Archief van maart, 2008

Student & wijk

Afgelopen week in het nieuws: PvdA-coryfee Klaas Swaak stelt voor om een deel van binnenstad-Oost om te vormen tot een studentenwijk. Lekker dicht bij het centrum en elders een stuk minder overlast. Ja, en de samenleving is maakbaar en problemen oplossen doe je op de tekentafel. Ik ben er niet blij mee; jammer dat vertrekkend raadslid Finn van Leeuwen (Student & Stad) dit nog moet meemaken.

Ik moest even nadenken wanneer ik ook alweer voor het laatst zo’n typisch sociaal-democratische oplossing voor een probleem zag, maar ik weet het alweer: de nieuw voorgestelde locatie voor de dienst SoZaWe. Als een kantorenpark niet goed loopt, zet je er gewoon een gemeentelijke dienst neer. Jammer voor al die cliënten die toch echt een stuk verder moeten reizen.

Maar eigenlijk gaat het voorstel voor de studentenwijk nog verder: het verdringt de ‘natuurlijke’ bewoners van een deel van de binnenstad en vervangt dit door één bevolkingsgroep. Neutraal gezegd om een gebied te hebben waarbinnen de bewoners ongeveer een gelijke levensstijl hebben, negatief gezegd om overlast elders op te lossen. Maar beide verklaringen druisen in tegen mijn idee bij stadsontwikkeling én studentenhuisvesting.

Ik ben ook student geweest; ik kan me heel goed voorstellen dat deze Stadjers niet allemaal over één kam willen worden geschoren en ook niet allemaal tussen mensen in dezelfde levensfase willen wonen. Straks moet je je nog verantwoorden als je als student niet in binnenstad-Oost woont. Of, als je er wel woont, dan zal dat wel zijn omdat je ergens anders overlast hebt bezorgd.

Studentenhuisvesting is niet hetzelfde als de overlastdiscussie, maar veel breder. En je doet velen onrecht als je denkt dit vraagstuk op te kunnen lossen door de stad van bovenaf her in te delen. Als we de eenzijdige (want: niet bij iedereen, niet overal) focus van overlast loslaten, kunnen we veel creatiever kijken naar huisvestingsoplossingen.

En die klachten over overlast dan? Die moet je voluit serieus nemen. Gelukkig zie ik een beweging in de discussie die meer begrip oplevert voor het CDA-standpunt (tegenstander van schrappen 9%-norm). Ik weet niet of een nieuwe norm dé oplossing is, maar laten we vanuit de samenleving, van onderop en in gesprek met zowel studenten als niet-studenten, op zoek gaan naar oplossingen. Een studentenwijk doet dit niet.

 

 

13 reacties maart 24th, 2008

Tweede tramlijn

Eindelijk weer eens opgetogen gezichten in Noord-Nederland. Nu de tranen van het verdriet om het missen van de Zuiderzeelijn (ZZL) zijn gedroogd en de brok uit de keel is weggeslikt, is er ruimte om blij te zijn over de 2,2 mlrd die aan en naar ons toekomt voor grotere, vooral infrastructurele projecten. Wat betekent dit voor de regiotram?

Meer ruimte voor de auto (zuidelijke ringweg), meer ruimte voor de bus (busbanen), meer ruimte voor de trein (straks ook naar Heerenveen en Stadskanaal) en meer ruimte voor de tram (2e tramlijn stad Groningen) is de oogst van jaren touwtrekken met het Rijk.

Deels natuurlijk eigen geld, en deels compensatie van het verlies van de zo gewenste ZZL, daarom ook geen euforie. Maar het blijft een forse investering in de bereikbaarheid van het Noorden, en vooral ook van de Stad.

Een ringweg zonder stoplichten, extra busbanen en financiering van de tweede tramlijn klinkt mij als stadse politicus als muziek in de orde. Liever nog vandaag dan morgen beginnen met de Zuidelijke ringweg, want deze is intussen een sta-in-de-weg van formaat in de bereikbaarheid van de Stad.

Maar ook voor het regiotramprogramma is dit goed nieuws. Zoals gedeputeerde Henk Bleker (CDA) al liet opschrijven in de krant maakt een tweede lijn de exploitatie van de regiotram een stuk gemakkelijker. Beide lijnen direct aansluiten op het opgewaardeerde regionale spoorwegnet en je kunt ook vanuit Stadskanaal of Leek met de Regiotram naar en ín de stad komen.

En als het geld voor een tweede lijn er dan toch is, moeten we ook maar bepalen welke lijn dit wordt en wanneer die er komt. Mijn inzet: de tweede tramlijn gaat volgens plan naar Meerstad, met de aftakking naar het Europapark en komt tegelijk met de eerste lijn HS-Zernike.

Zou dit kunnen, of heb ik nu teveel Eurotekens in m’n ogen?

3 reacties maart 19th, 2008

Damsterdiep

Het ging een tijdje redelijk goed met het Damsterdiep: er werd driftig gebouwd en lastige rechtszaken werden gewonnen. Maar dan vandaag opeens het bericht dat de bouw stil ligt vanwege grondverzakkingen en scheuren in huizen. Dat is wel wat anders dan een dagje zonder water!

Het zit het college de laatste tijd weer niet mee: eerst de verloren BIBOB-kwestie, waardoor handhaving in onder meer de prostitutiebranche een stuk ingewikkelder wordt en we weer helemaal bij 0 kunnen beginnen. Ik zal de burgemeester eens vragen wat dit verder voor gevolgen heeft, maar ik vermoed dat hij geen goed nieuws heeft op dat punt.

Het tweede was de maandag zonder water. Vervelend voorval, maar voor zover ik terughoor professioneel opgelost. Ik heb het idee dat de meeste mensen dit als een vorm van overmacht hebben ervaren en de stemming bleef gelukkig goed. Maar goed dat het water weer snel uit de kraan kwam, want ik vond het schokkend om te ontdekken hoe vanzelfsprekend water eigenlijk is en hoe onthand je bent als het er niet is.

De derde tegenslag was bij het Damsterdiep (zie GIC). Dit is er één van het soort waar je als wethouder altijd bang voor bent. Het heeft in het begin een onduidelijke oorzaak, wat leidt tot onderzoek en vertraging. Daarna wordt de oorzaak bekend en wordt berekend hoeveel tijd en geld herstel kost. Geen leuke boodschap in de richting van bewoners, ondernemers en raad.

Er is al een brief aan de raad gestuurd, waarin inderdaad wordt gesproken over een plan van aanpak en proefboringen om de oorzaak te achterhalen. En ook keurig geregeld: de communicatie met ondernemers en bewoners. Wat alleen mist is het antwoord op de vraag die op aller lippen bestorven ligt: hoeveel vertraging levert dit op en hoeveel geld kost dit?  Van nature een rasoptimist, maak ik me hier toch echt zorgen. Ik hoop dat het meevalt, maar dat weten we pas als het lek boven water is.

 

Reageer maart 11th, 2008

Bijstand

De commissie Werk & Inkomen is de stille broeder onder de raadscommissies. Weinig agendapunten, weinig vergaderingen, weinig pers. Maar gisteren was er opeens vuurwerk, naar aanleiding van de discussie over mogelijke nieuwe locaties voor de dienst SoZaWe. In een discussie waarbij verschillende malen aan het rapport over het Europapark werd gerefereerd, was er bijna raadsbreed boosheid en wrevel over vorm en inhoud.

Aanleiding is het gegeven dat de Zwarte Doos aan de Eendrachtskade niet meer aan de eisen des tijds voldoet, plus dat de dienst SoZaWe met het UWV en de CWI in één pand gehuisvest moet worden. Dat zou met enige verbouw en uitbreiding in het huidige pand aan de Eendrachtskade kunnen, maar ook locaties op het voormalige Nelf-terrein (bij het hoofdstation) en op het Europapark (bij het nieuwe station Europapark) zijn in beeld.

En alles heeft z’n voors en tegens: bij verbouw van de Zwarte doos levert gaat het gebouw 2 jaar dicht en moeten de ambtenaren elders hun werk doen. De Nelf-locatie is lang en smal, wat het moeilijk maakt om de gewenste marktachtige opzet te realiseren. En de locatie Europapark is niet alleen duur, maar ligt ook een eind weg van waar de meeste cliënten wonen. En dat moet toch zwaar wegen in deze discussie.

Alle reden dus om dit eens te bespreken met de cie. W&I. Tot zover niets aan de hand. Wat de discussie grimmig maakte, is dat het college eind februari al een besluit heeft genomen inzake nieuwbouw op het Europapark. Veel fracties konden dit niet zetten: “Wat doen we hier nog?” Opvallend was dat ook de PvdA geïrriteerd reageerde. Een getergde woordvoerder Bert Oost legde direct het verband met de cultuurdiscussie die eind vorig jaar speelde op basis van het rapport over de kredietoverschrijding Europapark.

De grimmigheid werd nog gevoed doordat verantwoordelijk wethouder Verschuren (SP)de raad op geen enkele wijze tegemoetkwam: hij had de raad wel eerder kunnen benaderen, maar toen had hij nog niets te melden. En het college had alleen maar besloten dat als er nieuwbouw komt, dat dat dan op het Europapark zou plaatsvinden. Het werd er niet beter van, want de raadscommissie concludeerde dat bij het college blijkbaar nog steeds niet goed is doorgedrogen dat de raad van het begin af aan wil worden meegenomen in dit soort discussies.

Als buitenstaander kan ik niet goed inschatten wat dit betekent voor de verhoudingen in de coalitie. Ik weet wel dat Verschuren met deze actie geen punten scoort bij de raad, ook niet bij coalitiegenoot PvdA. Wellicht heeft Verschuren zelf enige inhoudelijke bijstand nodig om dit weer goed te maken.

Reageer maart 6th, 2008

Campus met kansen

Campus met kansen was de slogan en René Paas (CDA, voorzitter CNV) en Pieter Winsemius (VVD, voorzitter WRR) waren de trekkers van een minisymposium in het Alfacollege. Onderwerp: hoe krijg je ontspoorde jongeren weer op de rails. Over kampementen en campus, marktwerking en slachtoffers, structuur en warmte.

Het was boeiend om ex-wethouder René Paas weer in zijn vertrouwde Groningen te zien, maar nu in de rol van vakbondsman. Wat bleek: hij is het presenteren nog niet verleerd en vermaakte de volle zaal volgens middagvoorzitter Ferry Willemse op een ‘onnavolgbare wijze’.

Eén van de punten die hij maakte is dat een harde aanpak van wat nogal afstandelijk ‘probleemjongeren’ worden genoemd steeds meer aanhangers wint. Wat Ruud Lubbers (CDA) in de jaren ‘80 van de vorige eeuw begon met ‘kampementen’, pakte Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid weer op en intussen zit ook Job Cohen (PvdA) weer op de lijn dat een harde aanpak echt noodzakelijk is. Stoere taal, mee eens ook, doet het goed in bestuurlijke kringen.

En toen kwam Winsemius. Via een met veel praktijkvoorbeelden gelardeerd betoog kwam ook hij uit op een standpunt dat je, gezien zijn achtergrond, niet direct zou verwachten. Hij stelde vast dat er in de huidige constellatie van VMBO en MBO concurrentie ontstaat tussen scholen, wat ten koste kan gaan van het belang van leerlingen. Winsemius: “Ik ben vóór marktwerking, maar niet als er slachtoffers vallen”. Ook zijn pleidooi voor meer structuur, maar ook meer warmte voor ‘probleemjongeren’ viel goed. Misschien voor de buitenwacht niet zo stoer, maar bestuurlijk wel heel sterk.

Ik haal mijn hart op bij dit soort bijeenkomsten. Verder kijken dan politieke dogma’s en retoriek, makkelijke stellingnames nuanceren en actief, vanuit de praktijk, op zoek gaan naar oplossingen door de verbinding te leggen, zodat mensen niet door de kieren vallen. En dan zie je dat er in Groningen door onze praktijk van betrokken samenwerking tussen het onderwijs, corporaties, zorginstellingen en de gemeente al zo veel tot stand is gebracht, dat een nieuw initiatief als de campus met kansen daar naadloos op aansluit.

Wim Koks (St. Huis) kan tevreden zijn: wethouder Peter Verschuren (SP) zei dat er, zij het voorzichtig, al besloten is met dit project aan de slag te gaan. Als we hem moeten geloven, kunnen alleen regels uit Europa nog roet in het eten gooien. Vanuit het veld was men hier snel mee klaar: dit moet het linkse college maar regelen!

2 reacties maart 4th, 2008


Kalender

maart 2008
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Berichten per maand

Berichten naar categorie