Circus

29 oktober 2008

De victorie†komt uit Winschoten deze keer: de gemeente moet circussen met wilde dieren toelaten. Een discussie die niet alleen in Oost-Groningen, maar ook in de Stad speelde, is hiermee door de rechter beslecht. Goed nieuws voor al die kinderen die ook voor de dieren naar het circus komen. En getuige de berichtgeving over collega Betty de Boer (VVD), begint straks ook het verkiezingscircus te draaien.

Het was een soms felle discussie met vooral GroenLinks en de SP. Men wilde de gemeentegrenzen sluiten voor circussen met wilde dieren omdat deze niet goed behandeld zouden worden. Veel ophef, grote woorden.

Uiteindelijk was Winschoten de eerste gemeente waar, overigens op initiatief van de ChristenUnie, een verbod voor circussen met wilde dieren in de APV werd getimmerd. Een bezwaarschrift mocht niet baten, overigens tegen het advies van de gemeentelijke bezwarencommissie in.

De rechter moest dus de knoop doorhakken en daar werd in Groningen ook naar uitgekeken. En de uitspraak is†teleurstellend voor actiegroep “Wilde dieren de tent uit”, maar geruststellend voor de circussen die hun dieren liefdevol verzorgen, en alle mensen die graag deze circusvoorstellingen bijwonen.

Een kleine “Zie je nou wel” is op z’n plaats, want naast principiŽle argumenten voor of tegen wilde dieren in circussen – daar kun je namelijk van mening over verschillen – †heb ik in de discussie steeds gezegd dat het niet een gemeentelijke, maar een landelijke bevoegdheid is om het dierenwelzijn te regelen: de gemeente mag er hier geen eigen regels op nahouden, en dat heeft de rechter nu bevestigd.

Einde verhaal? Nee, er is nog een mogelijkheid voor hoger beroep. Vanmiddag geeft burgemeester Vlietstra een persconferentie, dus wie weet.

“Wie weet” geldt ook voor Betty de Boer, die vanuit het niets op een bijna-verkiesbare plek op de Europese kandidatenlijst van de VVD is terechtgekomen. Gefeliciteerd, Betty!

Als lijsttrekker Hans van Baalen het in juni 2009 goed doet, gaat ze pendelen tussen Groningen en Brussel en begint hier de discussie over haar opvolging. Interessant, want langzamerhand starten de partijen†in de stad de procedures voor de nieuwe kandidatenlijsten weer op. Binnenkort weer verkiezingscircus in de stad!

Bericht onder: Bestuur, raad

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

januari 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Meest recente berichten