Berichten in de categorie 'tram'

Drie kwart

Het is schijnbaar ongemerkt voorbij gegaan, maar we zitten al minder dan een jaar voor de verkiezingen. Drie kwart van deze raads- en collegeperiode zit erop, want op 3 maart 2010 kunnen we weer lokaal stemmen. Een noemenswaardig gegeven lijkt me, maar waar er halverwege de rit nog ruimte was voor enkele bespiegelingen en een tussenstand, is er nu weinig over te doen geweest, laat staan een peiling. Maar er is iets waar je het wel aan kan aflezen: het kraakt in veel colleges van B&W.

Neem nou Rotterdam: de grootste stad waar het CDA wethouders levert, twee stuks zelfs bij 3 zetels in de raad. Maar juist daar is er gebrek aan vertrouwen en beraadt wethouder Geluk zich op zijn positie. Een onverteerbare situatie als je het mij vraagt, maar ik ken de situatie ter plekke natuurlijk niet. Wel duidelijk is dat deze interne kwestie een zeer slecht beeld naar buiten oplevert.

Maar ook in Utrecht is de bom gebarsten. Vanavond las ik op teletekst dat het PvdA-GroenLinks-CDA-CU-college is gevallen over een kwestie die te maken had met luchtkwaliteit, sloop van huizen en een tunnel. Ook hier ken ik de ins and outs niet, maar duidelijk is dat GroenLinks zich niet langer meer met het collegebeleid kon verenigen. Effect: kersvers burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) wordt al snel geconfronteerd met een bestuurlijke crisis.

En in Groningen dan? Ook hier zitten we op driekwart, en ook hier begint het te piepen en te kraken. Veel grote kwesties krijgen hun ontknoping in juni, zoals de tram, het Forum, de Zuidelijke Ringweg en de burgemeester. Maar er is één onderwerp dat al eerder aan bod komt: de nieuwe locatie voor de dienst SoZaWe. Wordt het de bestaande plek aan de Eendrachtskade, wordt het de collegefavoriet het Europapark of toch de aan de rand van de binnenstad liggende NELF-locatie?

En hier ken ik de details wel: de PvdA zit lastig vanwege de eigen achterban, eerder gedane uitspraken en mogelijk gezichtsverlies. In de raadscommissie werd duidelijk dat mede door verzet van de PvdA het collegevoorstel voor nieuwbouw op het Europapark niet op een meerderheid kan rekenen, maar wethouder Verschuren (SP) zet door. De druk op de PvdA-fractie wordt tot de raadsvergadering steeds opgevoerd, en men zal moeten kiezen tussen een smadelijke draai op het laatste moment of een collegecrisis.

Voor dat laatste lijkt het me, ondanks Rotterdam en Utrecht, nog wat vroeg; een val van het college nu zou politiek heel slecht uit te leggen zijn gezien de grote punten in juni. Zo makkelijk moet dit linkse college hier toch niet van af komen!

Reageer maart 14th, 2009

Zweeftram

Het was ontegenzeglijk een mooie manifestatie, daar in de Martinikerk. En de tram op de Grote Markt deed het ook goed. Maar hoe nu verder? Het college (lees: tramwethouder Dekker) lijkt er al helemaal uit te zijn: de tram komt er en gaat dwars door de binnenstad. Leuk hoor, lekker freewheelen op basis van het eerste enthousiasme, maar nu is het tijd om weer met beide benen op de grond te gaan staan.

Geen misverstand, ik ben nog steeds een fan van de tram, maar ik blijf wel nadenken. Er moet namelijk nogal wat geregeld worden voor we de tram waar dan ook door de stad kunnen zien rijden.

Neem nu de kosten. Als je doorvraagt en alle kosten doorrekent, kom je voor de eerste lijn (hoofdstation-Zernike) op een bedrag van een slordige 200 miljoen. Dit terwijl de oorspronkelijke 150 miljoen nog niets eens voilledig gedekt is. Ik ben enthousiast over de tram, maar het moet wel kunnen.

En dan het regiotramconcept. Als je zoals het CDA de tram als een bereikbaarheidsconcept ziet, moet er een verbinding met de regio komen. Rechtstreeks van Zuidhorn of Hoogezand via hoofdstation en centrum naar Zernike. Heeft nogal wat gevolgen: bredere trams, wijdere bochten, meer slopen en duurdere bruggen.

En natuurlijk de tracés. Ik zag vandaag de 3D-presentatie, en waar ik echt van schrok, was de tram door de Herestraat. Je moet er niet aan denken wat zo’n tram doet in een tjokvolle winkelstraat. 

Wethouder Dekker (GL) is er eigenlijk al uit: de tram moet en zal door de binnenstad, het liefst voor het Forum langs. Hier dreigt een stukje prestige: een tramwethouder is pas geslaagd als zij de tram vanaf het stadhuis kan zien. Maar ook hier geldt: nuchter blijven! Een tram door de binnenstad kan wel eens trager en duurder zijn en minder mensen vervoeren (mist bijv. UMCG).

Het is voor mij de vraag of de wethouder echt openstaat voor alternatieven die de komende tijd worden aangedragen, of dat zij al bij de eindhalte is. Meer nuchterheid in de discussie lijkt mij geen overbodige luxe.

6 reacties juni 7th, 2008


Kalender

juli 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie