Berichten in de categorie 'belasting/tarief'

In de wielen

Het is bekend: verkeerswethouder Dekker (GroenLinks) heeft het niet altijd makkelijk met CDA-bestuurders die Verkeer in portefeuille hebben. Eerst was het vaak heibel met gedeputeerde Henk Bleker, en het ziet er niet naar uit dat zijn opvolger Marc Jager (CDA) een andere koers gaat volgen. En aan minister Eurlings (ook CDA) moet ze een realistische variant voor de Zuidelijke ringweg voorleggen. Diezelfde Eurlings rijdt haar nu ook op een andere manier in de wielen…

Het is al een paar jaar bekend, de gemeente Groningen zit hoog met de leges voor rijbewijzen. Zelfde papiertje (of pasje tegenwoordig), maar in Groningen duurder dan in de meeste andere gemeenten. Op zich geen nood, meerdere gemeenten zaten te hoog. Wel had Eurlings de gemeenten al gewaarschuwd: jullie gaan de leges binnen twee jaar verlagen of anders doe ik het.

Ik weet niet waarom, maar in de gemeente Groningen heeft dit niet tot merkbare aanpassingen geleid, ondanks aandringen van (delen van) de raad. Sterker nog: Groningen staat met stip op de tweede plaats van gemeenten met het duurste rijbewijs. We hoeven alleen Deventer voor ons te dulden.

En de verschillen zijn ook niet mals, want waar een argeloze burger in Groningen meer dan € 60 moet betalen voor een rijbewijs, kan dat in veel gemeenten tientjes goedkoper. Zeker in tijden van recessie geen misselijk bedrag, en intussen heeft de JOVD ook aangegeven dit ongehoord te vinden.

Over bedragen gesproken: vanavond hoorde ik in de commissie Financiën & Veiligheid dat deze kwestie de gemeente € 400.000 per jaar gaat kosten. Dus niet alleen de verkeerswethouder, maar ook de wethouder financiën heeft last van Eurlings.

Ik heb eerder gemeld dat wat mij betreft niet direct de Pavlov-reactie van verhoging van andere tarieven moet worden gekozen, maar dat we eerst eens kritisch kijken naar onze eigen organisatie. Enige bescheidenheid lijkt me hier op z’n plaats, want als op één na alle andere gemeenten het (veel) goedkoper kunnen, dan zit er bij ons toch echt iets niet goed!

 

2 reacties mei 20th, 2009


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie