele oplossingen. En de meest structurele oplossing is snel extra studentenhuisvesting. Maar voor dat dat beschikbaar is, zijn we al snel een jaartje verder.

Als je overweegt Selwerd op slot te zetten, moet je ook kijken naar andere wijken waar het water hoog aan de lippen staat. Bijvoorbeeld in Vinkhuizen-Noord, waar ook steeds meer gezinswoningen (hebben we geen beleid dat de uittocht van gezinnen uit de stad moet verminderen?) worden gebruikt voor studentenhuisvesting, terwijl die wijk ook in de flats al een behoorlijk aandeel studentenhuisvesting heeft. En ook aan de Parkweg, in de Zeeheldenbuurt, in Paddepoel en recent nog in Beijum begint men de grenzen van de 15%-norm te voelen.

Het ligt niet aan de studenten, en ook niet aan de andere wijkbewoners dat dit zo loopt. Het ligt eraan dat het gemeentebestuur er nog steeds niet in is geslaagd een passend antwoord te vinden op de toename van de vraag naar studentenhuisvesting en de manier waarop de markt daarmee omgaat. Laten we in de periode tussen nu en de oplevering van de extra studentenhuisvesting met open oog en oor voor de betrokkenen, studenten en andere wijkbewoners, niet afwachten maar creatief kijken naar wat er mogelijk is om de balans in de wijken te behouden of te herstellen.

2 reacties november 17th, 2009

Nooit te laat

Het begrotingsdebat afgelopen week was niet spectaculair, maar dat krijg je met zo’n degelijke begroting. Toch zaten er wel opvallende zaken in, zoals de campagnetoon van D66 en de zelfverkozen isolatie van de VVD. Wat mij het meest is bijgebleven is wat de PvdA zei over participatie. En niet omdat het niet goed was, integendeel, maar omdat het zo bekend voorkwam…

Continue Reading Reageer november 14th, 2009

Vorig bericht


Kalender

november 2009
M D W D V Z Z
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Berichten per maand

Berichten naar categorie