Berichten in de categorie 'Bestuur'

Meikermis

We zijn halverwege mei, die de opmaat vormt voor een junimaand waarin de raad ongekend veel belangrijke besluiten gaat nemen. Tegelijkertijd is het haast onnatuurlijk rustig. Ja, er zijn wel commissies en straks ook weer raad, maar heel veel heeft het niet om het lijf. Wat is er aan de hand?

Regroup, re-think, react. Na de dramatisch verlopen raadsvergadering van maart (nieuwbouw dienst SoZaWe) en april (verkoop Essent-aandelen) is iedereen bezig een strategie uit te denken richting de raadsvergaderingen van juni (tram, Forum, Voorjaarsdebat). Wat is onze positie, wat wordt onze richting, wat betekent dit voor nu en voor later?

Als je het beeld neemt van een kermis, zitten we in een soort achtbaan, waar je eerst wat hobbels krijgt om warm te lopen(maart-april), dan een rustig stukje waarin je denkt dat het allemaal wel meevalt (nu) en dan de afmaker (juni) waarbij je alsnog van een duizelingwekkende hoogte pijlsnel naar beneden valt, met alle fysieke gevolgen van dien.

De veiligheidsmaatregelen die bij een kermisattractie horen, worden in de politiek niet gegeven. We razen straks door juni heen zonder enige garantie, juist ook omdat er zoveel tegelijkertijd gebeurt. Wat brengt de Partij van de Arbeid in stelling tegen de aanvallen van de SP, hoe doet die partij het met de tram en het Forum, en welke lijn kiest de oppositie? En wie heeft de regie? Heeft iemand de regie?

Zelfs de meest ervaren raadsleden hebben zelden zoiets meegemaakt, zeker nu dit ook nog eens samenvalt met het vertrek van de burgemeester. En ook landelijk is er onrust (kredietcrisis, Wilders) wat altijd zijn neerslag heeft in het Stadhuis. Onrust en onzekerheid: de meikermis zal dit jaar tot in juli duren!

3 reacties mei 16th, 2009

Trofeeën

De Jonge Socialisten (JS) zijn er al uit: niet én tram én Forum, maar kies voor de tram, die immers een OV-probleem oplost, en laat het Forum schieten. Ze wijzen daarbij op de komende bezuinigingen, de onzekerheid over de verkoop van de Essent-aandelen en dalende opbrengsten uit het Gemeentefonds. Ze halen zelfs rupsje-nooit-genoeg van stal. In juni beslist de raad.

Je had er op kunnen wachten, en ook nu stellen de JS ons niet teleur. Op de dag dat de PvdA-fractievoorzitter in het DvhN een hartstochtelijk pleidooi houdt voor de tram, komen de jonge sociaal-democraten met een geheel eigen opvatting en schieten ze het Forum alvast af. Zoiets komt trouwens in de beste families voor, want eerder al heeft mijn ‘eigen’ CDJA zich tegen de tram uitgesproken.

Er is, gezien de kosten van beide projecten, de neiging een keuze te maken. En die neiging wordt nog versterkt doordat die gelegenheid zich ook voordoet, nu er straks in 1 maand, misschien wel in één raadsvergadering over twee projecten met een enorme potentie maar ook met enorme financiële implicaties moet worden beslist. Op zich is het toeval dat de besluitvorming samenvalt, maar het biedt gelijk ook de kans om de kosten in samenhang te bezien. 

Toch is de opstelling van de JS opvallend, want zoals de tram sterk aan GroenLinks-wethouder Dekker hangt, is het Forum immers vooral het paradepaardje van de PvdA. De opvatting van de JS, wat daar verder ook van zij, toont in ieder geval aan dat er in de boezem van die partij gerede twijfels bestaan over de betaalbaarheid van dit project.

Stel nu dat de JS hun zin krijgen, en de tram komt er wel, maar het Forum gaat inderdaad niet door, dan verliest de PvdA daarmee haar meest in het oog springende project. Dat terwijl de andere twee coalitiepartijen de buit dan al – met steun van de PvdA – binnen hebben: de SP heeft SoZaWe op het Europapark en GroenLinks heeft dan de tram. Wat houdt de PvdA dan over om te laten zien na 4 jaar links college?

Wat mij betreft schrijven ze de aanpak van de Zuidelijke Ringweg, waar we het begin juli over gaan hebben, op hun conto, – en dat zou ook terecht zijn- maar ik betwijfel of dat voldoende is om hun electoraat mee te behagen. Nee, ik verwacht dat de PvdA, ondanks de opvattingen van de JS, toch massief zal blijven inzetten op het Forum. En misschien rekenen ze stiekem ook op een burgemeester uit eigen kring als trofee, maar daar kun je nooit zeker van zijn.

1 reactie mei 5th, 2009

Het bos in

Het ging over het buurt- en jeugdcentrum Gravenburg, maar het had over elk bewonersinitiatief kunnen gaan. De PvdA begon haar woordvoering met de opmerking of we wel zo blij moesten zijn met het initiatief, blijkbaar hadden we als gemeente onvoldoende voeling gehad met deze wijk, want anders was het initiatief niet nodig geweest. Kritiek op het functioneren van het college dus, waar ik het deze keer eens niet mee eens ben, omdat ik een totaal andere opvatting over de overheid heb.

Niet zo blij met dit initiatief, omdat we blijkbaar iets gemist hebben? Mensen, mensen, de overheid kan niet alles aanvoelen, voorzien of voorspellen, dat hoeft ook helemaal niet en dat willen we ook helemaal niet.

Een goede gemeente is niet een overheid die altijd precies weet wat er speelt, waardoor initiatieven vanuit bewoners eigenlijk niet nodig zouden moeten zijn en als ze dan onverhoeds toch opduiken, het bewijs van gemeentelijk falen zouden leveren. Een goede gemeente is een gemeente die openstaat voor initiatieven vanuit de samenleving, die zich wil laten verrassen en die opduikende initiatieven ziet als een kans om samen met bewoners de stad en de samenleving verder te helpen.

Dat wil overgens niet zeggen: “U vraagt, wij draaien”. De SP gaf bij monde van Agnes Schlebusch aan dat de overheid ook gewoon ‘nee’ moet kunnen zeggen tegen burgers, dat is wel zo helder. En ze kan mij daarin volledig aan haar zijde rekenen. Maar dat de SP accepteert dat het college burgers eerst huiswerk laat maken en vervolgens, voordat dat huiswerk is besproken, alvast besluit dat het sowieso maar niet moet, vind ik een zware tegenvaller. Dat is niet helder meer, dat is burgers doelbewust het bos in sturen.

Het verweer van de wethouder op dit punt, namelijk dat zij na zoveel jaar deze portefeuille wel ongeveer wist wat de uitkomst zou zijn, bewijst eens te meer dat het initiatief van deze bewoners niet serieus is genomen. Nee, het is maar goed dat de overheid niet alwetend is, en zij moet ook niet de ambitie hebben dat te willen worden.

2 reacties april 9th, 2009

Drie kwart

Het is schijnbaar ongemerkt voorbij gegaan, maar we zitten al minder dan een jaar voor de verkiezingen. Drie kwart van deze raads- en collegeperiode zit erop, want op 3 maart 2010 kunnen we weer lokaal stemmen. Een noemenswaardig gegeven lijkt me, maar waar er halverwege de rit nog ruimte was voor enkele bespiegelingen en een tussenstand, is er nu weinig over te doen geweest, laat staan een peiling. Maar er is iets waar je het wel aan kan aflezen: het kraakt in veel colleges van B&W.

Neem nou Rotterdam: de grootste stad waar het CDA wethouders levert, twee stuks zelfs bij 3 zetels in de raad. Maar juist daar is er gebrek aan vertrouwen en beraadt wethouder Geluk zich op zijn positie. Een onverteerbare situatie als je het mij vraagt, maar ik ken de situatie ter plekke natuurlijk niet. Wel duidelijk is dat deze interne kwestie een zeer slecht beeld naar buiten oplevert.

Maar ook in Utrecht is de bom gebarsten. Vanavond las ik op teletekst dat het PvdA-GroenLinks-CDA-CU-college is gevallen over een kwestie die te maken had met luchtkwaliteit, sloop van huizen en een tunnel. Ook hier ken ik de ins and outs niet, maar duidelijk is dat GroenLinks zich niet langer meer met het collegebeleid kon verenigen. Effect: kersvers burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) wordt al snel geconfronteerd met een bestuurlijke crisis.

En in Groningen dan? Ook hier zitten we op driekwart, en ook hier begint het te piepen en te kraken. Veel grote kwesties krijgen hun ontknoping in juni, zoals de tram, het Forum, de Zuidelijke Ringweg en de burgemeester. Maar er is één onderwerp dat al eerder aan bod komt: de nieuwe locatie voor de dienst SoZaWe. Wordt het de bestaande plek aan de Eendrachtskade, wordt het de collegefavoriet het Europapark of toch de aan de rand van de binnenstad liggende NELF-locatie?

En hier ken ik de details wel: de PvdA zit lastig vanwege de eigen achterban, eerder gedane uitspraken en mogelijk gezichtsverlies. In de raadscommissie werd duidelijk dat mede door verzet van de PvdA het collegevoorstel voor nieuwbouw op het Europapark niet op een meerderheid kan rekenen, maar wethouder Verschuren (SP) zet door. De druk op de PvdA-fractie wordt tot de raadsvergadering steeds opgevoerd, en men zal moeten kiezen tussen een smadelijke draai op het laatste moment of een collegecrisis.

Voor dat laatste lijkt het me, ondanks Rotterdam en Utrecht, nog wat vroeg; een val van het college nu zou politiek heel slecht uit te leggen zijn gezien de grote punten in juni. Zo makkelijk moet dit linkse college hier toch niet van af komen!

Reageer maart 14th, 2009

Strijdbijl begraven

Tegen de achtergrond van voortgezette onderhandelingen over de Zuidelijke Ringweg, lijkt de kwestie van de N361 (Koningslaagte) helemaal weg te vallen. Geheel ten onrechte, want als de tunneldiscussie nu niet gevoerd zou zijn, had de N361 garant gestaan voor behoorlijk wat politiek tumult en dito media-aandacht. Wat is er aan de hand?

De N361, zoals die nu is, nadert de Stad vanuit het Noorden door Gronings platteland, doorkruist een ecologisch belangrijk gebied, gaat een stukje langs het kanaal en takt dan aan bij de Noordzeebrug. Een belangrijke weg voor veel forenzen die vanuit het Hogeland de Stad in willen komen. Een stukje weg ook met geschiedenis, want de discussie over een ander tracé speelt al langer, en ligt voor de Stad gevoelig omdat ter plekke de Koningslaagte ligt.

Kort en goed komt het er nu op neer dat de Provincie (het bevoegde overheidsorgaan op dit punt) besloten heeft tot een voorkeurstracé dat de Koningslaagte schampt. Ziedaar de klassieke tegenstelling tussen ecologie en bereikbaarheid. Maar er daagt nog een andere klassieke tegenstelling, namelijk die tussen Stad en Provincie. Want ondanks verschillende overleggen op het hoogste niveau, in aanwezigheid van de burgemeester en de CdK, zijn Stad en Provincie er niet uitgekomen. Op zich nog geen schande, ieder z’n mening, zou je kunnen zeggen.

Ware het niet dat er veel meer speelt tussen het Stadhuis en het Provinciehuis, zoals bijvoorbeeld de financiering van de tram en de kwestie van de Zuidelijke Ringweg. We komen elkaar dus regelmatig tegen en hebben elkaar gewoon nodig. Het was niet voor niks dat de CU eerder al opriep tot een fatsoenlijke discussie.

Juist hier gaat het mis, want het college heeft bezwaren ingediend tegen het besluit van Provinciale Staten. “College op oorlogspad” kopte het Dagblad, en zo’n aanvallende houding lijkt me niet bevorderlijk voor de eerdergenoemde overige onderhandelingen. Dat vond de PvdA ook toen er weer schot kwam in de tram (”bestuurders besturen weer“, zei Arjan de Rooij), maar het is sindsdien erg stil geworden. Komende cie. B&V maar eens kijken of die mening nog steeds staat.

Intussen lijkt het erop, dat het college in zijn aanvalshouding niet gedekt wordt door een meerderheid in de raad. Ze hebben ook niet de moeite genomen om ons vooraf te vragen (ook zo iets), maar als de PvdA z’n rug recht houdt, zou er met CDA, VVD en wellicht ook CU een meerderheid zijn om de strijdbijl te begraven en ons te richten op de rest van de discussies. Eens kijken of we a.s. woensdag tot ontwapening kunnen overgaan.

 

1 reactie februari 28th, 2009

Vorig bericht


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie