Het bos in

09 april 2009

Het ging over het buurt- en jeugdcentrum Gravenburg, maar het had over elk bewonersinitiatief kunnen gaan. De PvdA begon haar woordvoering met de opmerking of we wel zo blij moesten zijn met het initiatief, blijkbaar hadden we als gemeente onvoldoende voeling gehad met deze wijk, want anders was het initiatief niet nodig geweest. Kritiek op het functioneren van het college dus, waar ik het deze keer eens niet mee eens ben, omdat ik een totaal andere opvatting over de overheid heb.

Niet zo blij met dit initiatief, omdat we blijkbaar iets gemist hebben? Mensen, mensen, de overheid kan niet alles aanvoelen, voorzien of voorspellen, dat hoeft ook helemaal niet en dat willen we ook helemaal niet.

Een goede gemeente is niet een overheid die altijd precies weet wat er speelt, waardoor initiatieven vanuit bewoners eigenlijk niet nodig zouden moeten zijn en als ze dan onverhoeds toch opduiken, het bewijs van gemeentelijk falen zouden leveren. Een goede gemeente is een gemeente die openstaat voor initiatieven vanuit de samenleving, die zich wil laten verrassen en die opduikende initiatieven ziet als een kans om samen met bewoners de stad en de samenleving verder te helpen.

Dat wil overgens niet zeggen: “U vraagt, wij draaien”. De SP gaf bij monde van Agnes Schlebusch aan dat de overheid ook gewoon ‘nee’ moet kunnen zeggen tegen burgers, dat is wel zo helder. En ze kan mij daarin volledig aan haar zijde rekenen. Maar dat de SP accepteert dat het college burgers eerst huiswerk laat maken en vervolgens, voordat dat huiswerk is besproken, alvast besluit dat het sowieso maar niet moet, vind ik een zware tegenvaller. Dat is niet helder meer, dat is burgers doelbewust het bos in sturen.

Het verweer van de wethouder op dit punt, namelijk dat zij na zoveel jaar deze portefeuille wel ongeveer wist wat de uitkomst zou zijn, bewijst eens te meer dat het initiatief van deze bewoners niet serieus is genomen. Nee, het is maar goed dat de overheid niet alwetend is, en zij moet ook niet de ambitie hebben dat te willen worden.

Bericht onder: Bestuur, wijken

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  10 april 2009 om 21:36

    Als men grote wijken bouwt, zoals Gravenburg en De Held, dan zou je toch mogen verwachten dat al bij de planontwikkeling rekening wordt gehouden met een buurt en/of jongerencentrum en dat daar later ook een budget bij komt. Of je nu weet of niet wat er speelt, doet niet mee, want dat behoor je te weten. We willen toch geen overheid die zo kil en koel is dat ze daar op geattendeerd moeten worden? Dit soort van sociale centra zijn hard nodig, ook in deze stad! Dat dit college en deze wethouder hier anders over denken, is al bedenkelijk. Dat het besluit er al ligt, voordat er overleg is, is ook niet nieuw binnen dit college, dat nu éénmaal steeds onvoldoendes blijft scoren waar het gaat om burgers serieus te nemen. Ze hebben een eigen manier van communucatie met de stadjers: wij weten wel wat goed voor jullie is en doen wat ons past. Hoe lang accepteert de raad dit eigenlijk nog?

  • 2. karin hazewinkel  |  14 april 2009 om 11:48

    Hoi Jan,
    Wanneer je in een gebied tussen twee bestaande wijken willens en wetens buurten laat bouwen zonder eigen voorzieningen, moet je goed in de gaten houden hoe zich dat ontwikkelt, vind ik. Stadsuitbreiding is geen sociaal experiment. Er komen/zijn nu niet voor niets toch scholen in Gravenburg en Rietdiep. En het is ook goed dat we in die scholen buurtruimtes maken.
    groeten Karin

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

juli 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten