Archief van september, 2006

Herfst in het college

Terwijl het buiten nog warm is, wordt het al onaangenaam kil in het college. De ervaren coalitiepartners PvdA en GroenLinks laten de SP pijnlijk merken wat het is om collegepartij te zijn.

Het begon al in de laatste raad voor de vakantie. De SP-fractie moest tenminste 3 keer ‘terug in het hok’ na druk van PvdA en GroenLinks en kwam tot 0 moties. Dit laatste was uitzonderlijk, want de SP was altijd de partij van de meeste ingediende moties (niet van de meeste aangenomen moties).

De trend van vóór de zomer zette zich ook in de raad van gisteren door. Allereerst in een punt dat juist niet besproken werd, namelijk de interpellatie over het Blauwe Dorp. Ook hier werd de SP in het pak genaaid en moest de interpellatie te elfder ure worden ingetrokken. In de media is hierover het nodige gezegd.

Je kon het ook merken bij de bespreking van de asbestkwestie Oosterpoort. Rosita van Gijlswijk hanteerde de gebruikelijke zware taal in de eerste termijn. Maar zonder dat de wethouder toezeggingen deed, bleef daar in tweede en derde termijn helemaal niets van over. Vroeger kon je dan op een vlammende motie rekenen, nu bleef het stil.

Conclusie: voor de SP-fractie is het momenteel niet echt genieten van de nieuwe coalitiestatus. Het valt te verwachten dat de combinatie van niet scoren en wel slikken tot gemor bij de fractie én de achterban zal leiden. Hoeveel wil je incasseren om maar salonfähig te zijn?

 

4 reacties september 28th, 2006

Donner en Dekker

Respect voor Donner en Dekker: als er onder jouw verantwoordelijkheid zoveel fouten worden gemaakt met deze afschuwelijke gevolgen, is er geen andere weg dan naar de Koningin.

Ook respect voor die andere mevrouw Dekker, onze wethouder van Verkeer. In de commissie Beheer & Verkeer stond de Netwerkanalyse Groningen-Assen op de agenda. Geen bijzonder verrassend stuk, waardoor ook de stoelen van de pers leeg bleven. Maar toch gebeurde er iets bijzonders: wethouder Karin Dekker, prominent GroenLinkser, verdedigde het nemen van infrstructurele maatregelen om de bereikbaarheid van Groningen voor de toekomst te waarborgen. Zichtbaar tegen de zin van die andere prominente GroenLinkser, Hans Paul Klijnsma, die de gebruikelijke GL-lijn verdedigde.

“Ik wou dat het anders was, maar..” zei Karin Dekker een aantal keer en dan volgde een pleidooi voor aanpak van de Zuidelijke Ringweg of een nuancering van de rol van de fiets en het OV in het bestrijden van het vastlopen van het verkeer naar en in de Stad. Respect voor deze dualistische benadering, die in dat geval leidt tot een standpunt waar het CDA goed mee uit de voeten kan.

Eerlijk gezegd vreesden we dat we na het vertrek van Koen Schuiling ook afscheid moesten nemen van het tot dan toe gevoerde realistische verkeersbeleid. Na de afgelopen commissie hebben we weer goede hoop! 

 

2 reacties september 22nd, 2006

Waar blijft het (linkse) college?

Het begint de pers ook op te vallen, het is erg rustig aan het politieke front in de Stad. Dit leidde ertoe dat de Luncheditie van de Groninger Internet Courant zich gisteren hardop afvroeg waar de oppositie blijft. Het antwoord op die vraag ligt in het feit dat het collegebeleid (gelukkig!) nog niet echt links wil worden.

Op de dag dat de wethouder van Verkeer wegbleef bij de opening van het nieuwe gedeelte van de Westelijke Ringweg, werd Hans Alders met veel vertoon door de burgemeester zelf ingeschreven als Stadjer. Wethouder Visscher zegt zo nu en dan nog iets over duiven, wethouder Dijkstra over het asbest in de Oosterpoort en wethouder De Vries bouwt voort op wat zijn voorganger deed. Wethouder José van Schie haalt nog de meeste pers, maar die is niet zo lovend over de VMBO-kwestie in Lewenborg. Weinig linkse punten dus. Zo weinig, dat wethouder Verschuren zich genoodzaakt zag om in zijn nieuwe weblog (succes ermee, Peter) de linkse verworvenheden bij elkaar te harken.

En inderdaad, er zijn een paar bezuinigingen teruggedraaid. Maar als je een beetje nadenkt, weet je dat het terugdraaien van de bezuinigingen die door het vorige college moesten worden doorgevoerd het beleid terugbrengt op het oorspronkelijke niveau van een college waar ook CDA en VVD in vertegenwoordigd waren. Of wij waren toen links of zij zijn het nu niet. En het laatste is waar.

De echte reden waarom het zo stil is, is dat dit college geen linkse, maar een middenkoers vaart, waar het CDA zich van oudsher in kan vinden. En we halen onze punten binnen. Kleine, zoals onze inzet voor een Vrijwilligersfonds, of grote, zoals de toezegging voor meer geld voor schoon, heel en veilig. En we zijn nog maar net begonnen!

Om het journaille gerust te stellen: ik heb deze weblog niet voor niets. Zodra er reden is om de gang van zaken in politiek Groningen te bespreken, zal ik dat doen. Soms serieus, maar vaak ook met een ‘twist’ of een portie zelfspot. Vandaar de naam: Seton in de bocht! 

 

6 reacties september 18th, 2006


Kalender

september 2006
M D W D V Z Z
    Okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie