Archief van maart 5th, 2011

Sausje

Het CDA bevindt zich landelijk op een all time low, na drie verloren verkiezingen, zonder een helder program en zonder een aansprekende leider. Er is weinig aantrekkingskracht op jongeren, er is veel ontevredenheid onder ouderen, de partij heeft last van secularisatie en vergrijzing. Hoopvol is dat er een Noordelijke kandidaat met potentie beschikbaar is voor het voorzitterschap van de partij.

Ruth Peetoom heet ze, uit Utrecht. Dat is het midden van het land zult u zeggen, maar Ruth heeft wortels in de provincie Groningen en is in de Stad bekend geworden als Statenlid, vrouw van CDA-wethouder René Paas en predikant van de Immanuelkerk.

Belangrijker is dat zij een helder beeld heeft van waar het momenteel bij de partij aan schort en wat er zou moeten gebeuren. Wat mij bijvoorbeeld aanspreekt in haar Podiumartikel, vandaag in Trouw: “Het CDA is de partij van de samenleving. Noch de markt, noch de staat realiseert onze idealen. Christen-democraten gaan uit van de kracht van mensen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en anderen. Deze visie onderscheidt het CDA vanouds van andere partijen.” En: “De economische crisis dwingt de overheid zich terug te trekken. Diezelfde crisis toonde het falen van de markt aan. De oplossing moet dus komen van de samenleving zelf. Mensen zelf moeten weer vorm geven aan hun leven en verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

In de PS-campagne merkte een Brabantse liberaal op dat het CDA niets anders was dan de VVD met een christelijk sausje. Natuurlijk had hij daar eigenbelang bij, maar dat soort opmerkingen moeten wij toch met onze daden in de kiem smoren. Wat Ruth Peetoom zegt over de christen-democratische drijfveren is daarvoor het begin van een antwoord.

Oja, dan dit nog. Jarenlang hebben pragmatisch ingestelde CDA’ers gezegd dat deze wat principiëlere koers ons veel stemmen zou gaan kosten. Moet je eens kijken waar we nu staan! In deze tijd en onder deze omstandigheden vraagt, nee roept de kiezer om eigenheid, om herkenbaarheid, om inleving in en aandacht voor de noden van alledag.

Hebben we dat in de stad dan allemaal goed gedaan? Nee. Is het het dan hoog tijd om deze herijking ook vanuit het Noorden te ondersteunen? Ja dus. Politici als Ruth Peetoom laten zien dat er ook in 2011 en daarna met het CDA een principiële koers valt te varen. Zonder betuttelend of bevoogdend te zijn. Niet vanuit een hogere morele standaard, wel vanuit oprechte aandacht voor de ander in zijn of haar noden én verantwoordelijkheden. Niet de tegenstelling, maar de verbinding zoekend. Ik denk, weet zelfs zeker dat dit onder kiezers in Stad en lande zeker herkend en gewaardeerd zal worden.

6 reacties maart 5th, 2011


Kalender

maart 2011
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie