Bomen

27 september 2008

De afgelopen raadsvergadering ging over de binnenstad en bomen. Natuurlijk maakte de oppositie gebruik van de draai van de PvdA-fractie over de garage onder de Noordwand. De daartoe door CDA en VVD ingediende motie werd†echter niet gesteund door de PvdA, die†ook geen millimeter ruimte kreeg van SP en GroenLinks. Anders was het toen het over bomen in de binnenstad ging, en PvdA, CDA en VVD elkaar toch vonden.

‘Geborneerd’ noemt Jan Spakman (PvdA) de reacties op het amendement dat in de laatste minuten van de raadsvergadering van september is aangenomen. En dat is nog een ingehouden reactie op de kwalificaties die we van de ChristenUnie, SP en GroenLinks toegevoegd hebben gekregen.

Ik heb er†helemaal geen moeite mee dat andere fracties het niet met ons eens zijn, maar het maakt nogal verschil hoe je†daar mee omgaat.†”Dit amendement kost weer een boom”†(Michel Marion, SP) was†ludiek, maar daar bleef het niet bij. De reactie in het persbericht†van GroenLinks, ook de partij die het meest last heeft van het amendement, kent de hoogste zuurgraad. Begrijpelijk, want hun feestje is verstoord door een meerderheid van de raad en dat zijn ze niet gewend.††

Goed nieuws is weer dat Miedema c.s. hebben aangekondigd bij de begroting een amendement in te dienen voor†extra dekking†om zo toch de geplande 50 bomen toch te kunnen realiseren. Dat is nou precies wat PvdA en CDA bedoeld hebben! Als je dan toch 50 bomen extra†in de binnenstad wil hebben, zorg dan voor geld voor het planten ťn het onderhoud.

Ik geef toe, het aantal van 50 is niet heel groot om een principiŽle strijd over onderhoud over te voeren, maar†de situatie is nu eenmaal niet 100% duidelijk. “Er is al een potje voor” zegt Miedema bij OOG-TV, waarmee hij toch†de financiŽle consequenties nuanceert. Maar als ik David de Jong moet geloven, lopen de onderhoudskosten zo hoog op,†dat er†door het amendement geen enkele boom in de binnenstad bij komt.

Hoe dan ook, het PvdA/CDA-amendement heeft†op verschillende manieren stenen in vijvers gegooid. We zullen†bij de begroting zien hoe hoog de golven zijn.†

Bericht onder: geld, raad

5 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Anton Rengers  |  28 september 2008 om 09:17

  Geen geneuzel, kom op met die 50 bomen! Als ze straks staan te schitteren hebben we dat toch mooi wel te danken aan “Miedema c.s.” (en de SP) en niet aan PvdA, CDA en VVD.
  Zie ook http://www.anniepostma.nl/?p=349 en http://mattiasgijsbertsen.nl/2008/09/pardon

 • 2. Ulfert Molenhuis  |  08 oktober 2008 om 20:51

  Natuurlijk de politiek (raad) moet ook op de kleintjes letten, maar hebben ze nu niets beters te doen dan zich zorgen maken om een paar bomen meer of minder in de binnenstad? Communicatie met de bevolking dat weer nagenoeg ontbreekt bij de planvorming van de Brugwachter bij de Gerrit Krolbrug, de hoge rentelasten van ondermeer Meerstad, de parkeerproblematiek in de binnenstad en de wijken, de gevolgen van de bouw van de parkeergarage aan het Damsterdiep, de bereikbaarheid van bedrijventerrein Eemspoort, de leegstand in de Ebbingestraat en zo vallen er nog wel meer belangrijke vraagstukken op te noemen.

 • 3. Alex Scheijbeler  |  09 oktober 2008 om 09:29

  Als wij het over groen hebben in de binnenstad ” BOMEN ” dan zou ik eerst maar eens gaan kijken hoe het groen van de binnenstad is geplaveid! Eens prachtige tuinen bij historische panden aan de Singels bijvoorbeeld of naast gelegen tuinen bij de dienst Ruimtelijke Ordening, of binnenplaatsen tussen woningen binnenstad waar eens tuinen waren zijn veranderd in parkeerplaatsen. Daar zou je extra belasting op moeten heffen per auto zo’n 500 euro per maand inplaats van alle andere maatregelen. In Amsterdam zijn ze nog zo gek niet. Het maakt niks uit particuliere parkeerplaatsen of garages betalen voor elke parkeerplaats en eerlijk delen met mede bewoners. Ik heb vandaag een telefoontje besteed het levert per parkeerplaats zo’n 500 euro per maand op. Redelijk en het is ook niet aan te vallen. Eigenlijk zou het afgelopen moeten zijn om groen om te toveren als parkeerplaats. Maar zover is de raad blijkbaar nog niet. Zeuren over een paar boompjes. Logies dat de burgers geen enkel vertrouwen meer hebben in de politiek. Kleine graaiers zijn ook graaiers; hoeveel raadsvergoeding krijgen de raadsleden nu? Wat doen ze ervoor? Elkaar vliegen afvangen maar een visie of goed beleid ho maar.

 • 4. Jan Seton  |  14 oktober 2008 om 21:04

  @Ulfert: op de volgende onderdelen heeft het CDA je recent bediend: De Brugwachter, parkeerproblematiek binnenstad en wijken, bereikbaarheid Eemspoor. Kosten parkeergarage Damsterdiep en leegstand Ebbingestraat (gaat overigens iets beter de laatste tijd) hebben we eerder al aan de orde gesteld. Dan mogen we toch ook wel eens een uitstapje naar de bomen maken?

 • 5. gbuisman  |  23 oktober 2008 om 18:34

  Het schijnt dat er bij de bouw van het station “Euroborg” in de Helperzoom zo’n 600 bomen gekapt worden, dus het geld voor het onderhoud van 50 bomen zal wel gevonden kunnen worden.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten