Berichten in de categorie 'fietsparkeren'

Dweil en kraan

Groot nieuws in de krant, de PvdA wil fietsers laten betalen voor gebruik van de fietsenstallingen. Een opmerkelijk standpunt ook, omdat het volstrekt haaks staat op het fietsbeleid zoals tot nu toe door de PvdA (en ook door het CDA) is gesteund. Als je de fietsen van de straat wil hebben, moet je vooral een drempel gaan leggen voor de fietsenstallingen! Reden genoeg om hier na de zomer op door te gaan.

Financieel is de redenatie van de PvdA helemaal niet zo gek. We stoppen fietsparkeren en autoparkeren bij elkaar en zien dan dat de auto’s betalen voor de fietsen. Oplossing: fietsen ook laten betalen, probleem weg.

Zat de wereld maar zo eenvoudig in elkaar! Er is namelijk een reden waarom we de fietsenstallingen gratis aanbieden. We willen graag dat de fietsen zo veel mogelijk van de straat gaan, om twee redenen: het ziet er niet uit, en het is gevaarlijk voor ouderen en gehandicapten. Er is voor gewone voetgangers, laat staan voor deze kwetsbare groepen, soms geen doorkomen meer aan.

Wat gebeurt er nu als je fietsparkeren in stallingen ‘betaald’ maakt? De fietsen die we net met jarenlang consequent beleid van de straat hebben gekregen, keren daar dan binnen de kortste keren weer terug. Waarom zou je betalen voor een fietsenstalling die vaak ook nog een omweg vergt? Lekker de fiets weer pal voor de winkel van je keuze zetten, gratis op straat, al dan niet in een fietsenrek. De effecten op de toegankelijkheid van de binnenstad laten zich raden.

En dan zegt de VVD dat we dan maar moeten gaan handhaven. Nou, als iets duur is, is het wel consequente handhaving. Ik denk dat we nog heel wat fietsparkeren in fietsstallingen kunnen financieren van het geld dat nodig is voor de handhaving. Handhaven is duur en je zit aan de achterkant. Een gratis fietsenstalling pakt het probleem aan bij de voorkant.

En eigenlijk is de redenatie van de VVD ook gek: je jaagt de fietsers eerst de stallingen uit door geld te gaan vragen en gaat vervolgens geld uitgeven voor extra handhaving. Nou ben ik helemaal niet tegen een stukje extra werkgelegenheid, maar dit is toch feitelijk onbegonnen werk: dweilen nadat je de kraan hebt opengezet! Mijn advies: houd de kraan stijf dicht en voorkom daarmee extra kosten voor handhaving.

Nee, als je dan toch vindt dat de automoblist teveel betaalt voor het fietsparkeren, dan zijn er wel andere knoppen om aan te draaien. Na de zomer en na de inspraak kom ik met een alternatief plan. We zullen dan zien in hoeverre PvdA en VVD hierin mee willen gaan!

1 reactie juli 2nd, 2009


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie