Berichten in de categorie 'referendum'

Eendimensionaal

Het is nu officieel, het is ze gelukt! De opdracht vanuit Den Haag voor de SP was om na de gewonnen raadsverkiezingen ook te laten zien een bestuurderspartij te kunnen zijn. Na de discussie over het Forum in de commissie R&W van vandaag, kunnen we vaststellen dat de SP hierin ruimschoots is geslaagd.Op een aantal punten is de SP, ook als coalitiepartij, gewoon lekker kritisch gebleven, en dat siert ze. Het blauwe dorp, de balansventilatie, de verkoop van de Essent-aandelen; zomaar wat voorbeelden (er zijn er meer) en wat je er zelf ook van vindt,  het is een herkenbaar SP-geluid.

Hoe anders was het vanmiddag bij Ruimte & Wonen, waar collega Eikenaar een lofrede over het Forum hield die zijn weerga niet kent, zonder één kritische opmerking. Opvallend, want PvdA en GroenLinks waren ook erg positief, maar hadden in ieder geval nog ruimte voor een kritische kanttekening her en der.

Die ruimte was er bij de SP niet en dat viel op. Nog meer viel op welke reden de SP daarvoor aangaf. Rosita van Gijlswijk, ook niet de minste SP’er, zei dat zij de referendumuitslag respecteerden. Gekker moet het toch niet worden!?

Want waar staat dat de referendumuitslag inhoudt dat je niet zelf meer mag denken? Waar staat dat je dan maar elke invulling van de Oostwand, elke invulling van het Forum moet accepteren? Hebben al die mensen in het referendum gezegd dat we dan maar kritiekloos akkoord moeten gaan met elke exploitatie, hoe wankel ook? Impliceerde het referendum dan ook dat je het college niet op de huid mag zitten over een subsidie van 10 miljoen, waar we vanuit kunnen gaan dat die komt, maar nog niet zeker is? Mogen we geen vragen meer stellen over de onduidelijke afspraken over Images en de verhuizing naar de voormalige Camerabioscoop? Moeten we al die zorgen die er in de Stad over het Forum leven niet serieus nemen?

Ik heb eerder wethouder De Vries (PvdA) al beticht van het misbruiken van de uitkomst van de raadpleging over het Forumgebouw: mensen hebben ‘ja’ gezegd tegen de buitenkant, maar dat impliceert niet alles. Het is onze verantwoordelijkheid als raad om ervoor te zorgen dat de hele ontwikkeling op een verantwoorde manier gebeurt. De uitkomst van een referendum of raadpleging is eendimensionaal, de werkelijkheid niet. Dat vergt dus uitwerking en daar hoort een kritische houding bij die ik ook van de SP gewend ben.

4 reacties juni 3rd, 2009


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie