Op slot

17 november 2009

Het zat er al een tijdje aan te komen, en nu is de bom gebarsten: in Selwerd heeft de wijkraad de noodklok geluid over het steeds grotere aandeel studentenhuisvesting in de wijk. En het gaat ze niet om de overlast: studenten zijn van belang voor de stad en ook voor Selwerd, maar nu is de balans uit de wijk. Het vertrouwen in het vergadercircuit is tot het nulpunt gedaald en men wil nu concrete actie. En daar hebben ze een punt, en dat geldt niet alleen voor Selwerd…

“Hebben jullie ook al zo’n brief gehad?” is de vraag die de bewoners van Selwerd elkaar steeds vaker stellen. Dan gaat het over de brief van de gemeente waarin wordt aangekondigd dat er een woning in de omgeving als kamerverhuurbedrijf zal gaan dienen. Een brief die men met lede ogen aanziet, want er is al zo veel studentenhuisvesting in Selwerd.

En dat is ook waar: naast de flats worden ook de portiekwoningen en de laagbouw steeds meer benut voor studenten. De druppel die de emmer deed overlopen was de aanvraag voor een onttrekkingsvergunning voor een helft van een 2 onder 1 kap-woning aan de Acacialaan, goed voor 9 à 10 studenten. Als zelfs dat soort woningen worden onttrokken, dan is er feitelijk geen grens meer aan de groei.

Conclusie van Selwerd: de 15%-norm werkt niet en we moeten nu iets doen. De voorzitter had het op OOG-TV over de wijk op slot zetten, even geen nieuwe aanvragen meer behandelen. Dat is voor de korte termijn misschien helemaal niet zo’n gekke oplossing, als er intussen maar stevig wordt nagedacht over meer structurele oplossingen. En de meest structurele oplossing is snel extra studentenhuisvesting. Maar voor dat dat beschikbaar is, zijn we al snel een jaartje verder.

Als je overweegt Selwerd op slot te zetten, moet je ook kijken naar andere wijken waar het water hoog aan de lippen staat. Bijvoorbeeld in Vinkhuizen-Noord, waar ook steeds meer gezinswoningen (hebben we geen beleid dat de uittocht van gezinnen uit de stad moet verminderen?) worden gebruikt voor studentenhuisvesting, terwijl die wijk ook in de flats al een behoorlijk aandeel studentenhuisvesting heeft. En ook aan de Parkweg, in de Zeeheldenbuurt, in Paddepoel en recent nog in Beijum begint men de grenzen van de 15%-norm te voelen.

Het ligt niet aan de studenten, en ook niet aan de andere wijkbewoners dat dit zo loopt. Het ligt eraan dat het gemeentebestuur er nog steeds niet in is geslaagd een passend antwoord te vinden op de toename van de vraag naar studentenhuisvesting en de manier waarop de markt daarmee omgaat. Laten we in de periode tussen nu en de oplevering van de extra studentenhuisvesting met open oog en oor voor de betrokkenen, studenten en andere wijkbewoners, niet afwachten maar creatief kijken naar wat er mogelijk is om de balans in de wijken te behouden of te herstellen.

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  18 november 2009 om 17:47

    Feit is dat er steeds meer studenten in de stad komen, waardoor de huisvesting van deze grote groep steeeds verder onder druk komt te staan en ook de kamerhuren soms de pan uitrijzen. Het CDA vraagt er al heel lang aandacht voor. Het begint er steeds meer op de lijken dat studenten een soort van holigans zijn geworden voor andere buurtbewoners. Die kant moet het natuurlijk niet op. Studenten vervullen een niet te onderschatten belangrijke functie in deze stad. Ze houden de stad levendig, zorgen voor heel veel werkgelegenheid, ze investeren, brengen veel kennis en ze moeten onze managers van de toekomst worden. Kortom we moeten ze koesteren en ze zelf aandeelhouder van het probleem maken. Overlast is het kernwoord. Studerenden moeten zich net als andere burgers aan leefregels houden en net zo min overlast veroorzaken als ieder ander. Daarover zijn vast goede afspraken met ze te maken en moeten er ook penalty’’s worden afgesproken als de studenten die zich er niet aan houden. Als we dan ook nog zorgen voor voldoende controle dan blijft studeren en wonen in deze stad aantrekkelijk.

  • 2. Rob Heusdens  |  27 december 2009 om 20:30

    De stad en met name Frank de Vries pareren helemaal weg met de stedelijke ontwikkeling en de rol van de corporaties daarin,

    Dat die rol van corporaties nu duidelijk anders ligt dan jaren geleden, toen corporaties nog gewoon volkshuisvesters waren en niets anders deden, is merkbaar, met name een corporatie als Lefier is gewoon een vastgoed ontwikkelaar geworden.

    In de sociale huursector is afgelopen decennium alleen maar veel gesloopt en verkocht. De tekorten dienen zich dan ook aan, en de crisis in de economie en op de woningmarkt, doen daar nog een schepje bovenop.

    Wat we al jaren geleden zeiden, dat deze ontwikkeling leidt tot steeds langer wachtlijsten voor sociale huurders, blijkt te kloppen.

    Studenten, die toch als volwaardig burgers moeten worden beschouwd, staan achter aan op de wachtlijst. Er zijn dan wat corporaties studentenhuizen en flats, maar dat aanbod is veel te klein voor het groeiende aantal studenten.

    Al jaren is het dus zo dat deze tekorten opgevangen moeten worden door de particuliere kamermarkt. En daar is waar het knelt omdat met name in de schilwijken dit een probleem vormt.

    Regelgeving en handhaving en allerlei nieuwe normen en intiatieven, het is dan wel nodig, maar verhelpt niet het eigenlijke probleem, het tekort aan sociale huisvesting voor studenten.

    We moeten dus werken aan een andere rol voor de corporaties, en ons met name druk maken over de achterstanden en tekorten die zijn ontstaan.

    De vastgoedontwikkeling (de dure koopappartmenten), daar heb je helemaal geen corporaties voor nodig, ook andere partijen op de woningmarkt kunnen die rol vervullen.

    De traditionele volkshuisvesting, waar ook jongeren, starters en studenten onder vallen (ruim gedefinieerd is sociale huisvesting de tak waar mensen worden gehuisvest die op grond van het inkomen niet in aanmerking komen voor een hypotheek), moet gewoon weer worden hersteld. Met voldoende inspraak en toezicht van de huurders.

    Tot slot zou ik nog een lans willen breken om aangaande het woningvraagstuk, en de inzage in hoe de woningmarkt inelkaar zit, en hoe die zich ontwikkelt, te komen met afdoende betrouwbare cijfers aangaande deze ontwikkeling.

    Want iedereen kan wel wat roepen aangaande wat er gebouwd wordt en voor wie, maar ik zou dan toch graag daarover harde cijfers zien die aan kunnen tonen waar de tekorten zich precies voordoen.

    Dit ook omtrent de woningkwaliteit en bijv. het energierendement van woningen. Want men kan wel als een gek blijven doorbouwen aan apparementen complexen waar geen vraag naar blijkt te bestaan, en daarvoor subsidies aanwenden om maar de werkgelegenheid in de bouw overeind te houden, maar je kunt die tijdelijke bouw capaciteit uiteraard ook aanwenden om een slag te maken qua woonkwaliteit en energiekwaliteit, bijv. door woningen met een laag energielabel op te waarderen, gevelisolatie bijv.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten