TrofeeŽn

05 mei 2009

De Jonge Socialisten (JS) zijn er al uit:†niet†ťn tram ťn Forum, maar kies voor de tram, die immers een OV-probleem oplost, en laat het Forum schieten. Ze wijzen daarbij op de komende bezuinigingen, de onzekerheid over de verkoop van de Essent-aandelen en dalende opbrengsten uit het Gemeentefonds. Ze halen zelfs rupsje-nooit-genoeg van stal. In juni beslist de raad.

Je had er op kunnen wachten, en ook nu stellen de JS ons niet teleur. Op de dag dat de PvdA-fractievoorzitter in het DvhN een hartstochtelijk pleidooi houdt voor de tram, komen de jonge sociaal-democraten met een geheel eigen opvatting en schieten ze het Forum alvast af. Zoiets†komt trouwens in de beste families voor, want eerder al heeft mijn ‘eigen’ CDJA zich†tegen de tram uitgesproken.

Er is, gezien de kosten van beide projecten, de neiging een keuze te maken. En die neiging wordt nog versterkt doordat die gelegenheid†zich ook voordoet, nu er straks in 1 maand, misschien wel in ťťn raadsvergadering over twee projecten met een enorme potentie maar ook met enorme financiŽle implicaties†moet worden beslist. Op zich is het toeval dat de besluitvorming samenvalt, maar het biedt gelijk ook de kans om de kosten in samenhang te bezien.†

Toch is†de opstelling van de JS†opvallend, want zoals de tram†sterk aan GroenLinks-wethouder Dekker hangt, is het Forum†immers vooral het paradepaardje van de PvdA. De opvatting van de JS, wat daar verder ook van zij, toont in ieder geval aan dat er in de boezem van die partij gerede twijfels bestaan over†de betaalbaarheid van dit project.

Stel nu dat de JS hun zin krijgen, en de tram komt er wel, maar het Forum gaat inderdaad niet door, dan verliest de PvdA daarmee haar meest in het oog springende project. Dat terwijl de andere twee coalitiepartijen de buit dan al – met steun van de PvdA – binnen hebben: de SP heeft SoZaWe op het Europapark en GroenLinks heeft dan de tram. Wat houdt de PvdA dan over om te laten zien na 4 jaar links college?

Wat mij betreft schrijven†ze de aanpak van de Zuidelijke Ringweg, waar we het begin juli over gaan hebben,†op hun conto, – en dat zou ook terecht zijn- maar ik betwijfel of dat voldoende is om hun electoraat mee te behagen. Nee, ik verwacht dat de PvdA, ondanks de opvattingen van de JS, toch massief zal blijven inzetten op het Forum. En misschien rekenen ze stiekem ook op een burgemeester uit eigen kring als trofee, maar daar kun je nooit zeker van zijn.

Bericht onder: Bestuur

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  05 mei 2009 om 19:55

    Moet het in de politiek nu altijd er omgaan wie de meeste en de grootste trofeeen binnenhaalt? De jonge socialisten durven in ieder geval keuzes te maken nu de broekriem nu en vooral straks stevig aangetrokken moet worden. De partijen in de gemeenteraad zijn kennelijk zover nog niet. Het debacle van de verplaatsing van SoZaWe is nog maar net achter de rug en nu staan er al weer grote projecten op de rol. Het is nauwelijks voor te stellen dat investeringen als Meerstad, SoZaWe, het Forum, de zuidelijke ringweg
    en de tram gedragen kunnen worden door onze stad, ondanks de subsidiegelden, in een tijd dat er steeds minder geld voor beschikbaar is. Wellicht moet er nu wat minder met politieke stokpaardjes worden gewerkt. Het is nu de hoogste tijd voor meer realisme en de gemeenteraad kan nu hun Groninger nuchterheid tonen en laten zien dat ze de burgers in deze stad niet alleen serieus nemen, maar ook niet niet torenhoge lasten en grote risico’s willen opzadelen. De knopen moeten maar eens weer goed geteld worden! Wedden dat het er minder zijn?

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten