Drie kwart

14 maart 2009

Het is schijnbaar ongemerkt voorbij gegaan, maar we zitten al minder dan een jaar voor de verkiezingen. Drie kwart van deze raads- en collegeperiode zit erop, want op 3 maart 2010 kunnen we weer lokaal stemmen. Een noemenswaardig gegeven lijkt me, maar waar er halverwege de rit nog ruimte was voor enkele bespiegelingen en een tussenstand, is er nu weinig over te doen geweest, laat staan een peiling. Maar er is iets waar je het wel aan kan aflezen: het kraakt in veel colleges van B&W.

Neem nou Rotterdam: de grootste stad waar het CDA wethouders levert, twee stuks zelfs bij 3 zetels in de raad. Maar juist daar is er gebrek aan vertrouwen en beraadt wethouder Geluk zich op zijn positie. Een onverteerbare situatie als je het mij vraagt, maar ik ken de situatie ter plekke natuurlijk niet. Wel duidelijk is dat deze interne kwestie een zeer slecht beeld naar buiten oplevert.

Maar ook in Utrecht is de bom gebarsten. Vanavond las ik op teletekst dat het PvdA-GroenLinks-CDA-CU-college is gevallen over een kwestie die te maken had met luchtkwaliteit, sloop van huizen en een tunnel. Ook hier ken ik de ins and outs niet, maar duidelijk is dat GroenLinks zich niet langer meer met het collegebeleid kon verenigen. Effect: kersvers burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) wordt al snel geconfronteerd met een bestuurlijke crisis.

En in Groningen dan? Ook hier zitten we op driekwart, en ook hier begint het te piepen en te kraken. Veel grote kwesties krijgen hun ontknoping in juni, zoals de tram, het Forum, de Zuidelijke Ringweg en de burgemeester. Maar er is één onderwerp dat al eerder aan bod komt: de nieuwe locatie voor de dienst SoZaWe. Wordt het de bestaande plek aan de Eendrachtskade, wordt het de collegefavoriet het Europapark of toch de aan de rand van de binnenstad liggende NELF-locatie?

En hier ken ik de details wel: de PvdA zit lastig vanwege de eigen achterban, eerder gedane uitspraken en mogelijk gezichtsverlies. In de raadscommissie werd duidelijk dat mede door verzet van de PvdA het collegevoorstel voor nieuwbouw op het Europapark niet op een meerderheid kan rekenen, maar wethouder Verschuren (SP) zet door. De druk op de PvdA-fractie wordt tot de raadsvergadering steeds opgevoerd, en men zal moeten kiezen tussen een smadelijke draai op het laatste moment of een collegecrisis.

Voor dat laatste lijkt het me, ondanks Rotterdam en Utrecht, nog wat vroeg; een val van het college nu zou politiek heel slecht uit te leggen zijn gezien de grote punten in juni. Zo makkelijk moet dit linkse college hier toch niet van af komen!

Bericht onder: Bestuur, tram

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten