Havanna

28 november 2009

“Linkse partijen dromen over regeren” meldt RTL4-txt vanavond. PvdA, GL en SP dromen hardop over regeren in Den Haag, terwijl in Nijmegen de droom net in duigen ligt. En in Groningen?

“GroenLinks wil graag regeren, zegt Femke Halsema, maar dan moet er nog wel wat gebeuren bij de PvdA, zoals de standpunten over AOW, zorg en armoede.” Er moet dan nog wel wat meer gebeuren, denk ik, want PvdA, SP en GL halen in de meest recente politieke barometer respectievelijk 19, 17 en 8 zetels. Dat is samen 44 en nog heel ver weg van de benodigde 76. Maar dromen mag altijd.

In Nijmegen zijn ze uitgedroomd, want het linkse college daar is gevallen over een voorgestelde OZB-verhoging van 5%, waar de PvdA-fractie niet verder wilde gaan dan 0,5%. Het schijnt dat het onderling na bijna 8 jaar links toch al niet meer echt boterde en dat dit het laatste duwtje was. Tot de verkiezingen gaan de linkse wethouders nog op de winkel passen, maar de campagne is daar nu echt gestart.

Groningen dan. In het commentaar van het Dagblad van vandaag wordt links al afgeschreven en wethouder Frank De Vries (PvdA) als enige constante factor gezien, omdat hij als enige zeker zou zijn van een wethoudersplaats.

Ik weet één ding zeker, en dat is dat nu nog niets zeker is. Het zou goed kunnen dat de PvdA de grootste blijft, maar er kunnen op het laatst rare dingen gebeuren. Actuele zaken in Den Haag een paar dagen voor de verkiezingen kunnen hier een paar zetels schelen. In de plus of in de min.

Maar met de krant schat ik zo in dat er geen tweede linkse college komt. Als we straks met de neus op de financiële feiten worden gedrukt is een college met een behoorlijke mate aan realiteitszin een must. Dromen over Havanna mag, maar niet meer in het stadhuis!

Bericht onder: Zonder categorie

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  29 november 2009 om 00:34

    Je hoeft geen doemdenker te zijn om aan te nemen dat we nog niet weer uit het economische dal aan het kruipen zijn. De werkeloosheid neemt nu hard toe in het noorden. Nederland is laat in de crisis gerold en alleen om die reden moeten we nog even wat langer doorbijten dan veel andere landen. Dat er de komende jaren veel minder geld naar de gemeenten gaat, staat nu wel vast. Als je naar de begroting van 2010 kijkt, lijkt het bestuur van onze stad wel erg optimistisch en durft het nog steeds grote financiele risico’s aan. Hoe moet dat straks allemaal gefinancierd worden? daar hoor je vrijwel niemand over. Het lijkt wel of we nu ineens overal vooral optimistisch over moeten zijn, terwijl de bewoners van deze stad veel meer baat hebben bij realisme. Ik ben het met Jan eens dat de uitslag van de
    gemeenteraadsverkiezingen in 2010 helaas weer grotendeels zal worden bepaald door wat er in Den Haag gebeurd. Een weer groeiende VVD nu Opstelten op de tendem van Rutten is geklommen. Een weer sterk D’66 door alleen het Pechtholdeffect.
    Dat is allemaal heel jammer, want het gaat om de toekomst van deze stad! In 2010 valt er voor de stadjers heel veel te kiezen, als de betrokken partijen vooraf maar voldoende duidelijk zijn wat ze de burgers te bieden hebben. Daar zou wel eens de kneep kunnen zitten bij deze verkiezingen. Laten we nu niet denken dat links al is verslagen in deze rode stad. De PvdA is natuurlijk ook nog wel in 2010 in staat om te bepalen wie de stoelendans gaan winnen, al zullen ze zelf we een zetel moeten inleveren, denk ik.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten