Archief van maart 25th, 2011

Kerend tij

We dachten dat het stil zou blijven tot eind april, maar daar was het Forum weer in het nieuws: een analyse van de voorstanders waar het toch fout was gegaan. Opvallend was dat de zwartepiet deels bij de pers werd gelegd. Maar waren die niet gewoon de boodschappers van het kerend tij?

Opeens zag ik een kopstuk van het Forum op TV zeggen dat ze toch behoorlijk last hadden gehad van de cynische journalistiek. En vanmiddag in OOG-Forum (verwarrend) werd ook gezegd dat de pers te negatief was, dat de pers ook niet met alle winden mee moet waaien en dat het de taak van de pers is stelling te nemen.

Ik zet daartegenover dat de pers juist heel objectief heeft aangegeven wat de veranderende stemming in de Stad was. Een stemming die door veel politici en beleidsmakers niet goed of pas laat is aangevoeld. Want in het begin was de pers helemaal niet zo negatief, en nog steeds ligt het Forum als concept over het algemeen goed bij journalisten zelf.

Maar zij hadden ook de taak om verslag te leggen van wat er in de Stad gebeurde. En dan zag je dat na een optimistische start het college de aanvankelijke voorsprong niet heeft weten vast te houden. En dat op cruciale momenten het verhaal van het Forum niet overkwam, ondanks steun van kanonnen als Rob Pronk en Kees van Twist. En dat het concept tot op het eind onaangetast bleef terwijl de economische omstandigheden duidelijk verslechterden.

De voorstanders van het Forum wisten de publieke opinie niet enthousiast te houden en dat heeft de pers vastgelegd. Uiteraard met pieken in de aanloop naar zowel de gemeenteraads- (2010) als de Statenverkiezingen (2011).

En natuurlijk is het lastig om een abstract verhaal te verdedigen tegen concrete kritiek, en natuurlijk waren er partijen die er electoraal een slaatje uit wilden slaan, maar met alle respect voor de Stadspartij en anderen, daar had toch wel iets meer en beter weerwoord aan gegeven kunnen worden.

Was het niet oud-wethouder Smink (PvdA) die met lede ogen aanzag dat het plan een schietschijf was geworden, mede door de tweespalt in zijn eigen partij? En was het niet Ben Warner (Gasunie) die pas zeer recent kwam met een voor voor- en tegenstanders een enthousiasmerend pro-Forum verhaal? Waarom kon dat geluid niet eerder naar buiten? En waarom moest het uiteindelijk van hem komen?

Nee, de analyse van de negatiever wordende teneur in de pers klopt wel, maar de oorzaak ligt daar niet. Men heeft de veranderende tijden onvoldoende en te laat ingezien, met de huidige impasse, zowel qua inhoud als qua bestuurlijke verhoudingen, als gevolg.

Pas na het advies van Terlouw c.s. kunnen we zien hoe het tij definitief gaat stromen, inclusief de consequenties voor het Forum zelf en voor de voorstanders die de pers noch de  kiezer de schuld mogen geven.

3 reacties maart 25th, 2011


Kalender

maart 2011
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie