Berichten in de categorie 'burgemeester'

Voor alle stadjers

Het druipt er de laatste tijd af bij GroenLinks, als het om de nieuwe burgemeester gaat. Eerst al bij de vaststelling van de profielschets, toen GroenLinks als enige linkse partij VVD- en CDA-kandidaten voor het burgemeesterschap uitsloot. En nu weer in een weblog, waarin fractieleider Drewes De Haan de kansen voor een CDA-kandidaat vooraf al tot 0 reduceert, omdat Groningen ‘een hele linkse stad’ is. De burgemeester als verlengstuk van links, het liefst van GroenLinks. Hoeveel vooringenomener kun je worden?

Nee, dan lof voor de opstelling van PvdA (De Rooij) en SP (Eikenaar). Zij willen, net als ik, de beste kandidaat als burgemeester en durven daarbij over partijgrenzen heen te kijken. Natuurlijk heeft De Rooij heel wat uit te leggen als het in PvdA-bolwerk Groningen geen partijgenoot wordt. En natuurlijk heeft Eikenaar ook aangegeven dat wat hem betreft een linkse kandidaat eerder een geschikte kandidaat is dan een wat meer rechts geöriėnteerde, maar toch.

Er is daar in ieder geval nog ruimte voor een andere kleur, en honger naar een voortreffelijke kandidaat die boven de partijen staat, de allerbeste voor onze Stad. Een ruimte die ik bij GroenLinks volledig mis. Daar alleen de muffe geur van een vooraf uitgesproken ‘njet’ en een partijpolitieke insteek die erop wijst dat men de burgemeester meer als een zoveelste wethouder ziet dan als een eerste burger voor alle stadjers.

Ja, De Haan heeft het er dan wel over dat het niet alleen om het aantal kandidaten gaat, maar ook over de kwaliteit. Maar als ik die opmerking in zijn eenzijdige gedachtegang inpas, is er alleen kwaliteit op de linkerzijde van het bestuurlijke speelveld. En dat is dan waar ik nog het meeste een hekel aan heb. Een eigen voorkeur is legitiem en een vooraf uitgesproken negatieve voorkeur is weliswaar niet sjiek, maar in ieder geval eerlijk. Maar net doen of voor de functie van burgemeester in Groningen alleen een linkse kandidaat voldoende kwaliteit zou hebben, gaat mij echt te ver.

Want CDA en VVD hebben bewezen dat zij bestuurders kunnen leveren die verder kijken dan hun partijpolitieke neus lang is. En ten tweede houd ik het, als verstokte CDA’er, voor mogelijk dat een kandidaat van een andere partij beter in staat is om verschillende groepen in de Stad aan te spreken en nader tot elkaar te brengen.

Want dat hangt namelijk ook gewoon heel erg van de persoon af. Het door GroenLinks opgeworpen taboe kijkt alleen naar politieke kleur, en niet naar kandidaten. Wat schieten we, wat schiet de Stad ermee op als we de keuze bij voorbaat verkleinen? En waar ben je eigenlijk bang voor? Dat er in de procedure toch een geschikte VVD’er of CDA’er blijkt te zijn, die kansmaakt tegen een linkse kandidaat?

Mij lijkt de beste houding om de 17 kandidaten gewoon over ons heen te laten komen, iedereen – ongeacht partijkleur – een faire kans te geven en pas dan tot een conclusie te komen. Dat de beste moge winnen!

3 reacties april 15th, 2009

Kierewiet

De growshops zijn om meerdere redenen ‘hot’. Ten eerste is hun aantal groeiende, dus zijn ze blijkbaar populair, en ten tweede is er in de pers een discussie ontstaan over screening van deze winkels waar benodigdheden voor wietteelt worden verkocht. Een screening die tot nu toe in Groningen niet plaatsvindt.

De kwestie is op zich helder. Je hebt het fenomeen growshops, waar mensen legaal benodigdheden kunnen kopen voor kleinschalige wietkweek. In de praktijk blijken deze growshops vaak – maar niet altijd – een dekmantel voor andere, illegale praktijken. Om deze reden zijn andere grote gemeenten, waaronder Amsterdam, Venlo en Almere overgegaan tot introductie van een vergunningensysteem, waardoor (aspirant) vergunninghouders door BIBOB kunnen worden gescreend op criminele achtergronden.

In Groningen kunnen growshops zich relatief eenvoudig vestigen omdat hier (nog) geen exploitatievergunning is vereist en er ook nog geen BIBOB-toets wordt toegepast. Dit heeft er intusen toe geleid dat we met zo’n twintig growshops er momenteel evenveel hebben als Amsterdam.

Burgemeester Wallage heeft nog geen voorstellen gedaan voor zo’n vergunningstelsel en BIBOB-toets, omdat “hij eerst wil uitzoeken wat voor gevolgen de invoering van zo’n stelsel kan hebben”. OK, het is bestuurlijk uiteraard gewenst om te checken of je juridisch safe zit, maar de ervaringen in andere steden laten zien dat Wallage niet bang hoeft te zijn voor een herhaling van de affaire Music, waar de gemeente ondanks een BIBOB-advies geen juridisch houdbare zaak bleek te hebben.

Bonter maakt collega Telgt (PvdA) het. Allereerst merkt hij op dat je onder voorwaarden wiet mag kweken en dat je daar de spullen voor moet kunnen kopen. Dat klopt, en het gaat er dus ook niet om alle growshops uit te bannen, maar wel om criminele uitwassen te voorkomen. Ervaringen in andere steden laten zien dat dit geen overbodige luxe is.

Maar dan:  het vergunningensysteem zou volgens Telgt stigmatiserend werken, “want niet ieder growshop is fout”. Hier vliegt de PvdA wat mij betreft uit de bocht. Natuurlijk is niet iedere growshop fout, maar het vergunningenstelsel geeft juist met de BIBOB-toets de kans bloot te leggen welke shop fout is en welke niet. Je wordt dus niet gestigmatiseerd doordat je een vergunning moet aanvragen, je wordt pas gestigmatiseerd als je fout blijkt te zitten. En dan ben je niet gestigmatiseerd, maar terecht betrapt op criminele zaken.

De opstelling van de PvdA zou betekenen dat we onze ogen maar moeten sluiten voor de foute growshops, omdat het aanvragen van de vergunning voor de goede shopeigenaren stigmatiserend zou werken?! Nee, geef mij dan maar de houding van die in de krant geciteerde shopeigenaar: “Laat ze ons maar controleren”. Hij heeft het begrepen; als je niets te verbergen hebt, is er niets aan de hand.

Maar de opstelling van de PvdA kan nog veranderen, en ‘terughoudend’ is nog niet hetzelfde als dat je het volledig uitsluit. Er zijn CDA/VVD-vragen naar het college onderweg, maar het lijkt mij dat invoering van het vergunningstelsel bestuurlijk volstrekt acceptabel is en gezien de praktijk onvermijdelijk zal zijn.

 

Reageer maart 28th, 2009

Oude en nieuwe gezichten

De afgelopen raadsvergadering gaf veel nieuwe gezichten. Naast vertrekkend raadslid Jacqueline Kinds (PvdA) zat partijgenoot en opvolger Arjan de Rooij. Naast Geert Spieker (Stadspartij) zat partijgenoot en opvolger Robert Prummel. Jacques Wallage zat er nog en Roeland van der Schaaf (ook PvdA), werd opnieuw geļnstalleerd als raadslid.

Het was mooi om te zien, hoe over Jacqueline Kinds werd verteld op welke manier zij de afgelopen jaren het raadswerk heeft verricht: warm, betrokken en met een hart voor kinderen die weinig kansen krijgen. En ze hoeft zich geen zorgen te maken over haar opvolging, want Arjan de Rooij heeft al een paar keer laten zien het gevecht niet uit de weg te gaan.

Het was jammer om te zien dat Geert Spieker in zijn laatste volledige raadsvergadering was gedwongen afstand te nemen van een door zijn eigen Stadspartij ingediende motie. Hij zat er zichtbaar mee in z’n maag, en dat siert hem. Hij deed het met een keurige stemverklaring, maar op deze manier afscheid nemen is natuurlijk niet zijn keus. Er was hem meer gegund.

Het was apart om te zien dat de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester werd vastgesteld. De eerste voortekenen van het post-Wallage tijdperk worden zichtbaar.

En het was mooi om te zien dat Roeland van der Schaaf de raad (weer) binnenkwam. Ik ken hem als een ras-PvdA’er met een hart voor de Stad, dus dat moet wel goedkomen. Roeland, veel succes!

Reageer januari 31st, 2009

Komkommers, appels en peren

Het is komkommertijd, maar deze zomerperiode is voor het college en de burgemeester allerminst rustig. Het begon al met het schrappen van de autoloze zondag 2008 (opvallend bij een links college), direct gevolgd door het pittige rapport van de cie. Vliegenthart over de brand in de Euroborg, dat na het reces tot een stevig debat zal leiden. En vorige week heeft het CBS de criminaliteitscijfers voor Groningen-stad vrijgegeven, met deels goede resultaten, maar ook een ‘maar’…

Eerst het goede nieuws: de stad Groningen is er weer een beetje veiliger op geworden. Na een stijging van het totale aantal geregistreerde misdrijven in 2006 is er in 2007 weer sprake van een daling met ongeveer 1%. Een mooi resultaat voor Groningen als grote stad waarin de veiligheid, zeker als je afgaat op de gevoelens van veel mensen, onder druk staat.

De ’maar’ zit in één specifiek onderdeel, namelijk het onderdeel geweldsmisdrijven. Een onderdeel dat al de nodige stof heeft doen opwaaien, omdat het CBS eerder cijfers vrijgaf over de provincie Groningen, die erop wezen dat er hier over de periode 2001-2006 sprake zou zijn van een sterkere stijging van het aantal geweldsmisdrijven dan in de rest van het land.

Uit de beantwoording van door mij samen met VVD en PvdA gestelde vragen bleek dat de getallen van de politie (o.b.v. aangiftes) en de CBS-cijfers niet goed te vergelijken zijn en dat het beeld positiever wordt als je een andere periode kiest. Ook is het aandeel van de stad in de provinciale cijfers niet eenvoudig te destilleren.

Lastig dus, want vergelijking van appels en peren en je kunt er niet goed conclusies aan verbinden. Toch werd ook toen al aangegeven dat de beschikbare politiegegevens (de CBS-cijfers voor de stad waren er op dat moment nog niet) wezen op een stijging van 13% in 2007.

Maar nu zijn de CBS-cijfers (klik op PDF-bestand geweldsmisdrijven) voor de stad zelf binnen en daaruit blijkt dat het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven in 2007 ten opzichte van 2006 met ca. 14% is gestegen. Dat is op zich al zorgelijk, maar met deze stijging komt ook nog eens een abrupt einde aan een dalende tendens, die in 2003 begon. Het niveau in 2007 ligt zelfs hoger dan het voorlopige ‘hoogtepunt’ van 2003.

Terug bij af, dus. En afgaand op de tabel van het CBS doen we het ook een stuk slechter dan veel andere grote steden: in 2007 is de groei alleen in Ede nog groter, terwijl veel andere gemeenten slechts een lichte stijging of zelfs een gelijke stand kennen. Maar ook in Zoetermeer en Enschede bevindt de groei zich in de dubbele cijfers.

Hoe dan ook, een vergelijking van de gegevens over de stad Groningen in de loop van de jaren is een vergelijking van appels met appels of peren met peren, zo u wilt. En het sluit eigenlijk ook wel aan op die 13%-stijging van de aangiften bij de politie. Het is dan niet zo gek om te concluderen dat Groningen over het geheel genomen veiliger is geworden, maar zich op het onderdeel geweldsmisdrijven toch nog aardig zorgen moet gaan maken. Ik doe dat in ieder geval wel.

Reageer juli 31st, 2008


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Berichten per maand

Berichten naar categorie