Sausje

05 maart 2011

Het CDA bevindt zich landelijk op een all time low, na drie verloren verkiezingen, zonder een helder program en zonder een aansprekende leider. Er is weinig aantrekkingskracht op jongeren, er is veel ontevredenheid onder ouderen, de partij heeft last van secularisatie en vergrijzing. Hoopvol is dat er een Noordelijke kandidaat met potentie beschikbaar is voor het voorzitterschap van de partij.

Ruth Peetoom heet ze, uit Utrecht. Dat is het midden van het land zult u zeggen, maar Ruth heeft wortels in de provincie Groningen en is in de Stad bekend geworden als Statenlid, vrouw van CDA-wethouder René Paas en predikant van de Immanuelkerk.

Belangrijker is dat zij een helder beeld heeft van waar het momenteel bij de partij aan schort en wat er zou moeten gebeuren. Wat mij bijvoorbeeld aanspreekt in haar Podiumartikel, vandaag in Trouw: “Het CDA is de partij van de samenleving. Noch de markt, noch de staat realiseert onze idealen. Christen-democraten gaan uit van de kracht van mensen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en anderen. Deze visie onderscheidt het CDA vanouds van andere partijen.” En: “De economische crisis dwingt de overheid zich terug te trekken. Diezelfde crisis toonde het falen van de markt aan. De oplossing moet dus komen van de samenleving zelf. Mensen zelf moeten weer vorm geven aan hun leven en verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

In de PS-campagne merkte een Brabantse liberaal op dat het CDA niets anders was dan de VVD met een christelijk sausje. Natuurlijk had hij daar eigenbelang bij, maar dat soort opmerkingen moeten wij toch met onze daden in de kiem smoren. Wat Ruth Peetoom zegt over de christen-democratische drijfveren is daarvoor het begin van een antwoord.

Oja, dan dit nog. Jarenlang hebben pragmatisch ingestelde CDA’ers gezegd dat deze wat principiëlere koers ons veel stemmen zou gaan kosten. Moet je eens kijken waar we nu staan! In deze tijd en onder deze omstandigheden vraagt, nee roept de kiezer om eigenheid, om herkenbaarheid, om inleving in en aandacht voor de noden van alledag.

Hebben we dat in de stad dan allemaal goed gedaan? Nee. Is het het dan hoog tijd om deze herijking ook vanuit het Noorden te ondersteunen? Ja dus. Politici als Ruth Peetoom laten zien dat er ook in 2011 en daarna met het CDA een principiële koers valt te varen. Zonder betuttelend of bevoogdend te zijn. Niet vanuit een hogere morele standaard, wel vanuit oprechte aandacht voor de ander in zijn of haar noden én verantwoordelijkheden. Niet de tegenstelling, maar de verbinding zoekend. Ik denk, weet zelfs zeker dat dit onder kiezers in Stad en lande zeker herkend en gewaardeerd zal worden.

Bericht onder: Zonder categorie

6 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Ulfert Molenhuis  |  05 maart 2011 om 22:00

  De echtgenote van het politieke voorbeeld van Jan Seton is kandidaat partijvoorzittter, samen met nog vijf anderen. Ruth Peetoom is een slimme vrouw die goed weet te communiceren en lijkt een mooie keuze om het CDA nieuw leven of liever gezegd een geheel nieuwe koers te laten varen. Maar met de voorzichtigheid van Seton krijg je de ankers van het schip natuurlijk nog niet eens gelicht. Het CDA dat zou moeten staan voor een rechtvaardige samenleving, daarbij altijd opkomend voor de zwakkeren in de samenleving, koos er nog niet lang geleden voor om een stevige ruk naar rechts te maken, inderdaad richting VVD en PVV, en samen te werken met een beweging die wel onderscheid maakt tussen mensen en groepen mensen. De zwakkeren in onze samenleving betalen de prijs voor de bankencrisis. Huurverhogingen, huurtoeslagverlaging, miljoenen korten op sociale werkplaatsen, enz. En het CDA maar roepen dat dit een sociaal kabinet is! Het CDA moest meeregeren, want dan zouden ze veel stemmen bij de PVV gaan terughalen, was het motto, ook in het noorden van Nederland. Dat riepen de prominenten van het CDA en zij kregen vervolgens mooie posten in de huidige regering of een andere cadeautje. Eigen belang en machtsdenken, meer valt hier helaas niet van te maken.

  Het kan alleen nog anders als er een geheel nieuw CDA-schip wordt gebouwd, dat is uitgerust om een eigen koers te varen, een route af te leggen die herkenbaar is en die mensen richting geeft en vooral de zwakkeren daadwerkelijk een haven biedt. Daar zijn dan andere politieke leiders voor nodig. Dan hebben mensen zoals ik, een goede reden om weer terug te keren binnen het CDA, anders niet!

 • 2. Kees Huizenga  |  12 maart 2011 om 15:20

  Het zal een geestelijke verademing voor het CDA zijn, indien drs. Ruth Peetoom voorzitter van het CDA wordt.

  Zie: http://www.ruthpeetoom.nl/

  Ik vraag me af of ze PKN-predikant in Utrecht kan blijven, indien ze benoemd wordt. In het kader van de scheiding tussen kerk en staat.

  In de NCRV-gids van 5-11 maart 2011 staat op pagina 69 een prachtige, doorleefde en Joodse uitspraak van oud-minister Ernst Hirsch Ballin:

  “Als je ophoudt sommige mensen te respecteren met wat ze eigen is, dan heb je opgehouden om ieder mens te respecteren.”

  Daar gaat het nu om. Om binden en verbinden; niet uitsluiten en polariseren. Bij de PVV is onze Vrijheid het grote slachtoffer. Daar hebben onze (voor)ouders voor gestreden!

  “Opdat wij niet vergeten!”

 • 3. Jan Seton  |  15 maart 2011 om 23:12

  @Ulfert: bedankt voor je reactie, kan een eind met je meegaan. Je springt alleen wel snel van mijn optreden naar dat van het kabinet, terwijl je niet vermeldt dat ik, net als Ruth trouwens, tegen dit kabinet heb gestemd. Laten we hopen dat zij inderdaad partijvoorzitter wordt!

 • 4. Ulfert Molenhuis  |  18 maart 2011 om 21:11

  Beste Jan,

  Natuurlijk was ik niet vergeten dat jij op het congres in Arnhem tegen dit kabinet hebt gestemd, dat deden we dus beide. Daaraan voorafgaande werd mij duideljk gemaakt dat het CDA een flinke ruk naar rechts ging maken en een aantal principes als christen-democratische partij over boord zou gooien om de samenwerking met de beweging van Wilders mogelijk te maken.
  Ik heb er hard aan meegewerkt het tij gekeerd te krijgen, maar dat is dus niet gelukt. Ik heb daaruit consequenties getrokken. Ik kan geen lid meer zijn van een partij die samenwerkt met een partij die onderscheid maakt in mensen en groepen van mensen. Vrijheid van godsdienst hoort ons alles waard te zijn. Ik kan ook geen lid meer zijn van een partij die de gevolgen van de financiele crisis grotendeels afwenteld op de allerzwaksten in de samenlevng. Ik durf dat a-sociaal te noemen en ver weg van wat van christenen verwacht mag worden. Jij en ik merken niets van de crisis, maar zij des te meer. Peetom schrijft dat het CDA de partij is van de samenleving. Welke deel van de samenleving bedoelt ze hiermee? We moeten aandacht hebben voor de noden van alle dag, schrijf jij. Helemaal waar Jan! Maar wat doet dit kabinet, waar het CDA deel van uitmaakt? Ze nemen de mensen die juist bescherming behoeven, nog meer af van het weinige wat ze hebben. Er is derhalve veel meer nodig om weer op koers te komen, met de huidige kolen komt de ketel in ieder geval niet onder stoom. Een nieuwe koers moet met nieuwe mensen, ik hoop dat Ruth Peetoom er een van is.

 • 5. Rodolfo  |  31 juli 2014 om 10:31

  Thank you so much for this aretlci, it saved me time!

 • 6. staying local  |  24 september 2014 om 00:18

  I could read a book about this without finding such real-world approaches!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten