Archief van april, 2010

Witte rook

Eindelijk is er dan weer nieuws: vrijdagochtend wordt het nieuwe linksplus-college gepresenteerd, dus witte rook uit het stadhuis. Minder witte rook uit de coffeeshops, want sommige daarvan gaan uit protest tegen streng coffeeshopbeleid van CDA en CU op de verkiezingsdag dicht. Goed voorbeeld?

Het is opvallend: op de dag dat het onverwoestbare optimisme dat formateur Frank de Vries (PvdA) in zijn stukjes in de krant tentoonspreidt de eerste barstjes laat zien, komt dan toch het bericht dat ze eruit zijn. Vrijdagochtend a.s. presentatie nieuw college, dus de raadsvergadering van 28 april wordt toch gehaald.

De grote vraag is of het nieuwe college nieuwe richtingen vindt en een andere toon aanslaat als het gaat om de aanpak van zich opdringende, actuele problemen. De Vries heeft eerder met het motto ‘nieuwe wijn in nieuwe zakken’ de lat hoog gelegd. Maar doet het college iets met de verkiezingsuitslag, nemen ze het signaal van veel kiezers die zich niet in het college vertegenwoordigd zien, serieus? Slaagt D66 om het beleid, de aanpak en de blik van links bij te sturen? En durft het college bezuinigingsmaatregelen aan die nodig zijn om de stad uit de greep van de crisis te trekken?

In de tussentijd is groot nieuws dat een stadse coffeeshop dicht gaat op 9 juni, in de hoop dat de klanten op partijen gaan stemmen die pro-coffeeshop zijn. Een interessante vorm van protest, dat zouden ze vaker mogen doen. In Maastricht kiezen ze op die dag juist voor het verstrekken van gratis joints, maar een dag zonder witte rook spreekt mij dan toch meer aan!

2 reacties april 21st, 2010

Gokken op het weer

Het valt wel op, in het straatbeeld. Al die gaten en scheuren die met een keurige witte stippellijn zijn gemarkeerd. Alsof de gemeente zeggen wil: “we hebben ze in beeld, en gaan er wat aan doen.” Een geruststellende markering?

RTL Nieuws hield onder de 20 grote gemeenten een onderzoek naar de vorstschade aan wegen. Niet verrassend was dat er veel schade was, na zo’n koude winter met veel vorst. De effecten kan je als weggebruiker zien en voelen. Wel verrassend was dat het schadebedrag in Groningen het snelst is gestegen. Hoe kan dat?

Door RTL geciteerde deskundigen geven aan dat hier wel eens mee kan spelen dat er de afgelopen jaren op wegonderhoud is bezuinigd. Bij zachte winters kom je daarmee weg, bij strenge winters krijg je de rekening gepresenteerd. Nu Groningen koploper is in de stijging van de schade, is het interessant om te weten of dat hier ook de oorzaak is.

Maar hoe dan ook, de schade moet zo snel mogelijk hersteld worden. Niet alleen vanwege het rijcomfort, maar ook vanwege de veiligheid. Vandaar dat ik in onze schriftelijke vragen niet alleen naar de toedracht, maar ook naar de toekomst heb gevraagd: wanneer vindt herstel plaats en hoe voorkomen we opnieuw hoge kosten bij lage temperaturen? Ondanks de klimaatverandering kun je niet op warme winters gokken!

4 reacties april 7th, 2010


Kalender

april 2010
M D W D V Z Z
« Mrt   Mei »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie