Archief van juni, 2010

Wilde beesten

Soms heb je van die discussies, die almaar terugkomen in de gemeenteraad, en dan heb ik het niet over de grote projecten. Nee, deze keer gaat het om het kraakverbod en een verbod op circussen met wilde dieren en ze hebben met elkaar te maken.

De Partij voor de Dieren (PvdD) is nieuw in de gemeenteraad en heeft misschien niet alle discussies uit het verleden meegekregen. En dat is hun ook niet aan te rekenen. Maar anders hadden ze wel geweten dat de gemeenteraad van Groningen al meer dan uitgebreid over een dergelijk verbod op circussen met wilde dieren heeft gesproken. En dan hadden ze ook geweten dat het CDA daar niet alleen inhoudelijk op tegen is, maar ook steeds het formele argument heeft ingebracht dat de gemeenteraad hier helemaal niet over gaat.

Wat de PvdD wel mag worden aangerekend, is dat ze niet de recente rechterlijke uitspraak in de zaak van de gemeente Winschoten (nu: Oldambt) lijken te kennen. Want de gemeente Winschoten wilde op precies dezelfde gronden als de PvdD een verbod op circussen met wilde dieren, maar op grond van precies dezelfde argumenten als het CDA is dat door de rechter afgewezen: het is een landelijke kwestie, gemeenten hebben hier geen bevoegdheid. Ik gun een ieder een lokaal debat, maar zaken kunnen alleen worden gedaan door Marianne Thieme c.s. in Den Haag.

En de linkse bemoeizucht is hiermee nog niet afgelopen: in de raadsvergadering van 23 juni jl. was een motie van veel linkse partijen onder aanvoering van GL aan de orde, die het college met zoveel woorden opriep de landelijke anti-kraakwet niet uit te voeren!

Wel erkennen dat een wet democratisch tot stand is gekomen en vervolgens vragen om hem niet uit te voeren is niet alleen rechtstatelijk zeer bedenkelijk, maar ook uiterst kortzichtig, want ditzelfde lot zou zo maar eens een wel door links gewenste wet kunnen treffen! Als ik dit bij hen zou wagen, zou het huis te klein zijn!

Vervolgens was het onbestaanbaar dat het college deze motie niet zwaar ontraadde. Zowel de wethouder RO als de burgemeester deden hun uiterste best deze motie binnen de kaders van de rechtstatelijkheid te trekken, wat hun overigens niet lukte.

Kan ook niet, want selectief winkelen in de democratie leidt uiteindelijk tot anarchie. Dit soort moties is werkelijk bij de wilde beesten af.

11 reacties juni 25th, 2010

Forum: Praatjes en gaatjes

De PvdA stelt in haar meest recente gezamenlijke blog vast dat vooral partijen met oog voor gemeenschapszin (PvdA, SP, CDA en CU) zetels hebben verloren. Dit leidt vervolgens tot een hernieuwd pleidooi voor de bouw van het Forum, waarmee de PvdA opnieuw verstrikt raakt in de structuur-cultuurdiscussie.

Het is eerder vertoond en krek als niet waar is, in de discussie over het al dan niet bouwen van het Forum brengen de sociaal-democraten de gemeenschapszin als argument in. “Houd verdergaande individualisering tegen, bouw het Forum!” lijkt het devies.

Het is niet voor het eerst en vast ook niet voor het laatst dat de PvdA voor cultuurproblemen een structuuroplossing zoekt: lekker tastbaar en concreet, groot naambord boven de deur, kijk maar eens wat wij voor de gemeenschap doen! Dit terwijl gemeenschapszin volgens beproefde CDA-lijn van onderaf moet komen, en als het er is, bouw je er een passend gebouw bij, niet andersom!

Het is ook een nieuw argument. Tot nu toe zorgde de samenballing van functies ervoor dat er erg veel extra mensen naar het Forum zouden komen, misschien wel voor heel indivuele behoeften als het lezen van een boek, het bekijken van een film of het doorzoeken van archieven. Nu gaan de mensen die daar komen ook nog eens extra gemeenschapszin ontwikkelen?!

Ik weet het niet. Het komt op mij over als een extra reclame voor een Forum dat zwaar onder druk staat. Alles wordt uit de kast gehaald om te laten zien dat het Forum echt noodzakelijk is. Straks moet ik nog voor het Forum zijn omdat ik voor gemeenschapszin sta. Of, andersom, als ik toch tegen het Forum ben (omdat we het geld niet hebben) ik opeens tegen gemeenschapszin zou zijn!

En zelfs als het helemaal zou kloppen, dan levert dat op zich nog geen cent extra dekking voor dit riskante project op! Conclusie: praatjes vullen geen gaatjes, en het geld is er nog steeds niet…

5 reacties juni 16th, 2010

Forumbesluit geforceerd

Eind deze maand moet de raad, als het aan het college ligt, besluiten over het Groninger Forum. Dat er discussie is over de afdekking van de risico’s van de parkeergarage hoeft geen beletsel te zijn, maar gaat de raad besluiten zonder zekerheid over de 35 mln van de provincie? De PvdA denkt van wel, ik dacht het niet!

Wie Forum zegt, zegt PvdA. En ook in deze nieuwe raadsperiode zit deze fractie er bovenop. Collega Roeland van der Schaaf zag een kans (DvhN 05-06) om de Stadspartij te hekelen over de 35 miljoen die van de Provincie verwacht wordt. Deze partij heeft samen met de Partij van het Noorden nogal wat geld (advertenties!) en moeite geļnvesteerd in het pleidooi om de 35 miljoen aan andere zaken uit te geven.

Van der Schaaf is er al uit: als dat geld niet naar het Forum gaat, vordert het Rijk het terug en daar is niemand bij gebaat. Tsja, waar eerder de 35 miljoen zonder meer bij voorbaat werd ingeboekt, wordt nu de statenvergadering als een formaliteit gezien. Ik denk dat de staten daar anders over denken.

Maar het kan nog gekker: ook mijn opstelling wordt gehekeld omdat ik durf te beweren dat er toch extra gemeentelijk geld wordt gebruikt om de Forumbegroting rond te krijgen. Dit is volgens Van der Schaaf ‘onzin’: “Dit is  risicomanagement zoals het hoort en gefinancierd conform de wens van de raad.”

Eens even kijken; risicomanagement zoals het hoort, daar kan ik nog een eind in meegaan. Het is goed dat het college het inderdaad forse risico van het parkeerbedrijf in beeld heeft, serieus neemt en er ook nog eens naar handelt.

Het wordt anders wanneer wordt gesteld dat dit is gefinancierd conform de wens van de raad. Het is helemaal niet gefinancierd, het wordt gewoon uit de algemene middelen gehaald, zonder dat er een dekking wordt aangegeven. Het gaat ten koste van het structurele meerjarenbeeld, verder komt het college niet.

Maar de PvdA wil het Forum zo graag, dat ze het eigenlijke punt vergeet: dit is namelijk wel degelijk extra gemeentelijk geld! En dat zouden we nou net niet doen, het al door de gemeente toegezegde geld was de limit, de rest zou elders vandaan komen. Wie zegde dat ook weer toe? Oja, PvdA-wethouder De Vries en de cirkel is rond.

Ik heb even navraag gedaan en de kans dat de staten nog vóór de zomer over de 35 mln gaan praten, is nihil. Wat gaat er gebeuren? Ik kan me niet voorstellen dat de raad bereid is de Forumbegroting goed te keuren met een gat van 35 miljoen, ik ben daartoe in ieder geval niet bereid: “Show me the money!”

Met het interpellatiedebat van januari jl. in het achterhoofd hoop ik dat de D66-fractie haar rug recht houdt. Want als het toch doorgaat, is dit opnieuw bewijs voor de stelling dat het Forum van de coalitie (inclusief D66)  koste wat het kost, móet en zal doorgaan.

2 reacties juni 5th, 2010


Kalender

juni 2010
M D W D V Z Z
« Mei   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie