Croma

23 augustus 2008

Zo. Augustus 2008; we zijn over de helft van deze raads- en collegeperiode. Een aardig moment om het eerste linkse experiment sinds de roerige jaren ‘70 tegen het licht te houden. Hoe gaat het met de college en hoe staan de verschillende fracties ervoor, zo aan het begin van het vergaderseizoen 2008-2009? Een analyse.

De gemeenteraad van Groningen kent al decennialang een latente linkse meerderheid. Natuurlijk door het forse PvdA-aandeel in de raad, maar ook door de SP en GL (en hun voorgangers). En als je de gematigd linkse D66 en ChristenUnie (eerder: GPV) meetelt, is er steeds een getalsmatige meerderheid geweest voor een links stadsbestuur.

Toch is dit maar zelden voorgekomen; pas in 2006, na gelijktijdig verlies van CDA/VVD en winst van PvdA/SP kreeg het roemruchte linkse college van Wallage en Van den Berg (PvdA) een opvolger in het huidige college van opnieuw Wallage en Dekker (GL).

Dat het zo lang duurde voor er weer een nieuw links college kwam, heeft natuurlijk ook een reden. Een college dat volledig uit linkse partijen bestaat, heeft (net als een volledig rechts college overigens) de neiging in onbalans te raken. Niet alleen op inhoudelijke issues, maar ook omdat men in elkaars electorale vijver zit te vissen.

Dat hebben we de afgelopen twee jaar ook gezien: links komt er niet uit met de bewonersparticipatie, ondanks de goede intenties van de SP. En bijvoorbeeld bij kwesties als parkeren en bereikbaarheid zit de PvdA lastig, omdat politieke steun van CDA en VVD in het college ontbreekt. Derde voorbeeld: de voortdurende wedstrijd tussen GL en SP wie het duurzaamst en het groenst is (tussenstand: SP staat verrassend voor).

In de eerste twee jaar van een collegeperiode zijn deze problemen nog goed te handlen: veel overleg en elkaar niet teveel kietelen, dan gaat het best goed. Resultaat is een mat en flets college en weinig profiel voor coalitiepartijen in de raad. De GL-fractie is de uitzondering op deze regel (hulde) en heeft tot nu toe dan ook het meest met de PvdA gekibbeld.

Bij het college is het intussen net als met Croma: het wil maar niet spetteren. We moeten het vorige college niet gaan verheerlijken, maar met wethouders als Smink (PvdA), Schuiling (VVD) en Paas (CDA) viel er toch heel wat meer te beleven in en buiten het Stadhuis! Met links en rechts samen in een college had je toen in een halfjaar meer vuurwerk dan we nu in het laatste anderhalf jaar hebben gehad.

Maar er is hoop: we zijn de tweede helft van de raadsperiode ingegaan. Er zal geprofileerd en geoogst moeten worden, terwijl de landelijke peilingen voor met name de PvdA en SP én de financiën zwaar tegenvallen. Leuke linkse ideetjes moeten wijken of de OZB moet fors omhoog. Dit zal vooral voor de grootste collegepartij PvdA een harde dobber worden.

De begroting 2009 in november zal daarom de eerste echte inhoudelijke testcase zijn voor dit college. Gaat het toch nog spetteren?

Bericht onder: Bestuur, geld, raad

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Meest recente berichten