Black Box

26 november 2008

Er zijn nogal wat discussies over gebouwen, deze raadsperiode. Na eerder het Natuurmuseum hebben we nu natuurlijk het Forum, maar ook de discussie over het gebouw van de Sociale Dienst loopt nog steeds. Ondanks forse tegenwind van onder meer de PvdA-fractie (zie één van hun eerdere weblogs) blijft het college vasthouden aan nieuwbouw op het Europapark. Wat zit daarachter?

Van het begin af aan hebben wij en veel andere fracties bezwaren gehad tegen het verplaatsen van de dienst SoZaWe van de huidige locatie, de Zwarte Doos vlak bij de Westerhaven, naar een locatie ver uit het centrum. Want los van de vraag of het voor cliënten nu verder reizen is of niet, de impact van het vertrek van honderden ambtenaren zal door de winkeliers aan de Westerhaven gevoeld worden.

Daarna kwamen de kosten als argument naar voren. Het strippen van het huidige gebouw en het vervolgens renoveren is volgens het college 9 tot 37 miljoen duurder (87-15 miljoen) dan nieuwbouw op het Europapark (ca. 78 miljoen). Dat is apart, omdat in die gedachtengang het casco van de Zwarte Doos meer in de weg zou staan dan zou helpen, want het zou dan een forse negatieve waarde moeten hebben.

Natuurlijk speelt hier een andere politieke agenda: het college wil het Europapark een impuls geven en dezelfde honderden ambtenaren die ze in de Westerhaven gaan missen, komen wel naar het Europapark en tikken ook aan bij het gebruik van het station Europapark. De eis voor een marktplaats op de begane vloer van 4.500 m2 leidt ertoe dat alleen de locatie Europapark voldoet. En wie heeft die eis, waardoor bestaande locaties welhaast moeten afvallen, gesteld? Juist.

Met renovatie van de Zwarte Doos halen we wel veel, maar niet alle doelstellingen uit het Plan van Eisen. Maar het college heeft bij het Forum bewezen flexibel op omstandigheden te kunnen reageren. Ik weet, twee keer verhuizen is zeker niet ideaal, kost geld en tussentijds moet de dienstverlening uiteraard gewaarborgd zijn. Maar laten we eerst even goed onze knopen (kosten en baten) tellen voor we zo’n locatie aan de stadsrand laten schieten. Volgende week hebben we het erover in de commissie…

Bericht onder: Bestuur, Forum

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  27 november 2008 om 22:41

    Soms is het nodig om een onafhankelijk onderzoek te laten doen niet alleen aan de hand van het programma van eisen, maar ook om die eisen hierin mee te nemen en voldoende rekening te houden met het kernprodukt (de clienten). Het is bijna niet vooor te stellen dat de huidige visie van het College corect is. Het gaat ook hier weer om heel veel gemeenschapsgeld en er is ook binnen de Groninger bevloking weinig applaus en begrip voor te vinden. De knopen moeten worden geteld,.maar er moet eerst maar eens een verantwoord onderzoek plaatsvinden. Bovendien: de toestand van de Zwarte Doos is zo slecht nog niet en als lokatie veruit te verkiezen boven de buitenrand van de stad en dan nog aan de zuidkant ook, terwijl de clienten zich merendeels elders bevinden.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

augustus 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten