Archief van augustus, 2008

Kennedy

Een spetterende opening van wethouder Frank de Vries op de vernieuwde website van de Jonge Socialisten. Opvallend felle kritiek op een weblog waarin ik onder meer het gebrek aan dynamiek van dit college en enkele coalitiefracties op de korrel neem. Zeker een open zenuw geraakt…

Eigenlijk is de boodschap van De Vries heel simpel: dit college van PvdA, SP en GroenLinks voert veel zaken uit die door het vorige college, met CDA, in gang zijn gezet. Dan is het lastig oppositievoeren en ben je schijnheilig als je dat wel doet. Dus je mond houden en je niet bemoeien met linkse politiek.

Dat doe ik dus wel. En wat De Vries vergeet te vermelden, is dat wij ondanks onze 3 zetels groot genoeg zijn om - naast kritiek – ook complimenten te geven aan dit college als ze, wat inderdaad regelmatig voorkomt, weer eens CDA-beleid uitvoeren. En als dat regelmatig gebeurt, de voorbeelden geeft hij zelf, dan zijn er twee smaken: of het college is niet links, of het CDA is dat wel.

Dat De Vries van ons geen enkel argument heeft gehoord om de koers te veranderen, komt ook omdat hij niet genoeg luistert. Voorbeeld: toen het een jaar geleden over studentenhuisvesting ging, hebben we al bij motie een 15%-norm voorgesteld. Iedereen tegen, inclusief wethouder. Een jaar later kwam hij alsnog met de 15%-norm, zonder het CDA te vermelden, alsof hij met iets nieuws kwam. Over schijnheilig gesproken!

Nee, hier gaat het ten diepste niet om. Wat De Vries waarschijnlijk echt dwarszit, is dat ik de fletsigheid van dit college benoem. Zoals Amerikaanse presidentskandidaten worden vermorzeld door de zinsnede: “You are no Kennedy” heeft De Vries er last van dat hij geen Smink is.

En het is natuurlijk ook lastig links college te spelen als je veel CDA-beleid uitvoert. Wat te doen: dan maar een lekker potje moddergooien tegen het CDA. Daar heeft hij als wethouder Grondzaken genoeg verstand van!

4 reacties augustus 28th, 2008

Croma

Zo. Augustus 2008; we zijn over de helft van deze raads- en collegeperiode. Een aardig moment om het eerste linkse experiment sinds de roerige jaren ‘70 tegen het licht te houden. Hoe gaat het met de college en hoe staan de verschillende fracties ervoor, zo aan het begin van het vergaderseizoen 2008-2009? Een analyse.

De gemeenteraad van Groningen kent al decennialang een latente linkse meerderheid. Natuurlijk door het forse PvdA-aandeel in de raad, maar ook door de SP en GL (en hun voorgangers). En als je de gematigd linkse D66 en ChristenUnie (eerder: GPV) meetelt, is er steeds een getalsmatige meerderheid geweest voor een links stadsbestuur.

Toch is dit maar zelden voorgekomen; pas in 2006, na gelijktijdig verlies van CDA/VVD en winst van PvdA/SP kreeg het roemruchte linkse college van Wallage en Van den Berg (PvdA) een opvolger in het huidige college van opnieuw Wallage en Dekker (GL).

Dat het zo lang duurde voor er weer een nieuw links college kwam, heeft natuurlijk ook een reden. Een college dat volledig uit linkse partijen bestaat, heeft (net als een volledig rechts college overigens) de neiging in onbalans te raken. Niet alleen op inhoudelijke issues, maar ook omdat men in elkaars electorale vijver zit te vissen.

Dat hebben we de afgelopen twee jaar ook gezien: links komt er niet uit met de bewonersparticipatie, ondanks de goede intenties van de SP. En bijvoorbeeld bij kwesties als parkeren en bereikbaarheid zit de PvdA lastig, omdat politieke steun van CDA en VVD in het college ontbreekt. Derde voorbeeld: de voortdurende wedstrijd tussen GL en SP wie het duurzaamst en het groenst is (tussenstand: SP staat verrassend voor).

In de eerste twee jaar van een collegeperiode zijn deze problemen nog goed te handlen: veel overleg en elkaar niet teveel kietelen, dan gaat het best goed. Resultaat is een mat en flets college en weinig profiel voor coalitiepartijen in de raad. De GL-fractie is de uitzondering op deze regel (hulde) en heeft tot nu toe dan ook het meest met de PvdA gekibbeld.

Bij het college is het intussen net als met Croma: het wil maar niet spetteren. We moeten het vorige college niet gaan verheerlijken, maar met wethouders als Smink (PvdA), Schuiling (VVD) en Paas (CDA) viel er toch heel wat meer te beleven in en buiten het Stadhuis! Met links en rechts samen in een college had je toen in een halfjaar meer vuurwerk dan we nu in het laatste anderhalf jaar hebben gehad.

Maar er is hoop: we zijn de tweede helft van de raadsperiode ingegaan. Er zal geprofileerd en geoogst moeten worden, terwijl de landelijke peilingen voor met name de PvdA en SP én de financiėn zwaar tegenvallen. Leuke linkse ideetjes moeten wijken of de OZB moet fors omhoog. Dit zal vooral voor de grootste collegepartij PvdA een harde dobber worden.

De begroting 2009 in november zal daarom de eerste echte inhoudelijke testcase zijn voor dit college. Gaat het toch nog spetteren?

Reageer augustus 23rd, 2008

Sportief

Het zal je maar gebeuren; burgemeester Walage liet zich afgelopen woensdag in het debat over de brand in de Euroborg van zijn sportiefste kant zien, en gaf toe dat ook de gemeente (brandweer, politie) steken had laten vallen. Vervolgens wordt hij een dag later door de KNVB alsnog op een wel heel stevige manier pootje gehaakt over het WK 2018. Vervelend genoeg, maar waarom moet ‘de coalitie’ zich er nou mee bemoeien?

Het ging zo goed in de raadscommissie F&V. Wallage toonde zich groot genoeg om toe te geven dat de stadionbrand meer was dan “een onhandige samenloop van omstandigheden” zoals hij daags na de brand had gezegd. En ook het gemeentelijk aandeel in deze kwestie bleek groter dan eerst uit de beeldvorming naar voren kwam. Prima discussie, alle fracties tevreden, zelfs geen debat in de raad meer nodig.

Maar dan gisteren. Dat secretaris-generaal Been van de KNVB ons waarschuwt dat we het WK 2018 gaan missen als we geen stadion kunnen leveren van minstens 40.000 toeschouwers, is fair, maar dat hij daarna begint met lelijke kwalificaties over politieke moed en draagkracht, is niet zo sportief meer.

Want kijk maar eens naar de huidige situatie in de Stad: een nagelnieuw stadion dat wel wat wordt uitgebreid, maar bouwkundig nooit de 40.000 zal kunnen halen en een gemeentekas die (na 2 jaar!) geen nieuw stadion mogelijk maakt, en waar er zelfs over veel geringere investeringen voor de amateursport (Sport in beeld) al geruime tijd politieke discussie wordt gevoerd.

Wat een gedoe dus allemaal, terwijl ieder weldenkend mens kan uitrekenen dat een Groningse garantie voor die 40.000 toeschouwers binnen de door de KNVB gehanteerde termijn (”enkele maanden”) onbereikbaar is. En er is geen enkele burgemeester die met zijn bevlogenheid die 20.000 extra stoeltjes erbij kan regelen. Ik ben helemaal niet te beroerd om dit college eens van te weinig daadkracht te betichten, maar ik kan deze uithaal van de KNVB-secretaris echt niet volgen.

Ik was ook heel verbaasd over de gezamenlijke reactie van de coalitiepartijen. Waarom hier zo snel de gelederen over gesloten, terwijl er al eerder kritiek is geweest op het bastion van de drie coalitiepartijen? Inhoudelijk ligt het college hierover niet onder vuur, dus doet de verdediging wat overdreven aan. Want ook voetbalkenner en oppositiegenoot Geert Spieker (Stadspartij) ziet in dat het niet kan: “We zijn gewoon niet groot genoeg”. Sportief.

2 reacties augustus 22nd, 2008

Imagoschade

Met verbazing heeft de SP kennis genomen van de onrust die is ontstaan onder chauffeurs van Arriva in de stad Groningen. Volgen een aantal vragen over schending van de CAO, arbeidsproductiviteit en afspraken waar Arriva zich aan moet houden. En dat voor een gemeenteraadsfractie. De SP is nu wel echt helemaal het spoor bijster.

Het is niet de eerste keer dat de SP vakbondsachtige vragen stelt. Het is nu eenmaal een vakbondsachtige partij, die op een vakbondsachtige wijze is georganiseerd, daar goed werk mee verricht en ook veel succes mee heeft. Maar nu zijn ze toch echt doorgeschoten:

Wat het college vindt van het bericht van Arriva om afgesproken loonsverhogingen ter discussie te stellen, of dit een schending van de CAO is, of het college misschien ook vindt dat minder ADV leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit en nog het allermooist: of het college Arriva hier via het OV-bureau ook op wil aanspreken; het zijn vakbondsvragen, maar wat heeft de SP-gemeenteraadsfractie of het college van B&W hier nou toch in den vrede mee te maken?!

Interessant is hoe je deze vragen moet uitleggen. Is de SP van mening dat de vakbonden het niet aankunnen en steun uit de gemeenteraadsbankjes nodig is? Verwacht de SP dat het college zich gaat mengen in een CAO-conflict, of nog sterker, daarin partij kiest? En breder: heeft deze fractie geen gemeentelijke vragen meer te stellen?

Aan het eind van de vragen informeert de SP nog naar het risico op beschadiging van het imago van het OV en dat zou dan ook de link met de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur zijn. Dat terwijl je je naar mijn mening, als het om het gemeentelijk belang gaat, vooral zorgen moet maken over de vraag of we niet weer een staking krijgen waardoor veel Stadjers de bus moeten missen (of dit nou de schuld is van de directie of de chauffeurs). Dat is pas schade!

Neem me niet kwalijk, ik ben ook vakbonds- en GO-lid en heb natuurlijk gevoel voor rechten van werknemers, maar ik heb er alle vertrouwen in dat CNV en FNV dit goed aanpakken. Wij gaan niet over een arbeidsconflict en dat is maar goed ook! Ieder z’n vak en schoenmaker blijf bij je leest. Het moet toch niet gekker worden!

1 reactie augustus 15th, 2008


Kalender

augustus 2008
M D W D V Z Z
« Jul   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Berichten per maand

Berichten naar categorie