Stormbal

11 februari 2009

Ze zijn er niet gerust op, bij D66: na aanvankelijk enthousiasme voor het Forum onder publiek en politiek signaleert fractievoorzitter Elco van der Wilt nu een afbrokkelend draagvlak en stelt hier vragen over aan het college. De vraag is of D66, als verklaard voorstander van het Forum, hiermee niet zelf bijdraagt aan het beeld dat ze willen tegengaan, namelijk een afkalvend enthousiasme voor dit grote project.

Van der Wilt heeft ontegenzeggelijk een punt: we zijn na de breed gedragen keuze voor het ontwerp van NL Architects nu twee jaar verder, er is sprake van uitstel tot 2015 en het geld is nog niet rond. De tegengeluiden over de omvang van het gebouw en de omvang van de kosten nemen toe: te groot, te duur, te cultuur.

En het culturele veld wil weten waar ze met een speler als het Forum aan toe zijn, terwijl we nog tot juni moeten wachten voor het college met een definitief plan komt, inclusief financiering.

D66 hijst nu de stormbal en legt de verantwoordelijkheid voor het in stand houden van het draagvlak bij het college. Maar deze vragen op dit moment stellen zal het draagvlak niet doen toenemen. En wat moet het college antwoorden anders dan: “We werken er hard aan en weten zeker dat het goed komt, in juni hoort u (zoals afgesproken) meer?”

Als verklaard voorstanders al met deze zorgen naar buiten komen, bevindt het Forum zich in zwaar weer. Ik denk dat het college deze actie van D66, die ongetwijfeld als steun is bedoeld, toch niet als steun zal ervaren.

 

Bericht onder: Forum

3 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Stadjer  |  13 februari 2009 om 11:33

  Wat een klucht. Veel inwoners van de stad willen dat er eindelijk, eindelijk, eindelijk eens iets gebeurt aan de Grote Markt. Maar helaas weet het College een overzichtelijke klus nodeloos te compliceren waardoor er niets van de grond komt. Bij het Forum werden vanaf het begin vragen gesteld: welk probleem moet dit gebouw oplossen? hoe groot is de markt voor de activiteiten die er in gedacht worden en kan dit rendabel worden geexploiteerd? Enzovoorts.

  Bevredigende antwoorden zijn nooit gekomen. In plaats daarvan is bij het sluitstuk begonnen, namelijk het tekenen van een gebouw. Waarna de bevolking heel “democratisch” uit een aantal ontwerpen mag kiezen. Let wel, de burger mocht zich niet uitspreken voor de optie “doe mij maar een warenhuis met een parkeergarage op die plek”.

  Lang is vaag gebleven wat er in het “spraakmakende” gebouw zou moeten gebeuren, en nog steeds is mij in elk geval volstrekt onduidelijk wie daar behoefte aan heeft. En ook begrijp ik niet waarom nu juist DEZE megainvestering op dit moment zo nodig is voor Groningen. Is nu werkelijk hét grote maatschappelijke en economische probleem in Groningen dat er geen plaats is voor spraakmakende debatten? En moet dat per sé op de Grote Markt gebeuren?

  Ik zou zeggen: uithuilen en overnieuw beginnen. Ik vrees dat er wel wat wisselingen in de ambtelijke top voor nodig zijn en wellicht ook wisselingen bij de bestuurders, want men ervaart dit zonder twijfel als gezichtsverlies. Maak gewoon een fijne wand met winkels, horeca en dergelijke, met een flinke parkeergarage er onder.

 • 2. Ulfert Molenhuis  |  13 februari 2009 om 19:36

  Ik vind het altijd jammer, dat mensen niet laten zien wie ze zijn, want er zijn 180.000 stadjers!
  Het gelijk zit wel aan de kant deze stadjer! De bevolking heeft niet kunnen kiezen of het forum er moet komen, maar hoe dat gebouw er uit moet zien. Een beetje volksverlakkerij. Er komt steeds minder applaus met of zonder D’66. Waarom is voor deze oplossing gekozen? De bouw zal veel duurder uitvallen dan gepland (Spieker krijgt gelijk: de laars is voor de projectleider om te verorberen met lange tanden). Het geld ligt nog steeds niet op tafel. Veel belangrijker is echter waarvoor het gebouw gebruikt gaat worden. Het dreigt een steen om de nek van de stadjers te worden met hoge jaarlijkse exploitatiekosten. Nu de moed hebben om te heroverwegen, getuigt van realisme en voorkomt dat de stadjers weer worden opgezadeld met een hoge financiele last. Er is vast wel iets beters te bedenken voor de oostwand.

 • 3. Stadjer  |  13 februari 2009 om 20:54

  Tja….. een hele batterij ambtenaren heeft hier werk en status aan, die gaan dus niet hun eigen baan op de tocht zetten. Te vrezen valt bovendien dat sommige betrokkenen oprecht geloven in het bellenblaas-concept van het Forum. Dat er straks treinladingen toeristen naar Groningen komen om hier spannende culturele debatten te voeren in het Forum, zeg maar. Ook allerlei clubs er om heen (ingenieursbureaus e.d.) eten er al goed van.

  Ook sommige politici zijn er met ziel en zaligheid aan verbonden. Groen Links heeft een eerdere kans (circa 10 jaar geleden) om de Grote Markt op te knappen gesaboteerd via de desinformatiecampagne “de Martinitoren valt om als we een parkeergarage graven”. Groen Links zal niet snel omgaan en toegeven dat ze twee keer fout zaten (toen en nu weer). Bovendien houden Groen Linksers wel van cultuur, zeker als dat gesubsidieerde cultuur is. De SP dan? Die stemmen alleen tegen als dat van de PvdA mag. En de PvdA-wethouders worden (let op, dit lijkt de omgekeerde wereld maar is in Groningen werkelijkheid) aangestuurd door de top van RO/EZ. En voor RO/EZ is het Forum een heerlijk speeltje. Bron van status, formatie, budgetten. Zo is de cirkel weer rond.

  Inhoudelijk gezien is de puzzel eenvoudig. Vrijwel iedere invulling van de Oostwand is beter dan het Forum. Vraag een willekeurige brugklas om met een plan te komen, en dat plan zal inhoudelijk sterker en financieel haalbaarder zijn dan het Forum. Maar helaas, het gaat hier allang niet meer om gezond verstand……..

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

juli 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten