Gekraakt

09 september 2010

Vlak vóór het reces nam de raad een GroenLinks-motie aan, die de strekking had om de landelijke wet inzake het kraakverbod niet uit te voeren. Flagrant in strijd met de rechtstatelijkheid, maar daar had de linkse meerderheid inclusief wethouder De Vries (PvdA) geen boodschap aan. Maar nu: gerechtigheid!

Het gebeurt niet vaak, maar na die laatste raadsvergadering kwam bij de CDA-fractie het stoom uit de oren. Waarom? Vlak daarvoor had een linkse meerderheid een motie aangenomen met als strekking om het wettelijk vastgelegde kraakverbod niet te handhaven. Boosheid vooral richting de PvdA-fractie, waar eerder nog wel eens enig besef van rechtstatelijkheid kon worden gevonden.

Boosheid ook richting wethouder Frank de Vries, die met een onnavolgbaar betoog de strekking van de motie en de rechtstatelijkheid aan elkaar probeerde te breien. Het kwam niet onverwacht, want het feit dat hij de wet  eerder ”een domme rechtse wet” noemde, had ons  al op het ergste voorbereid. Maar dat zo’n opvatting “een tikje” op gespannen voet staat met de rechtsstaat moet De Vries toch ook kunnen volgen, want “zo simpel is dat dan ook wel weer”.

Gelukkig kan ik positief eindigen: Rehwinkel was zichtbaar minder enthousiast over de motie en gaf aan dit met de politie en het OM te bespreken. Die hebben hem blijkbaar ondubbelzinnig duidelijk gemaakt dat er geen sprake van kan zijn dat een gemeenteraad een wet, of die nu rechts is of links, buiten werking stelt. Het kraakverbod zal ook in Groningen gehandhaafd worden!

Dus; De Vries moet gewoon doen waarvoor hij is ingehuurd: wethouden. Met zijn inkleuring van meerderheden is het helemaal te hopen dat er geen rechts kabinet komt, want dan zal hij nog vaker worden gekraakt tussen zijn eigen opvattingen en aangenomen wetten.

Bericht onder: Zonder categorie

7 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  10 september 2010 om 14:32

    Een rebelse wethouder en raadsleden, dan kan natuurlijk niet. Ik vind wel dat bestuur en raad wel attender moeten zijn waar het gaat om langdurige leegstand. Het is werkelijk te zot voor woorden om het Hunzerheem zienderogen te zien verpauperen door krakers. Het fraaie complex staat nu al enkele jaren leeg, terwijl er een groot tekort is aan bijvoorbeeld studentenkamers. De wijkbewoners van Selwerd maken zich terecht al heel lang zorgen en hebben in wooncorporatie Lefier toch al niet zoveel vertrouwen meer. Voorkomen is toch nog altijd beter dan genezen?

  • 2. frank menger  |  11 september 2010 om 11:10

    Idee om versneld met conversieregelgeving te komen? Dus druk op RO/EZ. Plus de commerciële partijen. Juist waar het gaat om panden die gebouwd zijn in de periode 1960-1990? Dus ook geen aantrekkelijke “kantoorlocaties” meer van maken. Panden die niet meer in trek zijn bij de “markt”.
    Laat om maximaal de Zwarte Doos te kunnen transformeren (niet tot studentenhok) maar 4**** Hotel. De voedsel en Warenautoriteit opschuiven naar het station waar voldoende ruimte is voor de Rijksdiensten.

  • 3. Anton  |  12 september 2010 om 15:06

    Hoe dan ook, kraken gaat door!

  • 4. dogdob7  |  12 september 2010 om 18:43

    waarom zetten ze krakers niet tegen de muur?ik als zogenaamd kraker,ben beter af als ik dood ben.slapen op straat met mijn honden en met een ziek lichaam,is een langzame dood.of een pilletje,die zijn er toch ook?hoeft men ook geen politie te betalen.nog goedkoper.

  • 5. Jannus  |  13 september 2010 om 15:05

    Zo zeg, GroenLinks maakt ook opmerkelijke reacties. Wat de raad vind is voor hen belangrijker dan wat er in de wet staat. Ze ondermijnen de rechtstaat. Ik ga in het vervolg ook maar alles doen wat mij goeddunkt, ook al is dat verboden voor de wet. Oh nee, ik wordt dan wel gestraft en een huizendief juist beschermd.

  • 6. Jan Seton  |  15 september 2010 om 11:45

    @Ulfert: terecht punt, en in die zin is de terughoudendheid van het college tav aanpak van leegstand opvallend. CDA en VVD gaan hierop door!

  • 7. Kraakverbod leidt tot geh&hellip  |  17 september 2010 om 14:10

    [...] fractievoorzitter van het CDA kwam het stoom uit de oren, omdat de motie niet rechtsstatelijk is. Door deze grote woorden te gebruiken, boet je altijd aan [...]

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten