Nieuwe auto?

06 juni 2009

Afgelopen vrijdag kregen we de Voorjaarsbrief, die inzicht geeft in de gemeentelijke financiën met het oog op het vaststellen van de begroting 2010 dit najaar. Nou, ik heb wel eens vrolijker post gehad, zo vlak voor het weekend. Crisis, bezuinigingen, personeelsstop, en ook geen inhuur van derden meer. Het is maar goed dat de Cultuurverandering al klaar is, anders hadden we Berenschot eruit moeten gooien! Maar wat betekent dit voor het Forum?

Het is op zich niet zo’n vondst, maar je hoort er eigenlijk heel weinig over. Enerzijds zetten we veel geld in om jaarlijks de exploitatie van het Forum rond te krijgen, en anderzijds zitten we na te denken hoe we de komende jaren zo’n 40 miljoen structureel kunnen bezuinigingen. Dat is fors en de wethouder van financiën gaf eerder dan ook al de winstwaarschuwing, dat er op termijn misschien ook wel in voorzieningen zou moeten worden gesneden.

Ik weet wel, het ene geld is het andere niet, want niet alle middelen voor het Forum komen van de gemeente en het investeringsdeel (om het Forum neer te zetten) is incidenteel. Maar de exploitatie en kapitaallasten zijn structureel en rechtvaardigen dus de vraag: in hoeverre kunnen de middelen van het Forum ingezet worden om de bezuinigingen te beperken? En als je dat zou doen, wat zijn dan de consequenties? Wat bespaar je en wat kost het je?

Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat ik dit wil, maar ik wil wel weten in hoeverre het een optie is, en hoe verstandig het is. Het lijkt me namelijk dat, als je zo’n beslissing over een miljoenenproject neemt aan de vooravond van een forse bezuinigingsronde, je helder moet zijn over de financiële consequenties.

Het is net als het kopen van een nieuwe auto in deze tijd van recessie: als je een mooi exemplaar op het oog hebt, terwijl je weet dat je de komende jaren de broekriem aan moet trekken, dan wil je ook weten hoe je ervoor komt te staan in het geval je het niet en in het geval je het wel doet. Misschien koop je de auto dan gewoon toch, maar dan heb je in ieder geval een weloverwogen keuze gemaakt. Alle kaarten op tafel!

Bericht onder: Forum, auto

5 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Johan  |  07 juni 2009 om 00:45

  Het geld komt uit verschillende potjes, maar is gewoon opgebracht door de burger. De gemeente doet voorkomen alsof het hun eigen potjes zijn. De SP durft zonder schroom te graaien in de provinciale potjes. Bij de plannen voor de regiotram kwamen ze ook al met verhelderende idee. Van de SP mag de OZB omhoog en GroenLinks ziet wel wat in een trambelasting. De PvdA houst zich stil, die willen hun paradepaardje niet verliezen.

  Stop met het belachelijke plan van een regiotram door de binnenstad. Dat gaat ten koste van de binnenstad en is alleen een prestige project om het Cibogo project met nog meer miljoenen van de grond te tillen, ten koste van de binnenstad.

  Doorgaan met de Oostwand, dat forum kan later wel als er een keer een invulling voor is gevonden. Iedereen wil wel een nieuwe Oostwand, en dat is al een eind op weg. We kunnen hem natuurlijk nog weer op de huidie rooilijn intekenen. Dan is er helemaal geen plek meer voor dat forum.

  Dan hoeft in ieder geval de burger de broekriem niet aan te halen en tegelijkertijd genoegen nemen met versoberingen in bijvoorbeeld ov-verbindingen, opleidingen, sociale voorzieningen, werkgelegenheidsprojecten, etcetra.

 • 2. Ulfert Molenhuis  |  07 juni 2009 om 12:03

  Jan Seton geeft aan dat de broekrien in 2010 stevig wordt aangetrokken. De broekriem van de gemeente en dan dus ook de riem van de burgers! Wie gaat nu eindelijk eens uitleggen wat alle stokpaardjes de Groninger burger nu werkelijk gaat kosten? Duidelijkheid dus over de tram, Meerstad, nieuwbouw SoZaWe, de zuidelijke ringweg en het Forum. De uitkomst hiervan zou wel eens verrassend kunnen zijn. Alle kaarten op tafel! De stadsburgers hebben nu eindelijk wel eens recht op volstrekte duielijkheid en weten dan ook hoe strak de riem straks komt te zitten, als er tenminste nog gaatjes voldoende over zijn, anders zou de broek wel eens kunnen afzakken.

 • 3. Kees Huizenga  |  15 juni 2009 om 16:25

  Geen gemeentelijk solisme a.u.b.!

  Zonder PPS geen Groninger Forum!

  De Swinkwal (het trio Smink, Wink en Wallage) functioneert in zijn nadagen uitstekend! Politiek bedrijven lijkt op gokken in het Groninger Casino. Het is nu of nooit! Alsof financiële argumenten en de beoogde Publiek-Private-Samenwerking (PPS) niet meer van belang zijn! Wanneer keert de raadswal het Groninger schip?

  Zie: http://www.gic.nl/nieuws/vertrekkende-burgemeester-wallage-afzien-van-groninger-forum-domste-dat-je-kunt-doen

  Citaat van Wallage: “Ik denk dat het juist in recessietijd belangrijk is om te investeren. De redenering dat je dat nu niet zou moeten doen is de dood in de pot voor de bouw, maar ook voor de binnenstad van Groningen. Afzien van het Groninger Forum is het domste dat je kunt doen!” Einde citaat GIC.

  Ik heb geleerd om mijn geld als goede rentmeester uit te geven (met dank aan Johannes Calvijn). Geld kun je immers maar één keer uitgeven. Zonder creatief begroten/inschatten, zonder grote druk van buitenaf, zonder grove woorden en “zonder last” (zie art. 27 van de Gemeentewet). Zeker als er grote verwachtingen zijn gewekt dat het bedrijfsleven meedoet.

  Het is nu recessietijd. De onkosten van het Groninger Forum en de oostwand leggen een enorme hypotheek op de toekomstige uitgaven van de gemeente Groningen. De gemeente Groningen moet vanwege minder inkomsten en meer uitgaven enorm bezuinigen, maar het Groninger Forum en de oostwand kosten structureel meer geld. Dit is innerlijk tegenstrijdig. Toch? Wil de gemeente Groningen op de pof leven? “Anticyclisch investeren” lijkt op korte termijn aardig, maar heeft nadelige langetermijngevolgen. Het is een uiting van verstatelijkt maakbaarheidslenken. De kern is dat het bedrijfsleven mee moet doen. Als onmisbare mededrager van het Grote Markt-project. Geen gemeentelijk solisme a.u.b.! “Samen verantwoordelijk” in CDA-woorden.
  Waar blijft de beloofde bestedingsimpuls van het bedrijfsleven? Wat werd de Groningers beloofd tijdens het Grote Markt-referendum van 29 juni 2005? Waar blijft het “Commerciële Programma”? Wat stond in het Programma van Eisen (PvE)? De commerciële uitwerking.

  Ik citeer oud-wethouder W. Smink in het DvhN van 3 juni 2009:
  “Ik heb tot nu toe geen enkel nieuw argument gehoord dat reden geeft om de discussie over het Forum te heropenen. Waarom zou je dat dan doen? Als je het wel doet, dan ben je naar mijn mening een onbetrouwbare partner, dan stel je niks meer voor. Maar erger nog: als je nu het Forum en de oostwand laat vallen, hoef je de eerste tien jaar ook niet meer over vernieuwing van de noordwand na te denken. Dan kun je het gewoon schudden bij de grote investeerders. Dan zet je de vernieuwing van je binnenstad voor jaren op slot.” Einde citaat.

  De logische wedervraag laat zich raden: waarom noemt het college van B&W in zijn voorstel aan de raad d.d. 20 mei 2009 niet de namen en bedragen van concrete “grote investeerders” in de oostwand? Het bedrijfsleven heeft vanaf 2005 tot heden namelijk alle kansen gehad. Vóór de economische recessie en de financiële (banken)crisis!!! Wie is nu “onbetrouwbaar” gebleken, geachte meneer W. Smink en meneer F. de Vries? Juist, het bedrijfsleven. Die houdt het geld in de knip. Er is een financieringstekort van 85 miljoen euro (tien miljoen euro meer als de EFRO-subsidie niet doorgaat).

  Waarom is pas op 23 april 2009 het verzoek ingediend om tien miljoen euro te krijgen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)? Waarom zo tergend laat, onvolledig en onzorgvuldig? Dit bedrag is thans als onzeker te kwalificeren! Wederom een grote gok. Lastig voor de gemeenteraad.

  Waarom moet de gemeente Groningen de eenzame (voor)trekker zijn? Waar zijn de commerciële partners? Zonder PPS is er geen synergie (1 + 1 = 3-effect). Dan komen niet meer mensen naar het Groninger Forum en de oostwand. Het Groninger Forum verwordt alsdan tot een kennispilaar voor de hoogopgeleide elite. Is dat de bedoeling, geachte raadsleden?

 • 4. Kees Huizenga  |  16 juni 2009 om 12:12

  Burgemeester Wallage zegt in de GIC/CityScoop (zie de GIC-link van gisteren): “We lokken met publiek geld grote nieuwe ruimte-investeringen uit.”

  Vraag: waaruit blijkt dit, meneer Wallage? Kunt u dit concreet aantonen? De wens is wellicht de vader van de gedachte. Waar is het bedrijfsleven in het collegevoorstel van 20 mei 2009?

  Waarom moet de gemeenteraad morgen akkoord gaan met een onvoldragen en onvolledig voorstel? In het verleden is PPS beloofd. Hiervan is thans geen sprake! Na vier jaren wachten en valse hoop…

  Het openbaar bestuur dient zich te houden aan het zorgvuldigheidsbeginsel. Zie art. 3:2 Algemene Wet Bestuursrecht (Awb). Tevens: art. 3:4 lid 1 Awb, in casu: evenwichtige belangenafweging. Het gaat om professioneel bestuur! Dat is heel iets anders dan gokken of “lokken”…

  Correctie: “maakbaarheidslenken” in mijn reactie van gisteren moet zijn: maakbaarheidsdenken.

 • 5. Joke  |  16 juni 2009 om 21:57

  “We lokken met publiek geld grote nieuwe ruimte-investeringen uit.”
  Tuurlijk.
  Ga nou maar gewoon weg, meneer Wallage.
  En doe de deur zachtjes dicht.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten