Sportief

22 augustus 2008

Het zal je maar gebeuren; burgemeester Walage liet zich afgelopen woensdag in het debat over de brand in de Euroborg van zijn sportiefste kant zien, en gaf toe dat ook de gemeente (brandweer, politie) steken had laten vallen. Vervolgens wordt hij een dag later door de KNVB alsnog op een wel heel stevige manier pootje gehaakt over het WK 2018. Vervelend genoeg, maar waarom moet ‘de coalitie’ zich er nou mee bemoeien?

Het ging zo goed in de raadscommissie F&V. Wallage toonde zich groot genoeg om toe te geven dat de stadionbrand meer was dan “een onhandige samenloop van omstandigheden” zoals hij daags na de brand had gezegd. En ook het gemeentelijk aandeel in deze kwestie bleek groter dan eerst uit de beeldvorming naar voren kwam. Prima discussie, alle fracties tevreden, zelfs geen debat in de raad meer nodig.

Maar dan gisteren. Dat secretaris-generaal Been van de KNVB ons waarschuwt dat we het WK 2018 gaan missen als we geen stadion kunnen leveren van minstens 40.000 toeschouwers, is fair, maar dat hij daarna begint met lelijke kwalificaties over politieke moed en draagkracht, is niet zo sportief meer.

Want kijk maar eens naar de huidige situatie in de Stad: een nagelnieuw stadion dat wel wat wordt uitgebreid, maar bouwkundig nooit de 40.000 zal kunnen halen en een gemeentekas die (na 2 jaar!) geen nieuw stadion mogelijk maakt, en waar er zelfs over veel geringere investeringen voor de amateursport (Sport in beeld) al geruime tijd politieke discussie wordt gevoerd.

Wat een gedoe dus allemaal, terwijl ieder weldenkend mens kan uitrekenen dat een Groningse garantie voor die 40.000 toeschouwers binnen de door de KNVB gehanteerde termijn (”enkele maanden”) onbereikbaar is. En er is geen enkele burgemeester die met zijn bevlogenheid die 20.000 extra stoeltjes erbij kan regelen. Ik ben helemaal niet te beroerd om dit college eens van te weinig daadkracht te betichten, maar ik kan deze uithaal van de KNVB-secretaris echt niet volgen.

Ik was ook heel verbaasd over de gezamenlijke reactie van de coalitiepartijen. Waarom hier zo snel de gelederen over gesloten, terwijl er al eerder kritiek is geweest op het bastion van de drie coalitiepartijen? Inhoudelijk ligt het college hierover niet onder vuur, dus doet de verdediging wat overdreven aan. Want ook voetbalkenner en oppositiegenoot Geert Spieker (Stadspartij) ziet in dat het niet kan: “We zijn gewoon niet groot genoeg”. Sportief.

Bericht onder: Bestuur, raad, sport

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Hans-Paul Klijnsma  |  23 augustus 2008 om 11:50

    Hoi Jan,
    Ik was net zo verbaasd over de koppenmaker van het DvhN als jij. Ik heb slechts voor GroenLinks met Bram Hulzebos gesproken. Uit de gedrukte versie bleek ook niets van gezamenlijkheid, hoogstens dat het niet zo verwonderlijk is dat stadse politici geen gemeentelijke bijdrage aan een nieuw stadion willen leveren. Als er net een nieuw stadion staat dat bij het grof vuil geplaatst moet worden en bovendien ook nog verwacht wordt om weer miljoenen in een stadion te stoppen waarvan nog niet is aangetoond dat het qua capaciteit (40.000) echt nodig is voor de stad en de FCG. Inhoudelijk zijn wij het hierover dus eens. Bovendien zijn er genoeg andere zaken in de stad die om extra geld vragen, de breedtesport is er daar een van. Kortom trap niet in elke val van de krant. Sommige journalisten (Dick Heuvelman) hebben daar grootse vergezichten, maar hoeven zich nooit druk te maken over het benodigde geld
    groet Hans-Paul

  • 2. Jan Seton  |  23 augustus 2008 om 19:35

    @Hans-Paul: geen coalitiepersbericht dus. Toch vreemd dat het dan zo pontificaal als coalitie-ding naar buiten komt. Een val van de krant? Wat zouden ze daar dan mee te winnen hebben? Hm, we houden het in de gaten.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

augustus 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten