Archief van juli, 2009

Filosoferen

Het was toch nog een mooie zomeravond, afgelopen donderdag. Tussen de buien door was er genoeg ruimte voor een fotoshoot op herkenbare plekken in de stad. En niet alleen de geijkte plekken kwamen aan bod: naast het Peerd van Ome Loeks, de Martinitoren en de Kop van Oost belandden we ook in café Veronica, bij Ulgersmaborg, waar we samen met de vaste gasten filosofeerden over Geert Wilders en werkloosheid.

Wie verwacht er nou midden op een bedrijventerrein zo’n bruine kroeg? Zo zie je maar weer dat je ook na 20 jaar Stad nog niet alles kent. En het was boeiend om zo maar even aan te waaien en te praten over buitenlanders, Balkenende en bier. En heel gezellig.

Dat filosoferen doen we eigenlijk te weinig. Ja, we hebben bij het Voorjaarsdebat gefilosofeerd over de oorzaken en oplossingen van de recessie en het ook dicht bij onszelf gezocht: de bankiers zijn geen demonen en wij zijn geen heiligen. Recent nog heeft de Paus (over heiligen gesproken) in zijn laatste encycliek ook gesproken over dat de mens zelf debet is aan de crisis: economie, winst maken is geen doel op zich, maar moet leiden tot het algemene goed.

Er zijn ook andere geluiden over de menselijke neigingen. In de discussie over het fietsparkeren stelde de PvdA laatst voor om mensen te laten betalen voor gebruik van fietsenstallingen. Op zich een nobel en redelijk streven, maar dit zal tot neveneffect hebben dat veel mensen hun fietsen weer gratis vlak voor de winkeldeur gaan parkeren, iets wat we net met jaren consequent beleid hebben bestreden.

De PvdA vindt dat we daarmee een zwarte kijk op de mensen hebben, die in alle redelijkheid best een redelijke prijs en een omweg voor een fietsenstalling zullen accepteren. Woordvoerder Jan Spakman betitelde de tegengeluiden in zijn opinie-artikel als gefilosofeer over de gemakzucht van mensen.

Filosoferen? Kijk dan toch gewoon wat er in de stad gebeurt! Dagelijks zie je mensen (de goeden niet te nagesproken) die hun fiets lukraak op de stoep neerkwakken, maling hebben aan toegankelijkheid voor de gehandicapte medemens om zelf maar een paar minuten te kunnen winnen. De zee aan geparkeerde fietsen in de stad is langzamerhand één van de grootste ergernissen geworden. Extra financiėle drempels voor stallingen dragen niet bij aan een oplossing.

Tja, eigen belang voor algemeen belang, het is niets nieuws. Elke neergekwakte fiets maakt pijnlijk zichtbaar dat de filosofie van de PvdA het in de praktijk niet redt .

 

 

5 reacties juli 11th, 2009

Dweil en kraan

Groot nieuws in de krant, de PvdA wil fietsers laten betalen voor gebruik van de fietsenstallingen. Een opmerkelijk standpunt ook, omdat het volstrekt haaks staat op het fietsbeleid zoals tot nu toe door de PvdA (en ook door het CDA) is gesteund. Als je de fietsen van de straat wil hebben, moet je vooral een drempel gaan leggen voor de fietsenstallingen! Reden genoeg om hier na de zomer op door te gaan.

Financieel is de redenatie van de PvdA helemaal niet zo gek. We stoppen fietsparkeren en autoparkeren bij elkaar en zien dan dat de auto’s betalen voor de fietsen. Oplossing: fietsen ook laten betalen, probleem weg.

Zat de wereld maar zo eenvoudig in elkaar! Er is namelijk een reden waarom we de fietsenstallingen gratis aanbieden. We willen graag dat de fietsen zo veel mogelijk van de straat gaan, om twee redenen: het ziet er niet uit, en het is gevaarlijk voor ouderen en gehandicapten. Er is voor gewone voetgangers, laat staan voor deze kwetsbare groepen, soms geen doorkomen meer aan.

Wat gebeurt er nu als je fietsparkeren in stallingen ‘betaald’ maakt? De fietsen die we net met jarenlang consequent beleid van de straat hebben gekregen, keren daar dan binnen de kortste keren weer terug. Waarom zou je betalen voor een fietsenstalling die vaak ook nog een omweg vergt? Lekker de fiets weer pal voor de winkel van je keuze zetten, gratis op straat, al dan niet in een fietsenrek. De effecten op de toegankelijkheid van de binnenstad laten zich raden.

En dan zegt de VVD dat we dan maar moeten gaan handhaven. Nou, als iets duur is, is het wel consequente handhaving. Ik denk dat we nog heel wat fietsparkeren in fietsstallingen kunnen financieren van het geld dat nodig is voor de handhaving. Handhaven is duur en je zit aan de achterkant. Een gratis fietsenstalling pakt het probleem aan bij de voorkant.

En eigenlijk is de redenatie van de VVD ook gek: je jaagt de fietsers eerst de stallingen uit door geld te gaan vragen en gaat vervolgens geld uitgeven voor extra handhaving. Nou ben ik helemaal niet tegen een stukje extra werkgelegenheid, maar dit is toch feitelijk onbegonnen werk: dweilen nadat je de kraan hebt opengezet! Mijn advies: houd de kraan stijf dicht en voorkom daarmee extra kosten voor handhaving.

Nee, als je dan toch vindt dat de automoblist teveel betaalt voor het fietsparkeren, dan zijn er wel andere knoppen om aan te draaien. Na de zomer en na de inspraak kom ik met een alternatief plan. We zullen dan zien in hoeverre PvdA en VVD hierin mee willen gaan!

1 reactie juli 2nd, 2009


Kalender

juli 2009
M D W D V Z Z
« Jun   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie