Archief van december, 2006

2007?

Nog even en 2006 is voorbij. Een jaar met, zeker voor het CDA, hoogte- en dieptepunten. Te vroeg nog om conclusies te kunnen trekken over het college, dat immers na een trage start net wat op gang aan het komen is. Maar het stellen van vragen over wat ons in 2007 te wachten staat, zegt ook iets over het heden.

Vragen over 2007:

- het Blauwe Dorp: zijn we in staat dit unieke stukje Stad te behouden?

- het Stadsbalkon: hebben we het fietsenprobleem nu opgelost of niet?

- VMBO in Lewenborg: gaat het lukken met die inspraak?

- Groninger Forum: krijgt het college grip op dit grote project?

- Vinkhuizen: wordt er wat gedaan aan de rafelranden van de wijkvernieuwing?

- WMO: hoe lopen de inderhaast gemaakte plannen in de praktijk?

- vrijwilligerswerk: gaan we nu eindelijk eens beleid maken?

- bereikbaarheid: gaan we met z’n allen inzien dat inzetten op de fiets niet voldoende is?

- beheer en onderhoud: waar merken we de gevolgen van de bezuinigingen het eerst?

- SMS-alert: wanneer kan de burgemeester feestelijk de eerste SMS versturen?

- Martinitoren: wanneer kunnen we de toren weer beklimmen?

- Meerstad: gaan we de planning halen?

- binnenstadsvervoer: tram en/of gondelbaan?

- gemeenteraad: hoeveel raadsleden gaan er vertrekken?

Zoals u ziet, genoeg vragen te bedenken en ik heb er vast nog veel vergeten. Duidelijk is dat wij ons als oppositiepartij het komende jaar niet hoeven te vervelen. En ook de weblog gaat volgend jaar door!

Graag wens ik alle lezers een gezegend 2007!

 

 

 

2 reacties december 27th, 2006

Zegeningen

De laatste tijd moet wethouder Dekker het wel eens ontgelden in mijn weblogs. En na de laatste commissie was er ook weer reden tot gemor, omdat zij in de richting van de CDA-fractie last van een ultrakort geheugen had. Maar nu heeft zij een inzet getoond, die veel goed maakt.

Eerst de mindere actie: neem een willekeurige fractie (stel: het CDA) die vragen stelt en suggesties doet aan het college over verkeersveiligheid bij een school (bijv. de Ploegschool in Hoogkerk). Stel je nou eens voor dat het college deze vragen negatief beantwoordt, en 4 weken later delen van de suggesties alsnog verwerkt in een eigen voorstel. Hoe reageer je dan?

a) verbolgen: welke gek heeft zoiets bedacht?, of

b) tevreden: het college heeft toch maar mooi onze suggesties overgenomen, of

c) narrig: de inhoud is OK, maar dit kán toch niet?!

Laat ik eerlijk zijn: bij mij overheerste het derde gevoel. Natuurlijk zijn we blij met het eindresultaat (”tel uw zegeningen”, zei wethouder Dekker nog), maar de manier waarop is natuurlijk puur slecht. Niet voor herhaling vatbaar!

Dan was er een tweede actie: het college stelt voor nu eindelijk een fietsbrug aan te leggen bij Leegkerk, over het Aduarderdiep. Een lang gekoesterde wens vervuld, iedereen tevreden, zou je zeggen. Toch niet: het CDA, en ook de PvdA, maar dan alleen in eerste termijn, vroegen zich af of ruim 8 ton gemeentelijk geld hier goed besteed is en of we met dat geld niet beter de fietspaden langs de Eikenlaan konden aanpakken.

Nou, je had het moeten horen: “dit heeft de raad altijd gewild” , “bent u dan tegen recreatie”, “wilt u deze laatste verbinding in het netwerk dan niet”, terwijl ik alleen maar vroeg om harde cijfers over het verwachte gebruik van de brug. Gefronste wenkbrauwen en een vage toezegging van de wethouder waren mijn deel: misschien kunnen we u die cijfers nog vóór de raad leveren, maar misschien ook wel niet. Dan weet je vaak wel hoe laat het is.

Maar….vanavond (19-12) vond ik in de mail een brief aan de raad met daarin wat cijfers over het gebruik van de brug. Niet veel, zeker geen harde gegevens over het recreatief gebruik. Maar veel belangrijker vond ik dat wethouder Dekker werk heeft gemaakt van onze wens, ook al kan ze, vanwege de beperkte tijd tussen commissie en raad, er niet volledig aan voldoen. Tel uw zegeningen! 

 

 

Reageer december 19th, 2006

Wrevel

De afgelopen week hing er een bepaald gevoel in de lucht. Het duurde een tijdje tot ik er het juiste woord bij vond, maar het woord is ‘wrevel’. Geen ruzie, geen conflict, maar onderhuidse ontevredenheid die bij gelegenheid naar boven komt.

Het begon vorige week al met de discussie over de welstand in Ruimte & Wonen. Duidelijk was dat welstandsgoeroe Jurjen van der Meer niet op één lijn zat met PvdA’ers als wethouder Frank de Vries en raadslid Ad Prins. Tussen Prins en Van der Meer ontstond er wrevel over de aanspreekvorm ‘u’ of ‘jullie’ in de richting van raadscommissie. Ad had natuurlijk compleet gelijk met zijn pleidooi voor de juiste omgangsvormen, maar duidelijk werd dat er weinig chemie zat tussen deze twee, terwijl ze toch allebei erg veel met welstand hebben.

Tussen De Vries en Van der Meer ging het mis bij de winkel bij de Der A-kerk. Van der Meer maakte van de gelegenheid gebruik een pleidooi te houden voor het welstandsadvies, waarna De Vries (ze zaten naast elkaar) omstandig het collegestandpunt ging verdedigen. Niet vaak vertoond!

Vervolgens ging la Dekker over de schreef toen ze de Kerstboom bij het Stadhuis zag. Haar uitspraak viel niet goed bij Peter Verschuren, die met enig vertoon de toen nog provisorisch aangelegde verlichting had aangestoken. En ook bij de scholieren van AOC Terra maakte Dekker zich natuurlijk niet populair. Verschuren heeft intussen zijn excuses aangeboden, en Karin Dekker heeft toegezegd naar de school te gaan.

En verkeerswethouder Dekker had het al aan de stok met de ondernemers, omdat zij zich op de fiets waagt in het voetgangersgebied rond de Herestraat. Ook een enkel GroenLinks-raadslid volgt dit voorbeeld, zo heeft collega-raadslid Bernard Koops geconstateerd. Enig dualisme zou hier op z’n plaats zijn.

Maar hoe dan ook: de fotoactie van de GCC om Dekker op heterdaad te betrappen is ludiek en natuurlijk volkomen terecht (ik denk dat ze er zelf ook nog wel om kan lachen). Ik stel graag de website van het CDA ter beschikking, kom maar door met die foto’s!

 

 

5 reacties december 13th, 2006

Never a dull moment

Wethouder Peter Verschuren (SP) is door de Leeuwarder Courant tijdens de begrotingsbehandeling betrapt op een gaap. En dat in een vergadering waarin een begroting werd besproken die op zijn terrein amper nieuws bevatte. Logisch dat hij weinig vragen kreeg en logisch dat hij zich wat verveelde. Minder logisch is zijn reactie in zijn weblog op de kritiek op zijn optreden als wethouder tot nu toe: “Ja, maar de oppositie…”. Terwijl dit de kans was om de pers inhoudelijk van repliek te dienen. Waarom deed hij dat dan niet?

De kritiek van de Leeuwarder Courant was scherp, omdat deze zich richtte op het functioneren van Verschuren als wethouder, in vergelijking met zijn langjarige optreden als raadslid. Dan raak je een gevoelige snaar. Het paste hem beter om in te gaan op de oppositierol van toen vergeleken met die van nu, dan op de wethoudersrol van nu, vergeleken met die van toen. We helpen hem een beetje.

Want als je de wethouders van nu (alleen la Dekker laat nog wel eens wat van zich horen) vergelijkt met het sterrenteam van de vorige periode (Smink, Schuiling en Paas/Visser) dan was er die vorige periode ook wel een stuk meer schwung in het college. Okee, je moet de talenten van destijds achteraf ook geen mythische proporties toekennen en ja, we hadden ook wel eens last van al te veel dadendrang en botsing van ego’s, maar er gebeurde tenminste iets.

Veel ambitie, veel reuring, veel adrenaline, die ook in voorstellen werd omgezet. Heerlijk veel materiaal om je als oppositiepartij tegen af te zetten. De stad werd bestuurd, er werd aan de kar gesleurd, never a dull moment!

Hoe schril het contrast met deze periode. Een nieuw college dat tot nu toe vooral op de winkel past, een paar veilige voorstellen doet en verder vooral veel uitstelt. Het is stil in het stadhuis, en de wethouders delen in de malaise. Er is er voorlopig niet één die het niveau van het vorige team haalt.

Als een oppositiepartij dat dan zegt, is het misschien eventjes vervelend. Maar als een respectabele krant dit aanroert, onder verwijzing naar een glorieus verleden, komt het harder aan. Naar een ander wijzen is dan een gemakkelijke uitweg, maar dat houd je niet lang vol. Om in Verschurens beeldspraak te blijven: Erben Wennemars hoeft van mij niet in de ringen, maar het wordt wel tijd dat hij een paar behoorlijke tijden gaat neerzetten.

Verschuren heeft de kans om de kritiek inhoudelijk te pareren niet gepakt. Dan is de vraag: is dat niet willen of is dat niet kunnen?

 

 

 

9 reacties december 5th, 2006


Kalender

december 2006
M D W D V Z Z
« Nov   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Berichten per maand

Berichten naar categorie