15.839 (+ 0,3%)

25 november 2006

Er waren verkiezingen in het land en in de provincie Groningen verloor het CDA. In heel de provincie? Nee, de hoofdstad van de provincie bood hardnekkig weerstand: 0,3% in de plus, tegen de trend in. Werd het toch nog gezellig in het provinciehuis…

Heel wat minder gezellig was het voor wethouder Frank de Vries (PvdA). Uit eigen beweging of hiertoe aangewezen door het lot viel hem de eer toe de uitslag van de stad voor te lezen. Vooral de eerste drie uitslagen zullen hem zwaar zijn gevallen: een bescheiden winst voor het CDA,  een fors verlies van de PvdA en een nog forsere winst voor de SP.

Leuker was het voor Rosita van Gijlswijk (SP) zij kon, acht maanden na de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, nu in Amsterdam opnieuw een megawinst bejubelen. De SP-fractie buigt zich over haar opvolging, terwijl bij het CDA voornamelijk de vraag speelt of ze in de Tweede Kamer ook zo vaak overal tussendoor zal tetteren. Op dat punt naderde zij haar houdbaarheidsdatum, dus de verkiezingen kwamen geen moment te vroeg.

Dan de ChristenUnie. Wij feliciteren onze christenbroeders met hun landelijke groei. In mijn ogen terecht, gezien het constante, heldere optreden van André Rouvoet. Dat heeft het CDA vast een paar zetels gekost. David de Jong liep dan ook opgetogen rond in het Provinciehuis. Dit terwijl hij toch 1,2% van zijn achterban moest inleveren, vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart.

Die vergelijking is dan ook niet helemaal eerlijk, want als je ‘em voor het CDA zou doortrekken, zouden we 5 ą 6 zetels krijgen. Een leuk vooruitzicht, maar reėel? De uitslag van de Statenverkiezingen is het volgende ijkpunt. Het campagnevoeren hebben we in ieder geval nog niet verleerd!

 

Bericht onder: Zonder categorie

3 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Frank  |  25 november 2006 om 20:40

    Fantastisch toch, die collegiale opstelling van CDA-politici….

  • 2. Ulfert Molenhuis  |  25 november 2006 om 23:59

    Jan: gefeliciteerd! Gelukkig meer CDA-stemmers in de stad Groningen en dat doet me deugd. Er is overigens een verrassend vernieuwd landschap ontstaan, maar het volk heeft gesproken. JP heeft Wouter Bos verslagen.
    De verkiezingen zijn nog maar nauwelijks achter de rug of sommigen voorspellen nu alweer nieuwe verkiezingen. Het landsbelang (een houdbaar kabinet) doet er kennelkijk niet toe. De verkenner of informateur is nog niet eens benoemd, of er wordt nu al weer van alles geroepen. Waar zijn we naar op weg?

  • 3. ej  |  27 november 2006 om 17:43

    nu weer verkiezingen houden zou onzin zijn. Dan moet je de democratie gewoon afschaffen, en een commissie in Den Haag laten beslissen wie in de Kamer mag zitten en welke coalitie daar bij hoort. Als de kiezer heeft gesproken, moet de politiek het daar gewoon mee doen.
    Ik hoop zelf dat de politici een beetje over hun eigen ego heen weten te stappen en in het landsbelang een coalitie gaan smeden. De strijdbare taal, met verwijten over en weer, van de afgelopen dagen zijn wat mij betreft geen goede weg.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten