Archief van maart 15th, 2011

Hysterisch

Tussen het conservatieve deel van CDA en VVD is het momenteel pais en vree, en schoudergeklop. Maar tussen de christelijke vleugel van de christen-democraten en de meest extreme vleugel van de liberalen is het hommeles. Een principestrijd tussen Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Mirjam Sterk (CDA).

En het gaat ook ergens over, namelijk één van de meest fundamentele grondrechten, de vrijheid van godsdienst. Hennis vindt dat de kerk behoorlijk in de staat is getreden. “Kijk maar naar de confessionele scholen (…)”. Bovendien zou de vrijheid van godsdienst al voldoende vervat zijn in andere vrijheden, zoals het recht van meningsuiting en dat van vergadering. “In feite is het artikel waarin de vrijheid van godsdienst is vervat, overbodig.”

Je kunt erop wachten dat het CDA hier tegenin zou gaan. Want waar we de losse flodders van Wilders c.s. nog van ons af kunnen laten glijden, komt Hennis hier met liberaal gestrekt been op kniehoogte in. Misschien in de hoop dat de scheidsrechter het niet ziet, maar let op, de camera’s hebben het geregistreerd.

In de basis komt Hennis’ opvatting erop neer dat je alles mag vinden, er is immers de vrijheid van meningsuiting. Je mag ook in vrijheid over van alles vergaderen, want er is vrijheid van vergadering, maar alles wat met religie te maken heeft, moet je maar achter de voordeur houden, buiten de openbare ruimte, waar de staat de baas is.

Zeggen dat de kerk al behoorlijk in de staat is getreden en dan christelijke scholen als voorbeeld noemen, wijst toch op een denkwijze waarbij religieuze uitingen ongewenst, ja zelfs schadelijk zijn. Geen hoofddoekjes, geen confessionele scholen, geen christelijke omroepen, ook geen christelijke partijen?

Deze denktrant lijkt op een pleidooi voor een klinische staat, die elke religieuze uiting verbiedt en een verstikkende, steriele neutraliteit oplegt. Ik ben bij de linkse partijen wel eens vergaande, bedenkelijke denkbeelden over staatsinvloed tegengekomen, maar met deze oprisping van de VVD heb ik nog veel minder!

Als christen-democraat wil ik juist bevorderen dat mensen samen in alle vrijheid datgene kunnen delen wat hen het meeste bezighoudt. Dat het geloof niet iets is wat je alleen op zondag doet, maar dat je dagelijkse leven daarvan doordrenkt is en dat je dat laat meewegen in de keuze van de school voor je kinderen, wat je op zondag al dan niet doet en op welke partij je stemt.

Wij maken daarbij ook geen onderscheid tussen religies. In Limburg ging het bij de PS-verkiezingen over een verbod op moskeeën; PVV voor, CDA tegen. Ik zie geen verschil tussen de hoofddoek van een moslima of een christelijke mevrouw uit Staphorst.

Ik geloof dat een samenleving juist sterker wordt door ruimte te scheppen voor religie, niet zwakker. Ik geloof dat Wilders het helemaal misheeft als hij het ene geloof minderwaardiger vindt dan het andere. Ik geloof dat Hennis het helemaal mis heeft als zij de ziel uit de samenleving wil snijden.

En wat is eigenlijk het probleem? Je hóeft niet naar een confessionele school, maar het kan en het mág. Vrijheid in optima forma!

4 reacties maart 15th, 2011


Kalender

maart 2011
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie