Berichten in de categorie 'geld'

Landsbanki

De kredietcrisis vermag veel. Zo is sparen opeens niet meer ouderwets, want je haalt er hogere rendementen mee dan op de beurs. De provincie is zuur, want 30 miljoen verspeeld aan/in IJsland. En de PvdA-fractie ter stede ziet er reden in om de OZB niet al te veel te verhogen. Gelukkig had de stad geen geld meer bij Landsbanki staan…

Het is wat apart om in de weblog van de sociaal-democraten (verschijningsdatum 9 oktober jl.) stoere taal te horen over een verhoging van de OZB die lager uit moet vallen dan de voorgenomen 8%.

Ten eerste apart, omdat algemeen bekend is dat coalitie op de hoogte is van de collegestukken en dus toen al wist wat het voorgestelde OZB-tarief zou worden. Makkelijk scoren dus, of zou het dualisme opeens keihard hebben toegeslagen?

Ten tweede apart, omdat de PvdA bij de discussie over Sport in Beeld in februari nog tegen een oppositiemotie stemde met als inhoud de OZB niet met 3,5% extra te verhogen. Wethouder Dekker (GL) kan wel zeggen dat ze goed naar de raad heeft geluisterd, maar volgens de coalitie (= meerderheid van de raad) had er toen best 3,5% bij gekund. Blijkbaar wil Dekker niet toegeven dat ze naar de oppositie heeft geluisterd, terwijl dat toch geen schande is.

Neem nou die Landsbanki-affaire. In de raadscommissie Financiën & Veiligheid van afgelopen juni waarschuwt collega Bernard Koops (CDA) voor geld dat volgens de jaarrekening 2007 bij Landsbanki stond. “Geen zaken meer mee doen” was de boodschap. De wethouder gaat niet op dit punt in. Terwijl ze afgelopen maandag bij de presentatie van de begroting aangeeft dat een ambtenaar het in het voorjaar niet meer vertrouwde en het geld uit IJsland heeft gerepatrieerd.

Het is van tweeën één. Óf het geld stond in juni al veilig en wel op een andere bank, maar zeg dat dan gewoon als iemand uit de raad daarnaar vraagt. Óf het geld was toen nog niet gered en dan lijkt het erop dat een oppositielid een waardevolle tip heeft gegeven. Wellicht geeft het antwoord op onze schriftelijke vragen uitsluitsel. Hoe dan ook, we mogen ons als gemeente gelukkig prijzen dat we niet in zo’n scenario zitten als waar de provincie zich in bevindt.

Maar: wat gaat de stad eigenlijk merken van het provinciale verlies van die 30 miljoen?

 

11 reacties oktober 14th, 2008

Bomen

De afgelopen raadsvergadering ging over de binnenstad en bomen. Natuurlijk maakte de oppositie gebruik van de draai van de PvdA-fractie over de garage onder de Noordwand. De daartoe door CDA en VVD ingediende motie werd echter niet gesteund door de PvdA, die ook geen millimeter ruimte kreeg van SP en GroenLinks. Anders was het toen het over bomen in de binnenstad ging, en PvdA, CDA en VVD elkaar toch vonden.

‘Geborneerd’ noemt Jan Spakman (PvdA) de reacties op het amendement dat in de laatste minuten van de raadsvergadering van september is aangenomen. En dat is nog een ingehouden reactie op de kwalificaties die we van de ChristenUnie, SP en GroenLinks toegevoegd hebben gekregen.

Ik heb er helemaal geen moeite mee dat andere fracties het niet met ons eens zijn, maar het maakt nogal verschil hoe je daar mee omgaat. ”Dit amendement kost weer een boom” (Michel Marion, SP) was ludiek, maar daar bleef het niet bij. De reactie in het persbericht van GroenLinks, ook de partij die het meest last heeft van het amendement, kent de hoogste zuurgraad. Begrijpelijk, want hun feestje is verstoord door een meerderheid van de raad en dat zijn ze niet gewend.  

Goed nieuws is weer dat Miedema c.s. hebben aangekondigd bij de begroting een amendement in te dienen voor extra dekking om zo toch de geplande 50 bomen toch te kunnen realiseren. Dat is nou precies wat PvdA en CDA bedoeld hebben! Als je dan toch 50 bomen extra in de binnenstad wil hebben, zorg dan voor geld voor het planten én het onderhoud.

Ik geef toe, het aantal van 50 is niet heel groot om een principiële strijd over onderhoud over te voeren, maar de situatie is nu eenmaal niet 100% duidelijk. “Er is al een potje voor” zegt Miedema bij OOG-TV, waarmee hij toch de financiële consequenties nuanceert. Maar als ik David de Jong moet geloven, lopen de onderhoudskosten zo hoog op, dat er door het amendement geen enkele boom in de binnenstad bij komt.

Hoe dan ook, het PvdA/CDA-amendement heeft op verschillende manieren stenen in vijvers gegooid. We zullen bij de begroting zien hoe hoog de golven zijn. 

 

5 reacties september 27th, 2008

Inleveren

Er wordt wat ingeleverd de laatste tijd: het begint met de studenten, die massaal hun verkeersborden inleveren bij de politie, daarna het bericht dat we politiechef Ronald Zwarter moeten inleveren, en dan vandaag de kop in de krant dat veel Noorderlingen bang zijn volgend jaar ook te moeten inleveren. En ik weet er zelf ook nog wel één…

Het is natuurlijk ook wel apart; jarenlang hangen de verkeersborden ongestoord in de gezamenlijke woonkamer, en dan opeens is het inleveren geblazen, anders krijg je de politie op bezoek. Nog opmerkelijker dan deze handhavingsactie is de respons: halverwege de deadline van 1 oktober al 150 borden binnen! Nu hopen dat de effecten blijvend zijn, want borden zijn duur en de diefstal ervan kost de gemeente handenvol geld.

En dan het vertrek van Ronald Zwarter. We raken een betrokken politiechef kwijt die in een betrekkelijke korte tijd toch veel heeft gedaan, en met wie de contacten steeds prima zijn geweest. Om deze redenen voelt het als inleveren. Maar laten we ook vooruit kijken: ik ben benieuwd wie zijn definitieve opvolger wordt.

In het Noorden is de Miljoenennota niet overal met applaus ontvangen. Moet je er nou blij mee zijn of niet? Het lijkt een klein plusje te gaan worden, maar garanties zijn er niet. Wat wel vaststaat is dat het Rijk meer uitgeeft en dat de gemeenten dan ook meer geld krijgen (het zgn. accres gaat omhoog).

Dat levert ook extra mogelijkheden op voor de gemeente Groningen. En laten we nou niet direct aan het uitgeven slaan, maar ook eens kijken naar mogelijkheden om de dreiging van een forse verhoging van de OZB te temperen: accres omhoog. OZB omlaag. We zullen zien of het college bereid is op dit punt in te leveren.

Reageer september 17th, 2008

Croma

Zo. Augustus 2008; we zijn over de helft van deze raads- en collegeperiode. Een aardig moment om het eerste linkse experiment sinds de roerige jaren ‘70 tegen het licht te houden. Hoe gaat het met de college en hoe staan de verschillende fracties ervoor, zo aan het begin van het vergaderseizoen 2008-2009? Een analyse.

De gemeenteraad van Groningen kent al decennialang een latente linkse meerderheid. Natuurlijk door het forse PvdA-aandeel in de raad, maar ook door de SP en GL (en hun voorgangers). En als je de gematigd linkse D66 en ChristenUnie (eerder: GPV) meetelt, is er steeds een getalsmatige meerderheid geweest voor een links stadsbestuur.

Toch is dit maar zelden voorgekomen; pas in 2006, na gelijktijdig verlies van CDA/VVD en winst van PvdA/SP kreeg het roemruchte linkse college van Wallage en Van den Berg (PvdA) een opvolger in het huidige college van opnieuw Wallage en Dekker (GL).

Dat het zo lang duurde voor er weer een nieuw links college kwam, heeft natuurlijk ook een reden. Een college dat volledig uit linkse partijen bestaat, heeft (net als een volledig rechts college overigens) de neiging in onbalans te raken. Niet alleen op inhoudelijke issues, maar ook omdat men in elkaars electorale vijver zit te vissen.

Dat hebben we de afgelopen twee jaar ook gezien: links komt er niet uit met de bewonersparticipatie, ondanks de goede intenties van de SP. En bijvoorbeeld bij kwesties als parkeren en bereikbaarheid zit de PvdA lastig, omdat politieke steun van CDA en VVD in het college ontbreekt. Derde voorbeeld: de voortdurende wedstrijd tussen GL en SP wie het duurzaamst en het groenst is (tussenstand: SP staat verrassend voor).

In de eerste twee jaar van een collegeperiode zijn deze problemen nog goed te handlen: veel overleg en elkaar niet teveel kietelen, dan gaat het best goed. Resultaat is een mat en flets college en weinig profiel voor coalitiepartijen in de raad. De GL-fractie is de uitzondering op deze regel (hulde) en heeft tot nu toe dan ook het meest met de PvdA gekibbeld.

Bij het college is het intussen net als met Croma: het wil maar niet spetteren. We moeten het vorige college niet gaan verheerlijken, maar met wethouders als Smink (PvdA), Schuiling (VVD) en Paas (CDA) viel er toch heel wat meer te beleven in en buiten het Stadhuis! Met links en rechts samen in een college had je toen in een halfjaar meer vuurwerk dan we nu in het laatste anderhalf jaar hebben gehad.

Maar er is hoop: we zijn de tweede helft van de raadsperiode ingegaan. Er zal geprofileerd en geoogst moeten worden, terwijl de landelijke peilingen voor met name de PvdA en SP én de financiën zwaar tegenvallen. Leuke linkse ideetjes moeten wijken of de OZB moet fors omhoog. Dit zal vooral voor de grootste collegepartij PvdA een harde dobber worden.

De begroting 2009 in november zal daarom de eerste echte inhoudelijke testcase zijn voor dit college. Gaat het toch nog spetteren?

Reageer augustus 23rd, 2008

Blij met groen

Het huidige college van PvdA, SP en GL staat bekend als een groen college. En dat is grotendeels terecht, want er gaat veel geld naar duurzaamheid en ecologie. Bij groenonderhoud is het echter precies andersom, daar moeten we het juist met minder geld doen. Voor veel fracties reden om het niveau van het beheer en onderhoud in de stad met argusogen te volgen. Halverwege de rit weten we niet of we blij moeten zijn of niet.

Bij de bespreking van de rekening in de laatste commissie Beheer & Verkeer zei collega Arjan de Rooij (PvdA) het treffend: “Moeten we hier nu blij mee zijn of niet?”. Hij had het daarbij over de cijfers van het groenbeheer, die niet zorgwekkend, maar ook niet geruststellend zijn. We zitten vaak precies op, soms net onder de norm, ondanks behoorlijk minder geld.

Positief gezegd weet wethouder Jannie Visscher (SP) de broek aardig op te houden ondanks de bezuinigingen. Het is natuurlijk knap als je hetzelfde lijkt te kunnen met veel minder geld.

Negatief gezegd zie je dat we op onderdelen de afgesproken normen niet halen, zonder dat er geld is om dit structureel op te lossen. Schuiven binnen budgetten kan wel, maar dan verschuif je ook het probleem. Actueel is het onkruid op de stoep, maar daar wordt extra op ingezet en dat zou zonder de bezuinigingen ook een probleem zijn geweest, volgens Visscher. Dus: zeg het maar.

Ondanks dat ik in de oppositie zit, ben ik blij dat ook na twee jaar het BORG-niveau voor het merendeel op peil is gebleven, en ik zou het echt fantastisch vinden als we erin zouden slagen het moeizaam en met veel geld opgebouwde niveau met structureel minder middelen vast te houden.

Maar gezond verstand zegt dat snijden in het beheer onherroepelijk leidt tot kwaliteitsverlies en meer groen in de stad. Neem me dus niet kwalijk dat ik (en ook andere fracties) de groenheid van de stad nauwlettend blijven volgen. De tweede helft is ook hier beslissend.

 

2 reacties juni 18th, 2008

Vorig bericht


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Berichten per maand

Berichten naar categorie